Úterý 30. května 2023, svátek má Ferdinand
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 30. května 2023 Ferdinand
Premium

Kuchař je řemeslník, který si může špínu s chutí olíznout, říká Václav Frič

Václav Frič je nejen výborný kuchař, ale zároveň i bavič a učitel, což dodnes dokazuje v Pražském kulinářském institutu. | foto: Prakul.cz

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Vyzkoušet 10 dní zdarma
Pětadvacet let vařil Václav Frič v Praze v nejlepších podnicích. Nakonec se rozhodl vrátit a usadit se v rodných Čakovičkách a postavit si tam hospodu Na Pekárně. Letos už oslavili devátý rok. Na oplátku díky tomu přišel o každodenní zdlouhavé dojíždění, asi stokrát víc se vidí s rodinou a dělá si věci po svém.

Jak se stalo, že proslulý kuchař vládnoucí české kuchyni se ocitnul v Čakovičkách? Sedíme v sousedské hospůdce se stolem pro štamgasty.
To je jednoduché, prostě odtud pocházím. Mám tady tátu, strejdu, kamarády, se kterými jsem vyrůstal. Ale je pravda, že jsem dvacet pět let vařil v Praze. Ale to každodenní dojíždění při stále zhoršující se dopravě se už nedalo vydržet. A šéfkuchařem jsem se stal v době, kdy jsem založil rodinu, ale viděla mě jenom ráno a večer, mnohdy už spali. Takže mi logicky nadávali. Tak jsem postavil hospodu, kde nahoře bydlíme. Což má tu výhodu, že třeba když jdou děti ze školy, můžou se stavit na oběd, ale každopádně se vidíme.

Tento text je součástí prémiového obsahu pro předplatitele

Dočtěte článek až do konce

Jako člen navíc:

  • Máte k dispozici více jak 30 000 prémiových textů na iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Získáte přístup ke všem našim novinám a časopisům online a zdarma
  • Přednostně pořídíte vstupenky na koncerty v síti Ticketportal a mnohem více
Máte už aktivní předplatné? Přihlásit se
Autor:

Hovory na talíři

Dobrá mouka se po čtrnácti dnech zkazí, ta dnešní je mrtvá, říká šéfkuchař

Z bezcenných nebo zapomenutých surovin dokáže připravit skvělé jídlo. Třeba...

Z bezcenných nebo zapomenutých surovin dokáže připravit skvělé jídlo. Třeba slupky z kořenové...

„Kostku ve skluzu“ ani závodní jídelnu u nás nečekejte, říká šéf vinného baru

Jako barová jídla označuje kuchař drobnější porce, která si hosté pak sdílejí...

Dušan Mackovič původně nechtěl být kuchařem, studoval na průmyslovce. Tuto školu nedodělal a přešel...

Richard Tomáš je mistrem světa v sushi. Zabodoval s jeřábem na křišťálu

Sashimi moriawase

Kuchař Richard Tomáš z české restaurace Yamato to udělal klasicky: přišel, účastnil se a zvítězil....

S personálem je to jako s dětmi, musíte si ho hýčkat, říká Jan Punčochář

Šéfkuchař Jan Punčochář ve své restauraci U Matěje.

Už jako šestiletý kluk věděl, že se stane kuchařem. „Nic jiného jsem nikdy dělat nechtěl,“ říká Jan...

Muži jsou technicky dokonalí, ale chybí jim ženská něha, říká slavná cukrářka

Cukrářka Mirka van Gils Slavíková

Ačkoliv cukrařina nebyla její první volbou, zamilovala si ji a stala se jednou...

Zubačka Vitznau-Rigi

Sledujte exkluzivní přenos z nejstarší zubačky v Evropě ve Švýcarsku. Dráha vedoucí z Vitznau (435 m n. m.) na vrchol Rigi (1752 m n. m.) je v provozu od roku 1871. Kamera je umístěna ve stanici Staffel (1.603 m n. m.)

Více ze Slow TV:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Skříně prázdné, ale byt přeplněný věcmi. Zoufalé rodině pomohli profíci

Rodina s dvěma malými dětmi se přestěhovala do Nymburka s velkými plány, jak si nové bydlení uspořádají. Jenže s...

Kde chyběla ženská ruka a chlapa drtil sentiment, zavládly chaos a špína

„Než něco vyhodím, tak si to dlouho rozmýšlím, a pak to stejně zase schovám,“ shrnul padesátník Michal z Prahy příčinu,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za určitých okolností mohou být šalvěj i bazalka jedovaté, říká bioložka

Premium Vystudovala medicínu a složila doktorát z molekulární biologie a genetiky. Kamila Procházková z Ústavu histologie a...

Manuál od odborníka, jak naplnit a zprovoznit dřevěný vyvýšený záhon

Návodů na vybudování vyvýšeného záhonu je spousta, najdete je i v našem archivu. A nejvděčnějším materiálem je...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Stále není pozdě začít s pěstováním zeleniny. Farmáři radí, co stojí za to

Je konec května a na vašich zeleninových záhonech či v truhlících ještě žádné vzorné řádky mrkve či jiné zeleniny...

Priske exkluzivně. O titulu, datech, jazykové bariéře i manželce v Iráku

Premium Když se zadívá na velké esko ve sparťanském znaku, vrátí se na chvíli do dětství. „Nevím, jak vy, ale já jako kluk...

Pád „letadla“ za 2,3 miliardy. Podvodem vylákali peníze i ze známých sportovců

Premium Klientům slibovali zisk třicet procent. Místo toho nakupovali luxusní auta, zlaté cihly a nemovitosti. Společnost JO...

VELKÝ TEST ELEKTROKOL 2023: Horská kola s pevným rámem

Premium Hardtaily, tedy modely elektrokol s přední odpruženou vidlicí, mají výsadní postavení jako skutečný univerzál. Stále...

Snadný recept na hubnutí. Těstoviny jezte al dente a pomalu, radí vědci

Jestli existuje něco, co Italové opravdu nesnášejí, jsou to rozvařené těstoviny. Vědci navíc nyní zjistili, že mohou...

Která rostlina je pro vás ta pravá? Rozkvetlý horoskop pro všechna znamení

Většina z nás má v bytě nějakou tu zeleň. A což teprve majitelé zahrádek, těm brzy rozkvetou celé záhony. Vlastníte...

Pošlete obrázek grilovaného jídla s receptem a vyhrajte gril a další ceny

Soutěž Vyhlašujeme soutěž o nejlepší grilované jídlo měsíce května a června. Zašlete obrázek toho, co jste letos už stihli...

PORADNA: Má fotovoltaika smysl? Kolik stojí a za jak dlouho se to vrátí?

Boom fotovoltaiky a tepelných čerpadel se promítá do počtu dotazů týkajících se problematiky, která zajímá vás čtenáře....

Recept: Tortilla s grilovaným kuřecím masem a ajvarem
Recept: Tortilla s grilovaným kuřecím masem a ajvarem

Polovinu jogurtu dáme do misky, smícháme s kmínem, kajenským pepřem, sójovou omáčkou a utřeným česnekem.

Tříletou dceru Bereniky Kohoutové srazilo na přechodu pro chodce auto

Teprve tříletou dceru Bereniky Kohoutové (32) srazilo v úterý v centru Prahy auto přímo na přechodu pro chodce. Jak se...

Zemřel slovenský herec a hudebník Daniel Heriban. Bylo mu 43 let

Heriban, známý například ze seriálů Horná Dolná a Hnízdo nebo z filmů Únos či Sviňa, zemřel podle informací TV JOJ ve...

Chystá se novinka, kdo spoří v penzijku, odečte z daní až 48 tisíc

Důchody mají být pro budoucí penzisty nižší. Populace stárne a průběžný důchodový systém, do něhož přispívají současní...

Jízdní řád nerůstu. Benzin na příděl, zákaz létání a bourání silnic

Jak radikální má být ochrana životního prostředí? Německý profesor ekonomie, filozof, sociolog a politolog Helge...

Po dlouhé nemoci zemřela královna rokenrolu Tina Turner. Bylo jí 83 let

Ve věku 83 let zemřela americká popová hvězda Tina Turner. Zpěvačka známá pro své strhující výkony a také mocné a drsné...