Český Honza s buchtami
Když hloupý Honza slezl z pece, dostal do ranečku buchty od mámy a vyrazil do světa za princeznou, truhlou peněz i za přechytračením podvodníků.
Suroviny:
- 500 g hladké mouky
- 20 g droždí
- 60 g cukru
- 250ml mléka
- sůl
- citronová kůra
- vanilkový cukr
- 1 vejce
- 50 g másla
- 100 g tuku na pomazání formy a buchet
- 150 g povidel
Maková náplň:
- 150 g mletého máku
- 300 ml mléka
- 80 g cukru
- 20 g tuku
- špetka skořice
- citronová kůra
- Tvarohová náplň:
- 150 g měkkého tvarohu
- 1 žloutek
- 50 g cukru
- 2 lžíce mléka
- 20 g rozinek
Postup:
V hrnečku smícháme droždí se lžící cukru, troškou mléka a mouky. Kvásek necháme zkynout.
Do mísy dáme prosátou mouku s cukrem, solí, citronovou kůru a vanilkový cukr. Přidáme kvásek a vlažné mléko, vejce a rozpuštěné máslo. Vařečkou vypracujeme v hladké těsto. Mísu zakryjeme utěrkou a těsto necháme vykynout.
Mletý mák zalijeme mlékem, přidáme cukr a tuk. Za stálého míchání náplň vaříme, dokud nezhoustne. Pak ji okořeníme a můžeme ochutit trochou rumu.
Máslo utřeme se žloutkem, přidáme cukr, měkký tvaroh a podle potřeby rozředíme trochou mléka. Přidáme rozinky a dobře promícháme.
Vykynuté těsto vykrajujeme lžící na jednotlivé kousky, prsty každý bochánek roztáhneme a do středu vložíme některou z náplní (mák, tvaroh, povidla). Konce dobře spojíme a vkládáme do pekáčku. Každou buchtu potřeme máslem.
Buchty pečeme v troubě při teplotě 140 °C asi 30 minut. Upečené buchty vyklopíme na prkénko a necháme vychladnout. Před podáváním je posypeme moučkovým cukrem.