Slaný koláč se žampiony a pórkem
Ingredience na 1 dortovou formu:
- 230 g polohrubé mouky
- 1/4 lžičky soli
- 150 g másla
- 1 žloutek
- 3 lžíce studené vody
Náplň:
- 5-6 středně velkých žampionů
- 1 pórek
- 2 lžíce másla
- 250 ml smetany ke šlehání
- 4 vejce
- 150 g strouhaného sýra
- sůl a čerstvě mletý pepř
Pracovní postup:
- Z mouky, soli, másla nakrájeného na kostičky, žloutku a studené vody rychle vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinové fólie a na půl hodiny uložíme do chladničky.
- Žampiony očistíme, nakrájíme na menší kousky. Pórek očistíme a nakrájíme nadrobno. Na pánvi rozpustíme máslo a orestujeme na něm nakrájený pórek. Přidáme žampiony, promícháme, přiklopíme pokličkou a dusíme asi 5 minut. Necháme zchladnout.
- Těsto vyjmeme z chladničky, vyválíme ho a vtlačíme do dortové formy. Okraje by měly dosahovat minimálně do poloviny postranic formy.
- Dno propícháme, vyložíme pečicím papírem a poklademe suchými luštěninami. V předehřáté troubě pečeme na 180 °C asi 15 minut. Vyjmeme luštěniny a papír a necháme zchladnout.
- V míse prošleháme vejce, smetanu, sůl a pepř. Přidáme strouhaný sýr a podušený pórek se žampiony. Směs nalijeme do předpečeného koláče.
- Pečeme v předehřáté troubě asi 35 minut.