Svátky by měly být primárně o lásce, pohodě, vzájemné blízkosti a štěstí, které z toho všeho plyne. Určitě ne o jídle, respektive o obžerství. Chcete-li však prožít Vánoce o něco zdravěji, neznamená to, že se musíte vzdát oblíbených jídel. Naopak. Můžete si dopřát smaženou rybu, salát i vánoční cukroví, pokud se pokusíte posunout tyto pokrmy o krůček vpřed a trochu je vylepšit.
Začněte už u nákupu potravin
Přemýšlejte ještě před nákupem nad vším, co plánujete mít na slavnostním menu. Jinak nakoupíte spoustu zbytečností a budete je pak hrnout na stůl nepromyšleně, jen aby se nic nezkazilo. A nakupujte co nejvíc kvalitních a lokálních surovin.
Začněme například česnekem. Nejlepší je samozřejmě ten tuzemský. Čínský poznáte tak, že je málo pikantní. Nebo třeba takový med. Kvalitní med krystalizuje. V supermarketech koupíte často pančovaný, řídký a tekoucí. To radši podpořte blízkého včelaře, který se o své včely stará s láskou, a med pro prodej nešidí.
Napečte si vánoční ořechové dortíčky se skořicí podle cukráře Maršálka |
Máte rádi zelňačku?
Kysané zelí je v chřipkovém období silnou imuno-nutriční potravinou. Nejenže podporuje imunitu, ale také vyživuje střeva a střevní mikroflóru a všechny prospěšné bakterie. Na zelňačku je však ideální použít zelí, které si připravíte sami doma.
Kysané zelí s vitaminy si snadno můžete udělat přímo do zavařovaček |
Jste-li sami a obáváte se velkého množství, stačí si nakrájet půlku hlávky, přidat mořskou sůl a vše stlačit do přiměřeně velké sklenice. Komerčně prodávané zelí je totiž plné konzervantů a bývá sterilizované, takže se o veškeré jeho blahodárné účinky na zdraví předem připravíte.
Nezapomínáte na zelí? Už od pravěku umí levně nakopnout naši imunitu |
Smažená ryba ano, ale...
Hlavním chodem bývá obyčejně smažený kapr nebo jiná ryba s bramborovým salátem. Smažení není tak škodlivé, jak se říká. V zimě máme navíc přirozeně více chuť na smažená jídla, která nám prohřejí orgány a také bychom měli celkově konzumovat více kvalitních tuků, protože právě ty nás zahřívají.
Jak to máte vy?Potřebujete-li se během vánočních svátků hlavně přejídat a konzumovat maximum sladkého a tučného, je to jen důkaz, že ve vašem životě něco zásadního chybí. Že jednoduše nežijete v rovnováze. |
Máte-li problém se srdcem, cévami, vysokým tlakem nebo cholesterolem, měli byste při smažení používat nejkvalitnější oleje, ideálně lisované za studena a určené na smažení. Výborný je kokosový olej, který má vysokou odolnost proti přepalování. Často se používá i sádlo, ale tomu se radši vyhněte. Prase je nejhůře se stravující zvíře, které se nepotí, a tak všechny škodliviny zůstávají v těle. Toxiny, které tělo neumí eliminovat, obaluje tukem a ukládá je do tukových zásob. Takže když konzumujeme sádlo (i smažením), zanášíme tělo toxiny dvojnásobně. Proto si na rybu vyberte kvalitní slunečnicový olej.
Také můžete zkusit obalit nasolené porce kapra jen v kukuřičné strouhance – chutná to skvěle. A když už jdete koupit kapra, vybírejte spíš z chovných rybníků a raději menší jedince, kteří nejsou tak tuční. Namísto klasické soli, která se chemicky bělí, se naučte používat mořskou sůl nebo himálajskou.
Jak něžně zabít kapra? MasterClass Jirky Hrachového nejen pro masterchefy |
Zdravější majonéza existuje
Největší balvan do žaludku z vánoční večeře představuje rozhodně majonézový salát, kterým zajídáme už tak těžký smažený pokrm. Majonéza je navíc velmi tučná. Ale můžete si ji připravit sami zcela tradičním způsobem, ale z kvalitnějšího oleje a vajíček. Kupovanou majonézu bychom rozhodně nedoporučovali.
Do bramborového salátu se dávali úhoři, z brambor bylo mýdlo, říká historik |
Můžete také zkusit mnohem zdravější alternativy, například tofu majonézu, která má skvělou chuť. Anebo z uvařené červené čočky, do které se přidá hořčice, sůl, koření, za studena lisovaný olej, lák z kyselých okurek a chuť majonézy je na světě. Budete překvapeni, jak skvěle bude váš bramborový salát chutnat. Recept samozřejmě přikládáme.
Vyzkoušený recept Petera Paniety na zdravou náhradu majonézy
100 g červené čočky, 1 PL plnotučné hořčice bez cukru, 1,5 ČL mořské soli, ½ ČL pepře, 1 ČL kurkumy, 200 ml BIO olivového nebo slunečnicového oleje lisovaného za studena, 100–200 ml láku ze sterilizovaných okurek. Čočku vaříme cca 15 minut v poměru 1:3 s filtrovanou vodou. Po 10 minutách přidáme sůl. Čočku přendáme do mixéru a přidáme hořčici, koření, případně dosolíme a mixujeme. Postupně přiléváme olej, až vznikne jemná majonéza. Na závěr ji dochutíme lákem z okurek.
Tradiční štědrovečerní bílá zelná polévka, zapečená klobása a nadívaný kapr |
Vánoční cukroví
Upečte si je z co nejkvalitnějších surovin, ale pokuste se nepodlehnout šílenství, kdo s koho, respektive nezapojujte se do závodů, kolik letos napečete vánočních druhů.
VIDEO: Jak zvládnout nástrahy pečení vánočky |
Upečte si spolu s rodinou dva tři druhy, které vám chutnají nejvíc a nepřehánějte to ani s množstvím. Neuštvete se, ale ani nepřiberete.
Nebere vás cukroví? Napečte místo něj slané dobroty s pivem podle Berkyho |
Moment pravdy na váze
Jak zjistíte, že jste svátky zvládli se ctí? Pokud se po Vánocích postavíte na váhu a ručička se posune o tři i pět kilo vzhůru, je to signál, že nejste šťastní a Vánoce používáte jako nástroj na uvolnění napětí tak, že se přejídáte.
Postavíte-li se na váhu a nic zvláštního nezaznamenáte, gratulujeme – počínali jste si zodpovědně. Je třeba si uvědomit, že pokud se potřebujete přejídat a jíst spoustu sladkého, je to jen důkaz, že nemáte život vybalancovaný. A když chybí balanc, dříve či později se dostaví nemoc.
Zdravé vánoční mlsání, to je med, ovoce, ořechy, oplatky i divoké býlí |
O čem by to tedy být mělo?
I fungující a milující se rodina se dokáže pohádat kvůli hloupostem typu nepovedený salát, nedostatečný úklid, nedochvilnost členů rodiny...
Ale pokud byste se před Vánoci dozvěděli, že má někdo z vašich blízkých vážnou nemoc, určitě byste nic takového neřešili a bylo by vám zcela jedno, jestli jste upekli deset nebo patnáct druhů cukroví a jiné nepodstatné věci.
Životní hodnoty nenajdete ani pod stromečkem, ani na talířích. Hodnotou je, že blízký člověk, kterého milujeme, je na Vánoce s námi. A spolu se nám daří vytvářet a užívat si pocit domova, klidu, bezpečí. Každý by se měl proto snažit vylepšit si nejen jídlo, ale o něco málo i sebe nebo své vztahy.
Na barborky ještě není pozdě, třeba vrbová větvička vám vykvete už za 6 dní |