Rychlý lehký oběd? Udělejte telecí maso s jarní zeleninou a bramborami

  1:04aktualizováno  1:04
Pozor, telecí maso je z telete, které by mělo mít do 80 kilogramů. "Někdy se totiž jako telecí prodává maso, které už je v podstatě hovězí," vysvětluje šéfkuchař Jaroslav Sapík. Sám vybral na lehký oběd mléčné telecí maso, pocházející z telete krmeného pouze mlékem. K tomu nové brambory a mladou karotku s hráškem.

Na přípravu budete potřebovat 800 g telecí pečeně, 100 g másla, 400 g nových brambor, 400 g jarní zeleniny, ideálně cukrové hrachové lusky a karotku, sůl, cukr a bílý pepř, a na zjemnění citronovou šťávu a máslo.

Příprava lehkého oběda krok za krokem

Omyté brambory dejte vařit ve slupce v osolené vodě. Vody stačí méně, novým bramborům podle Sapíka stačí, aby se dělaly jakoby v páře.

Správné telecí maso má pocházet z telete do 80 kilogramů.
Maso pokrájejte na nudličky.
Nudličky lehce osolte a opepřete.

Telecí pečeni nakrájejte na velmi tenké nudličky, které lehce osolte a opepřete bílým pepřem. Jaroslav Sapík radí, dávat si už při nákupu pozor na to, jestli opravdu kupujete telecí. Pokud už má vykrmované tele nad 80 kilogramů, jde o mladé hovězí. Záleží na poctivosti řezníka.

Na pánvi rozehřejte kousek másla.
Na rozpuštěné máslo nasypte karotku a orestujte.
Mrkev osolte a přidejte trochu cukru.

Na másle orestujte mrkev, pokrájenou na nudličky. Osolte, posypte cukrem a míchejte; mrkev začne pouštět karoten, cukr karamelizovat. Restujte asi 5 minut. 

Mrkev by podle Sapíka měla začít pouštět karoten a cukr karamelizovat, restujte...
Dochuťte citrónovou šťávou a nechte asi minutu provařit.
Přidejte cukrové lusky.

Dochuťte citronem, nechte zhruba minutu provařit, a nakonec přidejte cukrové hrachové lusky. Restujte ještě asi minutu a zeleninka je hotová.

Na druhé pánvi rozehřejte slunečnicový olej.
Přihoďte nudličky telecího masa, slabě osoleného a opepřeného.
Maso můžete s citem dochuťit.

Slunečnicový olej nechte na druhé pánvi rozehřát, přidejte telecí nudličky, které můžete ještě s citem dochutit, a zprudka je orestujte.

Telecí maso zprudka opečte a chvilku restujte.
Pro zjemnění přidejte kousek másla.
Šéfkuchař Jaroslav Sapík servíruje telecí maso s jarní zeleninou a...

Přidejte k masu ořech másla pro zjemnění, nechte ho rozpustit, promíchejte s masem a můžete podávat vynikající telecí s jarní zeleninou a bramborami.

Další recepty a tipy šéfkuchaře Jaroslava Sapíka, který se specializuje na českou kuchyni, najdete v nedělní podvečer na Primě, v pořadu Česko na talíři.   

Autor:

Tipy na jaro


Nejčtenější

Pohlreich: Tuhle omáčku se, chlapci, naučte. Žádná jí neodolá

Filet mignon v košilce ze slaniny s estragonovou omáčkou a pečenou jarní...

Ve druhém pokračování Pohlreichovy show Rozpal to, šéfe! rozebral kuchař ten nejdražší a nejjemnější kus hovězího, tedy...

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Odis je ideální psí společník z Ukrajiny, miluje sport i lenošení na gauči

Toto plemeno se skvěle hodí na všemožné psí sporty.

Ukrajinský odis je univerzální společník vhodný jak pro sport, tak lenošení na gauči. Je to vynikající rodinný...

Rodinnou zahradu na kraji města architekti propojili s okolní krajinou

Z nudné smutné placky u novostavby rodinného domku vytvořili architekti se...

Mladí manželé z Českolipska měli už při výstavbě domu jasno v tom, že si nechají od architekta navrhnout i zahradu. Jen...

Městské včelaření není výhra. Včely berou potravu ostatním opylovačům

Včelařka Dagmar Šormová

Městské včelaření je hit posledních let. Vlastním medem se chlubí i mnohé hotely u nás a nabízejí ho hostům jako bonus....

Další z rubriky

Kuře v jogurtu podle Pohlreicha. Ozvláštnil ho kurkumou a chilli

Kuřecí plátek nakládaný v jogurtové marinádě

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich jako by naslouchal fanouškům a od poměrně drahého hovězího masa se přesouvá do lidovějších...

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Zálesácký chleba zvládnete snadno i na grilu v polních podmínkách

Pečení chleba

Není to sice tradiční kvasový chléb, ten jen tak někdo nezvládne a jeho příprava potřebuje daleko více času. Ale jestli...

Najdete na iDNES.cz