Zamilujte se do slaných koláčů. Se šunkou, špenátem nebo žampiony

  0:01aktualizováno  0:01
Teplá večeře nemusí být jen maso s přílohou. Zkuste se inspirovat francouzskou specialitou jménem quiche. Slaný koláč, který nabízí prostor k experimentům, chutná všem, uděláte s ním dojem a zvládne ho i úplný začátečník. Dejte si jen pozor, aby byla náplň dobře propečená a dokonale ztuhla.
Část 1/3
Quiche s brokolicí a zakysanou smetanou

Quiche s brokolicí a zakysanou smetanou

Ingredience na 1 koláčovou formu:

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 1/2 lžičky soli
  • 3-4 lžíce studené vody

Náplň:

  • 1/2 brokolice
  • 200 ml rajčatové passaty
  • 200 ml zakysané smetany
  • 100 g čerstvého kozího sýra
  • 5 vajec
  • špetka muškátového květu
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Z mouky, másla nakrájeného na kostičky, soli a studené vody rukama rychle vypracujeme těsto. Zabalíme ho do potravinové fólie a uložíme na půl hodiny až hodinu do chladničky.
  2. Brokolici rozebereme na růžičky a v osolené vodě vaříme asi 10 minut. Pak ji scedíme a propláchneme studenou vodou. Dáme stranou.
  3. Těsto vyválíme a vmáčkneme do koláčové formy. Dno propícháme, položíme na něj pečicí papír a zasypeme suchými luštěninami. V předehřáté troubě pečeme asi 15 minut. Pak vyjmeme, odstraníme luštěniny a pečicí papír a ještě asi 5 minut pečeme. Necháme zchladnout.
  4. V míse promícháme zakysanou smetanu, vejce, rozdrobený kozí sýr, muškátový květ, sůl a pepř.
  5. Dno koláče potřeme rajčatovou passatou. Na ni nalijeme vaječnou náplň a poklademe růžičkami brokolice.
  6. Pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut dozlatova.
Autor:

Jaro a zdraví

Využijte krásného počasí a vydejte se pro zdravé pochoutky do přírody. Oblíbený medvědí česnek najde své místo v pomazánkách či domácím pestu. Jako zdravé sladidlo si můžete připravit pampeliškový med.


Nejčtenější

Raw, proteiny a prkno. Triky Kate Middletonové pro dokonalou postavu

The Duchess of Cambridge in the Royal Box of Centre Court watching Novak...

Jestli je nějaká královská figura zdrojem obdivu a závisti milionů žen, tak je to ta, kterou si udržuje vévodkyně z...

OBRAZEM: Podprsenka, co nic neschová, a další šílené trendy z pláže

Farrah Abraham

Možná právě balíte na dovolenou u moře a nemůžete se rozhodnout, jaký koupací outfit vybrat, abyste na pláži vynikla...

Mezinárodní den bez kalhotek: odvážné ženy vědí, jak chodit naostro

Chodit bez kalhotek je příjemné, na kole bez nich raději nejezděte. Mohlo by...

Větrat je třeba, velí horké letní počasí. Odvážné modelky, herečky a zpěvačky o tom vědí své, a to i bez ohledu na...

Móda na talíři. Češi utrácejí za superpotraviny, mnohdy zbytečně

Avokádová pomazánka

Jíst avokádo je jedním z aktuálních trendů. A quinoa? To je přeci poklad Inků. Naše talíře se změnily v přehlídku...

OBRAZEM: Amy Schumerová se nezdráhá ukázat pravou tvář mateřství

Amy Schumerová po porodu

Amy Schumerová je jednou z nejúspěšnějších světových komiček dnešní doby. Nebojí se veřejně hovořit o kontroverzních...

Další z rubriky

RECEPT DNE: Jahodové knedlíčky s pistáciemi a marcipánem

Jahodové knedlíčky s pistáciemi a marcipánem

Milujete jahodové knedlíky? Právě teď je ideální čas si je uvařit, sezona jahod je totiž v plném proudu. Vyzkoušejte...

RECEPT DNE: Vepřové kotlety s omáčkou z černého rybízu

Vepřové kotlety s omáčkou z černého rybízu

Rybíz nemusíte využít jen do moučníků. Výborně chutná i v kombinaci s vepřovým masem. Vyzkoušejte náš recept na kotlety...

RECEPT DNE: Pečená makrela s omáčkou z angreštu

Pečená makrela s omáčkou z angreštu

Alespoň jednou týdně byste si měli dopřát rybu. A právě makrela je skvělým zdrojem potřebných omega-3 mastných kyselin,...

Najdete na iDNES.cz