Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vánoční pralinky z vlastní dílny. Vyzkoušejte kuchyňskou vyšší dívčí

Máte už uklizeno a vše nakoupeno na Štědrý večer? Pak si můžete udělat radost, pustit se do experimentování a zkusit si vyrobit nádherné pralinky, které se budou vyjímat na stole jako překvapení a důkaz vašich cukrářských schopností.

Do výroby dnešních pralinek se pustila Helena Fléglová, jedna z nejrespektovanějších cukrářek u nás, pravidelně spolupracující s Asociací kuchařů a cukrářů České republiky, kde je členem národního týmu.

Všimněte si na videu, že cukrářka prakticky při každém kroku používá bezkontaktní teploměr. Při práci s čokoládou je to téměř nezbytná pomůcka, kterou dnes objednáte po internetu od čtyř set korun.

V domácnosti se však hodí nejen pro cukrařinu, ale i pro vaření třeba v okamžiku, že máte táhnou vývar při devadesáti stupních Celsia. A taky bývá spolehlivější při určení teploty vašeho potomka, když je nachlazený. Rozhodně víc něž digitální teploměry z lékárny. Ostatně stejné jste viděli ještě nedávno v době covidu, kdy se měřila teplota každého příchozího na pracoviště nebo do školy.

Pro výrobu pralinek je třeba začít temperací kakaového másla.

Ingredience:

  • Barevná kakaová másla

Vaříme s profesionály

  • Vzdělávací platforma www.varimedobre.eu byla vytvořena Plzeňským krajem ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů ČR v rámci projektu „Zvyšování kvalifikace studentů gastronomických oborů“ spolufinancovaného z programu Přeshraniční spolupráce Česká republika Svobodný stát Bavorsko.

Postup:

Pomocí vatového tampónu vyleštěte polykarbonátovou formu. Kakaové máslo zahřejte na 45–50 °C v mikrovlnné troubě.

Vezměte si misku se studenou vodou a ponořte do ní kelímek s barevným kakaovým máslem. Míchejte, dokud nedocílíte teploty 27–28 °C.

Poté libovolně nabarvěte vyleštěnou formu. Použít můžete například štětec a ustřiženou houbičku.

Čokoládová skořápka

Ingredience:

  • 600 g hořké čokolády Callebaut 811

Postup:

Rozehřejte v mikrovlnné troubě čokoládu na 45–50 °C. Poté vylijte 2/3 na mramorový stůl a vytemperujte na 29 °C a vraťte ke zbývající čokoládě, důkladně promíchejte. Pracovní teplota by měla být 31–32°C.

Čokoládu nalijte do polykarbonátové formy a kartou poklepte na hranu formy, abyste vybouchali bublinky. Následně formu přetočte vzhůru nohama a vybouchejte čokoládu ven. Přebytečnou čokoládu kartou setřete. Formu s čokoládou takto otočenou nechte zkrystalizovat na pečicím papíře při pokojové teplotě.

Pistáciový nugát

Ingredience:

  • 300 g čokoláda Carma Nuit Blanche
  • 180 g 100% pistáciová pasta

Postup:

V mikrovlnné troubě zahřejte čokoládu na 45–50 °C. Přidejte pastu, promíchejte a na mramorové desce vytemperujte na 24 °C.

Plňte do čokoládových skořápek s vloženou pistácií zhruba 2 mm pod okraj formy a nechte ztuhnout.

Dokončení:

Zavíčkujte pralinky pomocí čokoládové fólie a vytemperované čokolády. Nechte při pokojové teplotě zkrystalizovat.

Podle tohoto slovního postupu byste asi pralinky nevyrobili, ale když se podíváte na video, je to docela pěkně zřetelné a pochopitelné. Rozhodně stojí za to výrobu někdy vyzkoušet.

Autor:
  • Nejčtenější

Zahrada na chalupě po mamince se stala pro manžele soukromým kvetoucím rájem

5. června 2024

Soutěž Manžel paní Evy zdědil ve východních Čechách stavení po své mamince a ještě za jejího života se o...

Džungloidní zahrada přinese úrodu v biokvalitě pro příštích sedm generací

3. června 2024

Soutěž Její více než hektarová zahrada leží vysoko nad vesnicí, v kopci, přesto o ni s láskou zvládne...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Koupací jezírko stojí hodně úsilí. A nejméně půl milionu, říká odborník

31. května 2024

Premium Kdo by netoužil po jezírku či bazénu na koupání, kde z vody není cítit chlór, přesto je čistá....

Pršelo, což je pro houby ráj. Pochlubte se úlovky z lesa

31. května 2024

Obecně platí, že houby začínají nejvíce růst po vydatných deštích a následném teplém počasí. A...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Tito nejroztomilejší mazlíčci vyhráli granule, deku i lahodné kapsičky

1. května 2024  1:05,  aktualizováno  31.5 13:22

Hlasování v květnové anketě o nejroztomilejší mazlíčky skončilo a my vám můžeme představit vítěze....

Víkend otevřených zahrad už si žije vlastním životem, radují se organizátoři

6. června 2024

Již v sobotu se po celé České republice symbolicky otevřou návštěvníkům více než dvě stovky zahrad,...

Magie chutí. Dvacet let ochutnával čokolády, dnes vyrábí vlastní a páruje k alkoholu

5. června 2024

Premium Kakaový bob je perfektním nositelem chuti. Zatímco většina čokoládoven přidává k čokoládě ořechy,...

Zahrada na chalupě po mamince se stala pro manžele soukromým kvetoucím rájem

5. června 2024

Soutěž Manžel paní Evy zdědil ve východních Čechách stavení po své mamince a ještě za jejího života se o...

Toužili po domku se zahrádkou, budovat zahradu se teď učí krok za krokem

4. června 2024

Soutěž Když v roce 2015 objevili zahradu v Plzni uprostřed staré bytové zástavby, začal se postupně stávat...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Hejt není názor, říká Arichteva. Žena herce Blažka jí doporučila plastiku prsou

Herečka Veronika Arichteva (38) se stala terčem kritiky manželky herce Filipa Blažka (50). Jolana Blažková (44) se...

Hana Vagnerová: Nikdo v USA neříkal, že bych měla být vdaná a mít děti

Herečka Hana Vagnerová (41) žila střídavě v Česku a USA. Aktuálně má za sebou natáčení amerického filmu s hvězdou...

Čekat čtyřicet minut na latte? Fronty ve Starbucks deptají obsluhu i zákazníky

Kavárenský řetězec Starbucks se ve Spojených státech potýká s dosud nepoznaným problémem: příprava kávy trvá příliš...