Neděle 23. února 2020, svátek má Svatopluk
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 23. února 2020 Svatopluk

Maso perfektně vyudíte i na balkoně, stačí dva květináče a starý vařič

  0:04aktualizováno  0:04
Vyrobte si balkonovou elektrickou udírnu z terakotového květináče a rozmontovaného elektrického vařiče podle pana Cuketky. Z vepřového ramínka nebo krkovice v tomto typu udírny připravíte pravý "pulled pork".

Balkonová udírna v akci | foto: Martin Kuciel, www.cuketka.cz

Pro pravé původní barbecue (BBQ) je typické vepřové maso upravené pomalým a dlouhým působením tepla tak, že se rozpadá na vlákna. Poté se dochucuje zpravidla na octu založenou omáčkou a konzumuje se v sendviči.

Abyste mohli maso zpracovávat podobným způsobem, potřebujete tu správnou udírnu. Pro domácí (balkonové) provedení pan Cuketka vyrobil a vyzkoušel udírnu ze dvou květináčů a starého elektrického vařiče. Inspirací mu byly poznatky Altona Browna, známého amerického kuchaře, herce a kulinářského experimentátora.

Starý vařič a dva květináče

Celou konstrukci, jejíž výroba nezabere kromě nakupování materiálu skoro žádný čas, si můžete prohlédnout například na YouTube v pořadu Altona Browna.

Pokud jste technický typ, výrobu snadno zvládnete. Pokud máte o BBQ zájem, ale elektřiny se bojíte jako čert kříže, můžete si pořídit některou menší elektrickou udírnu nabízenou na trhu.

Model podle Browna je založen na dvou velkých květináčích z pálené hlíny (průměr 34 cm a víc), které dobře pasují na sebe. Na dno spodního přijde elektrická plotýnka a na ni miska se dřevem pro tvorbu kouře. K hornímu okraji se zase zapasuje grilovací mřížka (v české verzi se osvědčila hliníková grilovací fólie). Druhý květináč se pak jen otočí dnem vzhůru a do odtokové díry se vsune teploměr.

Zní to jednoduše a jednoduché to skutečně je. Vynecháme-li shánění dílů, nezabere vám to ani půlhodinku a šikovný "smoker" neboli "uďák" se vám odmění ideální teplotou okolo 100 °C i dostatkem dýmu.

Maso před a po nakořeněníMaso připravené k uzení

Jediným problémem ve spojitosti s montáží je nutnost umístit funkční plotýnky z vařiče na dno dovnitř květináče. Podle úvodního obrázku vidíte, že je třeba plotýnku z vařiče vymontovat, dráty rozpojit, prostrčit všechno odtokovou dírkou a zase smontovat. Panu Cuketkovi se otvorem povedlo protáhnout i plíšek vedoucí k termostatu, takže měl teplotu uvnitř naprosto pod kontrolou.

Vše prováděl s velmi omezenou zkušeností s montováním podobných pochybných zařízení, ale s mohutnou vírou v úspěch a vlastní přežití. Kutilská výzva to je a běžně zručný člověk by to měl bez problémů zvládnout, jen je třeba dávat si pozor - přeci jen jde o 220 V! "Jenže co by člověk neudělal kvůli dobrému jídlu," konstatuje pan Cuketka.

Berte tedy tento tento návod jako doporučení jen pro ty, kdo si s elektřinou tykají a vědí, co dělají - návod rozhodně neodpovídá zásadám nakládání s elektrickými spotřebiči.

Některé konstrukce tzv. "uďáků" mají ještě mezi mřížkou na maso a topným elementem misku na odkapávající šťávu a tuk z masa. Cuketkova verze ji vynechává a podle jeho ujištění nezaznamenal žádný problém.

"Pork butt" čili ramínko

Suroviny

Potřebné koření

* vepřové ramínko vcelku (lze i krkovičku, ideálně 2,5–3 kg)

* 240 g soli

* 225 g melasy

* 1,9 l vody

* směs koření (lžička římského kmínu, lžička semen fenyklu, lžička semen koriandru, lžíce čili, lžíce sladké papriky, lžíce granulované cibule)

Kdo se úspěšně vyrovná s konstrukcí "uďáku", může se pustit do přípravy "pulled pork". Nejvhodnější je vepřové ramínko, které dlouhou a relativně jemnou tepelnou úpravou (102 °C) dostává fantastickou konzistenci.

Maso se přes noc naloží do slaného láku s melasou, potom se opatří vrstvou z koření a "udí" se při teplotě 102 °C po dobu několika hodin. Američané nedají dopustit na dřevo ořešáku. "Já jsem použil švestku a ořešák v poměru asi 1:2," prozrazuje svůj recept Cuketka.

Postup přípravy

Ve větším hrnci rozpusťte ve vodě sůl a melasu. Do směsi ponořte maso (případně ho můžete zatížit) a hrnec uložte na 8-12 hodin do ledničky. Ideální je udit jeden větší kus, maso bude šťavnatější.

Během druhého dne si připravte směs koření. Fenykl, koriandr a římský kmín rozemelte na prach a smíchejte se zbytkem koření. Extra sůl už není zapotřebí, maso je prosolené tak akorát.

Po patřičném odpočinku naložené maso vylovte z hrnce, osušte a ze všech stran posypte kořenící směsí. Měla by vytvořit pěknou jednolitou vrstvu.

Zažehněte "uďák" (i s miskou se dřevem) a rozehřejte na teplotu lehce přes 100 °C. Poté maso vložte dovnitř, zaklapněte a pečlivě udržujte stálou teplotu.

Dřevo na kovové misce

Pro tvorbu kouře se hodí větší kousky dřeva, vydrží déle. Podle toho, jaké máte dřevo a jak moc vám topí spirála, vydrží dřevo různě dlouho. Cuketkova varianta intenzivně kouřila asi hodinu a půl. Brown zase tvrdí, že stačí asi 3 výměny dřeva.

Kdy se těšit na výsledek

V receptu se uvádí nutnost uzení po dobu minimálně 10 hodin. Hodně ale záleží na velikosti masa a skutečné teplotě, kterou máte uvnitř masa. Přesnější je změřit si vnitřní teplotu sondou. Speciálně u této úpravy by se mělo dosáhnout vnitřní teploty přes 90 °C. Až tehdy se maso skutečně rozpadá a lze jej snadno natrhat vidličkou na vlákna.

Hotové masoMaso se po vyuzení rozpadá na vlákna

Co pak s ním? Ochutit originální BBQ omáčkou, klidně i kupovanou, přidat trochu salátu a podávat jako sendvič.

Kdo je pan Cuketka?

Podle svých vlastních slov je rafinovaně zakřiveným a vždy usměvavým fenoménem české foodblogové scény.

Nemá rád stereotypy v gastronomii, přezíravý postoj k zákazníkům, nesmyslné ceny, snobství, nekulturnost hostů, nabídky českých obchodů, diety a pseudobiopotraviny.

Má rád milou obsluhu, zahraniční kuchařky, původní nápady, podniky, které s klientem nezacházejí jako s idiotem, návštěvy za jídlem a pitím do zahraničí, nekonečné tlachání o jídle, experimenty v kuchyni...

Nikdo neví, odkud se pan Cuketka vzal. Každopádně nás ohromně baví a doufáme, že pobaví i vás.

Autoři:
  • Nejčtenější

Pohlreichova lest ve Svitavách vyšla. A začalo léčení kuchaře idealisty

Zdeněk Pohlreich zná majitele restaurace U Filipa už z předchozích natáčení Ano, šéfe! a ví, že Filip Albert to s...

VIDEO: Dělají to blbě, ale vůbec o tom nevědí. S Pohlreichem U Václava

Tady je všechno špatně, myslí si Zdeněk Pohlreich, když v převlečení za instalatéra navštíví hostinec U Václava v...

I čivava je pes. Potřebuje socializaci a bez pravidel přeroste přes hlavu

Pro spoustu lidí je kukuč čivavy s velkýma očima roztomilost sama. Hýčkají si ji jako miminko a nemají potřebu ji...

KVÍZ: Mořský jednorožec i vosa bez křídel. Co víte o neznámých zvířatech?

Každý pozná psa a kočku, každý ví, jak vypadá holub nebo lev. Někteří živočichové jsou však trošku opomíjení, málo...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

VIDEO: Bílý řemeslný chléb, jako se peče ve Francii. Recept podle Aničky

Domácí chléb se škvarky zadělávaný pivem, sladký chléb z vlašských ořechů a smetany, olivový chléb inspirovaný Itálií,...

Premium

Která auta jsou skutečně bezpečná? Crash testy versus realita

Setkáváme se s názory, že auta jsou navrhována tak, aby dosáhla dobrých výsledků v nárazových testech. Díky Folksamu...

Premium

Trend u rozvodů: čím dál více dětí končí ve střídavé péči

Neustálé pendlování mezi dvěma domácnostmi dětem škodí, varují odborníci. Ve střídavé péči je v Česku stále více dětí....

Premium

Když je střílečka povinná. Hraju hry a platí mě za to, říká člen týmu Brute

Má k dispozici fitness trenéra, mentálního kouče, psychologa a ve škole individuální studijní plán. Tedy servis...

  • Další z rubriky

Fast food ptákům nesvědčí. Hůř pak tráví zrní i červy, zjistili vědci

Zejména ptáci ve městech po nás často dojídají zbytky, a to včetně sladkostí a rychlého občerstvení. Jenže lidská...

Premium

Mám ráda dezerty, ale sama nepeču, říká herečka a moderátorka Bebarová

Tereza Bebarová mě pozvala k sobě domů a už od vstupních dveří bylo jasné, že místo, kde bydlí, je prolnuté harmonií....

Kuchařský zázrak na počkání? Ne, videa jen sbírají miliardy zhlédnutí

Mají člověku ulehčit práci, někdy však jen okrádají o čas a peníze za suroviny. Řeč je o zázračných kuchyňských videích...

Premium

Mák nikdy chybět nebude. Lidé musí chodit na jistotu, říkají restauratéři

Dlouholetí kamarádi Martin Makovička a Petr Flek se potkali v legendární pražské restauraci Brasileiro. Zatímco Martin...

7 tipů, jak zatočit se stresem
7 tipů, jak zatočit se stresem

Doba se neustále zrychluje. Často se za celý den nestíháme ani zastavit. Přitom stačí změnit pár návyků a objevit díky nim krásu pomalejšího tempa, relaxaci a prožitek přítomného okamžiku.

Prodáváte rasistické zákusky, tvrdí zákazníci. Tradiční, brání se výrobce

Čokoládová pusinka, zákusek populární hlavně během německých únorových karnevalů, narazila na odpor kvůli svému...

Všichni jste krásní, říká modelka. Předávání cen moderovala zcela nahá

Modelka Ibi Støvingová (45), která moderuje dánskou verzi americké show Naked Attraction, vyvolala pozdvižení...

Výrobce největšího mobilního propadáku definitivně zavírá krám

Po třech letech od uvedení prvního neúspěšného pokusu prorazit na smartphonový trh značka Essential od spoluzakladatele...

PRVNÍ DOJMY: Co až tvé nahé fotky uvidí mamka? I herečky V síti pláčou

Vít Klusák zažívá věk zralosti. Zatímco v debutu Český sen ubližovala mystifikace neškodným zástupům toužícím po...

Nenáviděla jsem se za svá prsa, říká Fialová. Poprsí si nechala zmenšit

Herečka Kateřina Marie Fialová (22), známá ze seriálu Ordinace v růžové zahradě či show Tvoje tvář má známý hlas, šla...