S krkovičkou si pravděpodobně takto pohrajete, když pozvete třeba přátele, takže se vám rozpočet pro šest osob bude hodit. Jinak si recept samozřejmě přepočítejte podle potřeby.
Potřebovat budete 6 libovějších plátků krkovice, 6 plátků veky nebo jiné bílé pečivo (třeba rohlíky či housky, zhruba den staré, pečiva by mělo být méně než masa), 150 g libového uzeného boku, špenát (místo něj můžete použít i polníček či jinou jarní zeleň, třeba kopřivy), 1 najemno nakrájenou cibuli, 100 g másla, 3 vejce (žloutky a bílky zvlášť), 150 ml smetany na vaření, sůl, pepř a trochu muškátového květu.
Na omáčku si připravte 50 g másla, 100 g sušených hub (případně čerstvé houby), 1 cibuli, 1 až 2 lžíce hladké mouky, 200 ml smetany na vaření, čtvrt lžičky utřeného česneku, 2 až 3 lžíce majonézy, 1 kg vařených brambor, 2 lžičky sádla a hrst medvědího česneku.
Příprava uhlířského měšce s houbovou omáčkou
Dejte si předem vařit namočené sušené houby (pokud nemáte čerstvé) a zvlášť brambory na přílohu. K těm přidejte lístky medvědího česneku.
Plátky krkovičky pěkně naklepejte a lehce osolte a opepřete.
Pečivo pokrájejte na kostičky, osolte a lehce poprašte muškátovým květem. Špenátové listy také pokrájejte, vsypte k pečivu a v misce vše promíchejte.
Uzený bok si nakrájejte na kostičky, cibuli také. Na pánvi rozehřejte polovinu másla, přidejte uzený bok - jen ho ale ohřejte, aby uzené maso pustilo vůni, nevyškvařujte ho. Přisypte ještě cibuli a také ji spolu s uzeným prohřejte.
Poté směs z pánve smíchejte s nakrájeným špenátem a pečivem. Vmíchejte nejprve žloutky a poté pevný sníh ušlehaný z bílků.
Nádivkovou směs nakonec ještě zalijte smetanou a promíchejte. Připravte si zapékací mísu, kterou vytřete sádlem nebo máslem, přidejte pár větviček rozmarýnu a nahrubo nakrájenou cibuli.
Na každý plátek masa dejte přiměřený kopeček nádivky a kraje plátku stáhněte tak, abyste mohli maso s náplní svázat do tvaru měšce. Nit moc nezatahujte.
Naskládejte do zapékací mísy a pečte v troubě předehřáté na 200°C asi půl hodiny, až maso změkne. (Z každého měšce pak před podáváním odstraňte nit.)
Mezitím si připravte omáčku: v kastrolu rozehřejte máslo, vsypte na něj najemno nakrájenou cibuli, zaprašte lžící mouky a orestujte. Zalijte vařenými houbami i s tekutinou, promíchejte a přiveďte k varu. Vlijte smetanu, přidejte česnek. Osolte, opepřete a omáčku zjemněte několika lžícemi majonézy.
Vařené brambory lehce promastěte sádlem, přidejte k nim nakrájený medvědí česnek, případně další bylinky podle chuti, promíchejte a prohřejte. Naservírujte na talíř spolu s uhlířským měšcem, který případně můžete rozkrojit, a vše přelijte houbovou omáčkou.
Pokud chcete vidět šéfkuchaře Jaroslava Sapíka vidět připravovat další dobroty z českých ingrediencí, zapněte si v nedělní podvečer televizi Prima.