V na první pohled pohodové soutěži Peče celá země pomaloučku přitvrzuje a každá další výzva odkrývá, co se ve kterém amatérském pekaři a cukráři skrývá. Jak zvládá různé technologie, časový tlak, jak je kreativní, jak umí improvizovat či zachránit nějaký ten karambol.
První výzvou sobotního večera na České televizi se stal francouzský slaný koláč quiche a soutěžící měli možnost předvést své vyzkoušené domácí recepty, přesto někteří quiche pekli poprvé.
Na přípravu měli 90 minut a pozor si měli dát na největší záludnost koláče s náplní: Josef Maršálek předem upozornil, že je alergický na nedopečené spodky.
A právě Zuzana, před níž to porotce vyslovil, si nakonec vytáhla tohoto Černého Petra spolu s Václavem. Nedopečené spodky jejich slaných koláčů je zradily, i když jinak nebyly vůbec špatné. Janě se zase povedlo quiche při manipulaci obrátit, tak z toho raději udělala záměr a servírovala ho tak.
Výbornou náplň ve skandinávském stylu, s lososem a koprem měla Veronika, svým slaným koláčem nadchla i Markéta a zdobením i náplní odvážně kombinovanými s fíky si porotu získala Martina.
Zamilujte se do slaných koláčů. Se šunkou, špenátem nebo žampiony |
Kdybyste si chtěli pečení slaného quiche vyzkoušet, můžete nejen doma, ale i v létě na grilu. Třeba na lotrinský koláč podle Pohlreicha vám stačí mouka, máslo, cibule a slanina, recept i praktické rady najdete ve videu.
Odpalované těsto je výzva i pro profíky
Věnečky, větrníky, labutě. Tyto cukrářské výtvory spojuje odpalované těsto, které je výzvou i pro profesionální cukráře. Neodpustí vám totiž ani tu nejmenší chybičku. “Odpalované těsto je v cukrařině základ,“ shodují se oba porotci, Míša Landová i Josef Maršálek. Proto se také oba těšili, jak se s touto technickou výzvou soutěžící popasují.
„Směs se musí nechat dostatečně vařit a dostatečně dlouho odpalovat, dokud se nám hmota nepřestane lepit na vařečku a na stěny rendlíku, a nevytvoří nám takovou homogenní kouli,“ konstatuje Míša, co si odpalované těsto prostě žádá. A nesmíte při pečení otevírat dvířka trouby.
11. ledna 2020 |
Koneckonců, podobnou zkouškou si prošli i soutěžící I. řady soutěže Peče celá země. S jediným rozdílem: jejich výzvou byly klasické žloutkové věnečky podle receptu Josefa Maršálka. Můžete si je zkusit.
Někteří z aktuálních soutěžících zprvu tápali, jak má vlastně taková labuť z odpalovaného těsta vypadat, k ruce měli jen recept s technologickým postupem. Není divu, že výsledné labutě se od sebe na pohled i velikostí poměrně lišily, nicméně žádná nebyla propadákem.
Soutěžící přípravu odpalovaného těsta zvládli, jejich labutě vesměs prošly.
Přípravu navíc měli ztíženou podmínkou, že jedna z labutí musí být černá. Kdo peče, dobře ví, že přidání kakaa má na konečnou podobu cukrářského výrobku zcela zásadní vliv. Upéci hubené labutí krky také není snadné. Přesto amatérští cukráři nelehkou zkouškou vesměs prošli.
Kreativní výzva a sušenky rozhodly
Na kreativní výzvu měli soutěžící tři a půl hodiny a jejich zadáním bylo sušenkové trojrozměrné dioráma. Každý z nich měl čas nad zadáním přemýšlet už dopředu doma, motivy tedy měli jasné. Hlavně Zuzaně a Václavovi šlo o hodně, a to kvůli nedopečenému spodku quiche.
Sušenkové diorama bylo kreativní výzvou, soutěžící měli na splnění 3,5 hodiny.
Nápadem i provedením nadchla Jana se svým životním leporelem; a to ji tak trochu zaskočilo, když jí část sušenek sežral přímo z plechu něčí pes. Veronika překvapila sušenkami s čajem, Martina neotřelým provedením, Markéta čistotou a jednoduchostí vesnické krajinky. Zdeněk tak úplně nesplnil očekávání, dobrovolně přiznal, že dětské motivy mu moc nesedí.
A sušenky nakonec rozhodly. Pekařkou týdne se stala Lucie díky barevnému mexickému výjevu s lamami, jakkoliv nemá ráda dětské motivy. „Když jsem byla malá, táta uměl nakreslit jen kříž Black Sabbath,“ smála se, když vysvětlovala, že doma nezdobí ani perníčky. Přitom se stala pekařkou týdne již podruhé díky dětskému motivu: poprvé tento titul paradoxně získala, když vykouzlila úžasná dortová lízátka pro děti (recept na lízátka od Lucie najdete zde).
Václav výsledkem své tři a půl hodinové snahy porotce zklamal, přestože sám byl se svým koncertním výjevem spokojený. Černé křídlo uprostřed pódia obklopené posluchači s respirátory ovšem Josefa Maršálka nenadchlo. Označil ho za parodii a dokonce vyslovil obavy, že tmavé sušenky jsou nejedlé. Nestačí totiž obarvit světlé těsto kakaem, chce to vychytat recept. Proto právě Václav nakonec soutěž v 5. kole opustil.