Čtvrtek 7. července 2022, svátek má Bohuslava
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 7. července 2022 Bohuslava

Pralinky a Aljaška rozhodly. Soutěž Peče celá země vyhrála máma na mateřské

  21:45
Přestože finále soutěže amatérských pekařů a cukrářů proběhlo loni v létě, diváci České televize si ho užili až dnes večer. Zda vyhraje ambiciózní perfekcionistka Jana, Lucie s klidnou taktikou maratonce, či roztomile bezprostřední Martina nebylo jasné do poslední chvíle.

Jana čtyřikrát vyhrála technickou výzvu, není divu, je perfekcionistka. Do finále šla s tím, že sama pro sebe už vlastně vyhrála. Podobně to brala i Lucie, která se neváhala už za postup do finále odměnit a koupila si vysněné náušnice.

„Doteď nechápu, proč tu jsem. To jsem prostě já,“ komentovala svůj postup do finále velmi emotivně Martina, která během předchozích kol také uměla občas i zazmatkovat, ale vzápětí překvapit nějakou geniální kombinací chutí. Níže například najdete recept na její naprosto skvělý slaný quiche.

S vědomím, že síly jsou velmi vyrovnané, se finalistky pustily do dvouhodinové osobní výzvy: výroby tří druhů čokoládových bonbonů a čokoládové krabice. „U čokoládových bonbonů je důležité, aby vrstva čokolády byla opravdu jen tenká, protože to hlavní je náplň,“ okomentoval tuto výzvu porotce Josef Maršálek. A Míša Landová dodala, že aby čokoláda pěkně ztuhla, byla lesklá a držela při pokojové teplotě, je důležité čokoládu správně vytemperovat.

Martina doma dělá pralinky běžně a na tuto výzvu se doslova těšila. Hotovo měla ještě před limitem, takže nabídla svou pomoc Janě, která právě se správným temperováním čokolády dost bojovala, i když doma s tím prý problém nemá. V soutěži nestihla ani dokončit krabici, zatímco Lucka ji zvládla. Pralinkami všech tří finalistek se můžete pokochat ve fotogalerii.

Pečená Aljaška je spousta sněhu a zmrzliny

Na technickou výzvu v podobě dezertu, který podle jedné legendy vznikl v roce 1867 v restauraci v New Yorku na oslavu připojení Aljašky k USA, podle jiné se podával už na recepci prezidenta Thomase Jeffersona v roce 1802, měly soutěžící 1 hodinu a 45 minut. A všechny tři naprosto nadchlo, že si mohou vyzkoušet přípravu zmrzliny ve zmrzlinovači.

Recept na pečenou Aljašku jako technickou výzvu vybrala pro finalistky...
Finálové pečené Aljašky před anonymním hodnocením

Pečená Aljaška, technická výzva vybraná Míšou Landovou. Vpravo hotové dezerty finalistek.

Právě rybízová a čokoládová zmrzlina totiž měla tvořit náplň tohoto efektního dortu, jehož povrch se těsně před servírováním pokryje sněhovými pusinkami a opálí pistolí. Technicky je tedy na tomto dezertu opravdu co zkazit, postup je nutné si přesně rozfázovat. „Je to vlastně velká sněhová pusina, ve které je schovaná zmrzlina, nebo sorbet,“ definoval lakonicky tzv. pečenou Aljašku Josef Maršálek. A finalistky svým výkonem nadchly jeho i Míšu Landovou.

Kdy měli Josef s Míšou, která tuto výzvu pro soutěžící připravila, před sebou při anonymním hodnocení všechny tři Aljašky, vypadaly nádherně a chutnaly skvěle. A přestože měl být dezert na povrchu ozdoben jen jednotlivými kuličkami rybízu obalenými v cukru, rebelka Martina tak učinila s celými rybízovými hrozny. A neminula, vypadalo to naprosto úžasně.

Antigravitační dort nerozhodl ani náhodou

Další den následovala kreativní výzva, která většinou bývá, respektive bývala, rozhodující, ale to by finále nesmělo být tak vyrovnané.

Vítězka Martina

Šikovná maminka malého syna je z Přerova a pracuje ve státní správě, kam se nedávno vrátila z rodičovské dovolené (když se soutěž natáčela, ještě na ní byla).

Baví ji háčkování a pečení, u něhož vždy přijde na jiné myšlenky a odreaguje se. Když ji nějaký recept zaujme, hned ho musí zkusit. Jejím snem je malá cukrárna s venkovním posezením.

Každopádně měly soutěžící před sebou čtyři hodiny na to, aby upekly dort odporující gravitaci. Přitom už si kolem jejich stanu dělali piknik jak bývalí kolegové ze soutěže, tak jejich rodiny a přátelé. Čekalo se totiž současně i na následné vyhlášení absolutní vítězky druhé řady soutěže.

Vytvořit v parném létě čtyřicet centimetrů vysoký dort není nic snadného, takže laťka byla vysoko, nicméně Jana, Martina ani Lucie se toho opravdu nebály. Jenže u Jany zapracovala nervozita a touha po dokonalosti, což nešlo dohromady s časovým limitem. Lucie zase zvolila „jen“ zlatou střední cestu a vsadila na jistotu. A Martina sice také splnila podmínky výzvy, jen by si porotci i u jejího dortu pár věcí dovedli představit jinak.

Kniha s planetkou malého prince od Jany. Chtěla oslnit, ale nepodařilo se jí v...
I Martina svůj dort umístila na strom a modlila se, aby na něm také zůstal.
Lucie se rozhodla udělat svým dortem radost hlavně dětem a jejich maminkám.

Kreativní výzva tedy skončila nerozhodně a porotci při svém finálním verdiktu museli vzít v potaz, jak se které finalistce povedly pralinky a pečená Aljaška.

Martina prý celkové vítězství nečekala.

Vyhlášení vítězky Martinu asi opravdu hodně překvapilo, protože prý vůbec nečekala, že zazní její jméno. „Vstřebávám to,“ řekla po vyhlášení se slzami štěstí v očích. „Já si myslím, že Martina je výjimečná tím, jak do toho šla lidsky a na nic si nehrála. A překonala sama sebe,“ okomentoval její vítězství cukrář Josef Maršálek. A Míša Landová jí popřála, aby ji pečení nadále bavilo tak moc, jak ji bavilo dosud. Protože lásku k pečení v soutěži předvedla vrchovatě.

Recept na slaný quiche podle Martiny

Příprava vám vezme zhruba 1,5 hodiny, ale podle porotců Peče celá země výsledek rozhodně stojí za to. Na těsto potřebujete 250 g hladké mouky, 125 g + 5 g másla, 10 g himálajské soli a 8 lžic kohoutkové vody.

Martina použila do quiche mimo jiné i fíky a pěkně ho nazdobila, porotu nadchl vizuelně i chuťově. | foto: Česká televize

Z másla, mouky a soli vytvoříme drobenku, do které postupně přidáváme vodu, dokud nevznikne hladké těsto. Těsto vyválíme a přendáme do máslem vymazané formy. Začistíme okraje, propícháme vidličkou. Aby se těsto nenafouklo, zatížíme ho pečicím papírem, na který dáme jakoukoliv luštěninu. Předpékáme při teplotě 200 °C přibližně 10 minut. Necháme vychladnout.

Mezitím si připravte náplň, na kterou potřebujete: 60 g anglické slaniny, 50 g červené cibule, 2 vejce, 3 g soli, 3 g mletého pepře, 80 g zakysané smetany, 100 g smetany ke šlehání, 200 g čerstvého termizovaného sýru a olej.

A nezapomeňte na ingredience na dekoraci: 10 g brusinkové marmelády,
60 g nivy, 60 g hermelínu, 30 g vlašských ořechů, 160 g fíků, 50 g cherry rajčátek a 20 g čerstvých bylinek.

Na pánvi s troškou oleje orestujeme cibulku a přidáme slaninu, jakmile je slanina křupavá, odstavíme. Mezitím v misce rozšleháme vejce se solí, pepřem, smetanou (zakysanou i ke šlehání), sýrem a přidáme slaninu s cibulí.

Náplň vylijeme do formy s předpečeným těstem, které jsme potřeli brusinkovou marmeládou. Poklademe sýrem, ořechy a fíky. Dáme do trouby dopéct na 30 minut při 180 °C, dokud není povrch zlatý. Upečený koláč vychladíme a servírujeme. Třeba na pomačkaném pečicím papíru s cherry rajčátky a hladkolistou petrželí jako Martina.

Autor:
  • Nejčtenější

Pes v práci? Sobecké. Má spát 14 hodin denně, říká veterinářka Frühauf Kolářová

Premium O stále dokonalejším léčení zvířat, ale i sobecké lásce k domácím mazlíčkům vypráví veterinářka a univerzitní pedagožka...

VIDEO: Sám předělal starý panelákový byt, ušetřil přes sto padesát tisíc

Michal s Lucií bydlí v pronájmu, ale podařilo se jim pořídit byt v panelovém domě před rekonstrukcí, který by chtěli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Superčerv si rád pochutnává na polystyrenu. Znamená naději pro recyklaci

Vědci zjistili, že určitý druh „superčerva“ může skutečně jíst plast, aniž by mu to uškodilo. To ukazuje cestu k...

Hledá se nejroztomilejší mazlík. Posílejte fotky, rozhodne férová anketa

Máte doma psa, kočku, papouška, chameleona či jiného zvířecího mazlíka? Říkáte si při každém pohledu na něj, jak je...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ztratil jsem nůž, pozdravuj psa. Pohledy z tábora si hrají s emocemi rodičů

Premium I v internetové epoše se posílají pohledy z tábora. Dětská sdělení jsou sice stručnější, než bývala, ale o to...

Můj syn je blázen, říká Redlova matka. Kam až sahají majetky vlivné rodiny

Premium Kdo jsou Redlovi? MF DNES přináší reportáž z místa, odkud pochází klíčová postava korupční kauzy hnutí STAN Michal Redl...

Cesta do Chorvatska 2022: Jak projet rozkopané Slovinsko a tankovat v Maďarsku

Premium Dobrá zpráva pro dovolenkáře mířící autem na Jadran. Cesta byla letos hladká, na nejrychlejší trase přes Vídeň, Graz...

Zbraně, které zaskočily Putina: „Muskovo“ bombardování

Premium Už druhý den po nočním překročení hranic měli triumfálně projíždět centrem Kyjeva, po čtyřech měsících místo toho vězí...

  • Další z rubriky

KVÍZ: Máte rádi a znáte chorvatskou kuchyni?

Jezdíte rádi do Chorvatska nejen kvůli moři, ale taky proto, že si vždycky výborně pochutnáte na místní kuchyni? Pak...

Hovězí steak s koprovkou na grilu. Divili byste se, jak ta kombinace funguje

Seriál Rozžhavte grily, velí zlepšující se počasí. V letošní Grilovací akademii ukážeme některé méně obvyklé postupy a...

Kedlubna je hvězda. Uděláte z ní zelí i řízek. A nacpete se vitaminem C

Kedlubna patří na jaře k nejoblíbenější zelenině. Hodí se k masu, ovšem dobroty z ní vykouzlí také vegetariáni,...

Ztratil jsem nůž, pozdravuj psa. Pohledy z tábora si hrají s emocemi rodičů

Premium I v internetové epoše se posílají pohledy z tábora. Dětská sdělení jsou sice stručnější, než bývala, ale o to...

Ne, ne, já nemusím, já už ho vidím. Holčička z reklamy na Kofolu se vrací

Malá holčička z vánoční „prasátkové“ reklamy na Kofolu, ve které zazněly hlášky „a bude mít ty velký zahnutý zuby...

Pavla Tomicová výrazně zhubla a s kolegy oslavila šedesátiny

Pavla Tomicová měla s Dášou Zázvůrkovou v květnu nehodu, když do kolegyniny Vespy před Národním divadlem nabouralo...

Móda z Varů: Luxus i lacinost. Sexy Ramba a Plodková. Třeštíková přestřelila

Na červeném koberci zazářily v den slavnostního zahájení 56. ročníku karlovarského filmového festivalu v luxusních...

Hvězdy ve Varech: Bývalí milenci Jágr s Verešovou po 20 letech opět spolu

Jaromír Jágr (50) a modelka Andrea Verešová (42) patřili kdysi k nejsledovanějším párům showbyznysu. Hokejista vyrazil...

Ruská ekonomika se hroutí, už není pochyb, ukazují nová statistická data

Ekonomika v Rusku se postupně hroutí, píše americký týdeník Newsweek. Průmyslová výroba se propadla hned v několika...