Slaný koláč se špenátem
Ingredience:
Na těsto:
- 300 g špaldové mouky
- 1 vejce
- 125 g másla
- 30 ml vlažné vody
- sůl
Na náplň:
- 3-4 vejce
- 1 balení mraženého řezaného listového špenátu
- 200 ml smetany
- 100 g čerstvého kozího sýra
- sůl a čerstvě mletý pepř
Pracovní postup:
- V míse smícháme suroviny na těsto, uděláme kouli, zabalíme ji do potravinové fólie a necháme nejméně hodinu odležet v chladu.
- Pak z těsta vyválíme placku a pomocí válečku ji přeneseme do koláčové formy. Těsto vytvarujeme tak, aby sahalo až po okraj formy. Dno těsta propícháme vidličkou.
- Špenát necháme rozmrazit, vymačkáme z něj přebytečnou tekutinu a rozprostřeme ho na těsto.
- Vejce vyšleháme se smetanou, osolíme, opepříme a vzniklou směsí zalijeme špenát. Na závěr posypeme rozdrobeným kozím sýrem.
- Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 35 – 40 minut.