Středa 10. srpna 2022, svátek má Vavřinec
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 10. srpna 2022 Vavřinec

Zamilujte se do slaných koláčů. Se šunkou, špenátem nebo žampiony

  0:01
Teplá večeře nemusí být jen maso s přílohou. Zkuste se inspirovat francouzskou specialitou jménem quiche. Slaný koláč, který nabízí prostor k experimentům, chutná všem, uděláte s ním dojem a zvládne ho i úplný začátečník. Dejte si jen pozor, aby byla náplň dobře propečená a dokonale ztuhla.
Část 1/3
Quiche s brokolicí a zakysanou smetanou

Quiche s brokolicí a zakysanou smetanou

Ingredience na 1 koláčovou formu:

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 1/2 lžičky soli
  • 3-4 lžíce studené vody

Náplň:

  • 1/2 brokolice
  • 200 ml rajčatové passaty
  • 200 ml zakysané smetany
  • 100 g čerstvého kozího sýra
  • 5 vajec
  • špetka muškátového květu
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Z mouky, másla nakrájeného na kostičky, soli a studené vody rukama rychle vypracujeme těsto. Zabalíme ho do potravinové fólie a uložíme na půl hodiny až hodinu do chladničky.
  2. Brokolici rozebereme na růžičky a v osolené vodě vaříme asi 10 minut. Pak ji scedíme a propláchneme studenou vodou. Dáme stranou.
  3. Těsto vyválíme a vmáčkneme do koláčové formy. Dno propícháme, položíme na něj pečicí papír a zasypeme suchými luštěninami. V předehřáté troubě pečeme asi 15 minut. Pak vyjmeme, odstraníme luštěniny a pečicí papír a ještě asi 5 minut pečeme. Necháme zchladnout.
  4. V míse promícháme zakysanou smetanu, vejce, rozdrobený kozí sýr, muškátový květ, sůl a pepř.
  5. Dno koláče potřeme rajčatovou passatou. Na ni nalijeme vaječnou náplň a poklademe růžičkami brokolice.
  6. Pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut dozlatova.
Autor:
  • Nejčtenější

Příběh Marty: Seznámila jsem bratra s kamarádkou, byla to chyba

Měla jsem skvělou kamarádku, byly jsme jako sestry. Poznaly jsme se v mé první práci a mě nenapadlo nic lepšího, než...

Žena má mít dítě, když je zamilovaná, říká psychogynekoložka Máslová

Premium Ženy dělají velkou chybu, když mateřství příliš plánují, tvrdí psychogynekoložka a internistka Helena Máslová. „Vhodná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Neklidné nohy či noční děs. Poruchy spánku předcházejí nemocem, říká neurolog

Premium Říká se, že dobrý spánek je sladší než med. Což naznačuje jeho hlavní funkci: nechat tělo odpočinout. A působí i coby...

Jedenáctiměsíční chlapec váží jako tříleté dítě, na ulici budí pozornost

Malý Kason z New Yorku se narodil s běžnou porodní hmotností. Měl tři a půl kilogramu a byl naprosto zdravý. Po dvou...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zhubnout mi pomohl přerušovaný půst, říká sedmdesátiletá Ilona

Paní Ilona netrpěla obezitou, ale kila navíc jí stejně překážela. Přibrala v době pandemie a po prodělaném covidu se jí...

Tenkrát před 40 lety. Veteráni z Pitavalu Krampol, Zedníček a Frej vzpomínají

Premium Jak je to dávno, co se prvně Pavel Zedníček, Jiří Krampol a Ladislav Frej sešli na natáčení seriálu Malý pitaval z...

Žena má mít dítě, když je zamilovaná, říká psychogynekoložka Máslová

Premium Ženy dělají velkou chybu, když mateřství příliš plánují, tvrdí psychogynekoložka a internistka Helena Máslová. „Vhodná...

Nebezpečný pro Česko. Proč stát nechce uzbeckého zápasníka Muradova?

Premium Mnoho let hrdě nastupoval do klece i s českou vlajkou na zádech. V malém evropském státě prorazil do velkého světa...

  • Další z rubriky

Usušit, zamrazit, podusit. Co podniknout s plným košíkem hub

Houbové posedlosti podléháme rok co rok. Když si však přineseme domů košík plný hub, radost trochu opadne a začínáme...

Svíčková mi přijde strašně nudná. Je to maso bez chuti, říká mistr grilu

Premium Jeho videa na YouTube mají celkově 12 milionů zhlédnutí. Každý týden radí, jak udělat něco dobrého na grilu. Nejen...

České omáčky musíte vystát. Doma peču svíčkovou v troubě, říká Václav Frič

Premium Do jeho restaurace se jezdí na českou klasiku, hlavně na omáčky. Mnozí hosté vám řeknou, že lepší svíčkovou nikde...

Manuál, jak se vyznat ve zmrzlinách a sorbetech. A tipy na domácí výrobu

V horkých letních dnech není lepšího osvěžení, než je ledová zmrzlina, jejíž přípravu zvládnete i doma. A v obchodech...

Češka vyhrála soutěž krásy v Africe. Všichni si na mě chtěli sáhnout, říká

Sarah Horáková (18) odletěla do Afriky reprezentovat Česko na světovou soutěž krásy. Když první vicemiss České...

Budu znovu chodit a tančit, věří Vendulka z Básníků a vybírá peníze na léčbu

Herečka Eva Jeníčková (58), která se proslavila coby Vendulka utěšitelka ze série o Básnících, řeší zdravotní problémy....

Díky Stiflerově mámě jsem měla sex s nejmíň 200 lidmi, vzpomíná herečka

Americká herečka Jennifer Coolidge (60) ve filmech Prci, prci, prcičky hrála Stiflerovu mámu Jeanine, která měla...

Pivo za 70, menší porce jídla. Budeme muset, říká šéf restauratérů

S růstem cen potravin a energií přichází zdražování v restauracích. Hospody kvůli krizi od základu mění obchodní...

Plyn pro Nord Stream spalují Rusové u hranic. Oheň je vidět z Finska

Rusko, které omezilo dodávky zemního plynu do Evropské unie, už několik týdnů spaluje plyn v kompresorové stanici...