Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pralinky a Aljaška rozhodly. Soutěž Peče celá země vyhrála máma na mateřské

  21:45
Přestože finále soutěže amatérských pekařů a cukrářů proběhlo loni v létě, diváci České televize si ho užili až dnes večer. Zda vyhraje ambiciózní perfekcionistka Jana, Lucie s klidnou taktikou maratonce, či roztomile bezprostřední Martina nebylo jasné do poslední chvíle.

Jana čtyřikrát vyhrála technickou výzvu, není divu, je perfekcionistka. Do finále šla s tím, že sama pro sebe už vlastně vyhrála. Podobně to brala i Lucie, která se neváhala už za postup do finále odměnit a koupila si vysněné náušnice.

„Doteď nechápu, proč tu jsem. To jsem prostě já,“ komentovala svůj postup do finále velmi emotivně Martina, která během předchozích kol také uměla občas i zazmatkovat, ale vzápětí překvapit nějakou geniální kombinací chutí. Níže například najdete recept na její naprosto skvělý slaný quiche.

S vědomím, že síly jsou velmi vyrovnané, se finalistky pustily do dvouhodinové osobní výzvy: výroby tří druhů čokoládových bonbonů a čokoládové krabice. „U čokoládových bonbonů je důležité, aby vrstva čokolády byla opravdu jen tenká, protože to hlavní je náplň,“ okomentoval tuto výzvu porotce Josef Maršálek. A Míša Landová dodala, že aby čokoláda pěkně ztuhla, byla lesklá a držela při pokojové teplotě, je důležité čokoládu správně vytemperovat.

Martina doma dělá pralinky běžně a na tuto výzvu se doslova těšila. Hotovo měla ještě před limitem, takže nabídla svou pomoc Janě, která právě se správným temperováním čokolády dost bojovala, i když doma s tím prý problém nemá. V soutěži nestihla ani dokončit krabici, zatímco Lucka ji zvládla. Pralinkami všech tří finalistek se můžete pokochat ve fotogalerii.

Pečená Aljaška je spousta sněhu a zmrzliny

Na technickou výzvu v podobě dezertu, který podle jedné legendy vznikl v roce 1867 v restauraci v New Yorku na oslavu připojení Aljašky k USA, podle jiné se podával už na recepci prezidenta Thomase Jeffersona v roce 1802, měly soutěžící 1 hodinu a 45 minut. A všechny tři naprosto nadchlo, že si mohou vyzkoušet přípravu zmrzliny ve zmrzlinovači.

Recept na pečenou Aljašku jako technickou výzvu vybrala pro finalistky...
Finálové pečené Aljašky před anonymním hodnocením

Pečená Aljaška, technická výzva vybraná Míšou Landovou. Vpravo hotové dezerty finalistek.

Právě rybízová a čokoládová zmrzlina totiž měla tvořit náplň tohoto efektního dortu, jehož povrch se těsně před servírováním pokryje sněhovými pusinkami a opálí pistolí. Technicky je tedy na tomto dezertu opravdu co zkazit, postup je nutné si přesně rozfázovat. „Je to vlastně velká sněhová pusina, ve které je schovaná zmrzlina, nebo sorbet,“ definoval lakonicky tzv. pečenou Aljašku Josef Maršálek. A finalistky svým výkonem nadchly jeho i Míšu Landovou.

Kdy měli Josef s Míšou, která tuto výzvu pro soutěžící připravila, před sebou při anonymním hodnocení všechny tři Aljašky, vypadaly nádherně a chutnaly skvěle. A přestože měl být dezert na povrchu ozdoben jen jednotlivými kuličkami rybízu obalenými v cukru, rebelka Martina tak učinila s celými rybízovými hrozny. A neminula, vypadalo to naprosto úžasně.

Antigravitační dort nerozhodl ani náhodou

Další den následovala kreativní výzva, která většinou bývá, respektive bývala, rozhodující, ale to by finále nesmělo být tak vyrovnané.

Vítězka Martina

Šikovná maminka malého syna je z Přerova a pracuje ve státní správě, kam se nedávno vrátila z rodičovské dovolené (když se soutěž natáčela, ještě na ní byla).

Baví ji háčkování a pečení, u něhož vždy přijde na jiné myšlenky a odreaguje se. Když ji nějaký recept zaujme, hned ho musí zkusit. Jejím snem je malá cukrárna s venkovním posezením.

Každopádně měly soutěžící před sebou čtyři hodiny na to, aby upekly dort odporující gravitaci. Přitom už si kolem jejich stanu dělali piknik jak bývalí kolegové ze soutěže, tak jejich rodiny a přátelé. Čekalo se totiž současně i na následné vyhlášení absolutní vítězky druhé řady soutěže.

Vytvořit v parném létě čtyřicet centimetrů vysoký dort není nic snadného, takže laťka byla vysoko, nicméně Jana, Martina ani Lucie se toho opravdu nebály. Jenže u Jany zapracovala nervozita a touha po dokonalosti, což nešlo dohromady s časovým limitem. Lucie zase zvolila „jen“ zlatou střední cestu a vsadila na jistotu. A Martina sice také splnila podmínky výzvy, jen by si porotci i u jejího dortu pár věcí dovedli představit jinak.

Kniha s planetkou malého prince od Jany. Chtěla oslnit, ale nepodařilo se jí v...
I Martina svůj dort umístila na strom a modlila se, aby na něm také zůstal.
Lucie se rozhodla udělat svým dortem radost hlavně dětem a jejich maminkám.

Kreativní výzva tedy skončila nerozhodně a porotci při svém finálním verdiktu museli vzít v potaz, jak se které finalistce povedly pralinky a pečená Aljaška.

Martina prý celkové vítězství nečekala.

Vyhlášení vítězky Martinu asi opravdu hodně překvapilo, protože prý vůbec nečekala, že zazní její jméno. „Vstřebávám to,“ řekla po vyhlášení se slzami štěstí v očích. „Já si myslím, že Martina je výjimečná tím, jak do toho šla lidsky a na nic si nehrála. A překonala sama sebe,“ okomentoval její vítězství cukrář Josef Maršálek. A Míša Landová jí popřála, aby ji pečení nadále bavilo tak moc, jak ji bavilo dosud. Protože lásku k pečení v soutěži předvedla vrchovatě.

Recept na slaný quiche podle Martiny

Příprava vám vezme zhruba 1,5 hodiny, ale podle porotců Peče celá země výsledek rozhodně stojí za to. Na těsto potřebujete 250 g hladké mouky, 125 g + 5 g másla, 10 g himálajské soli a 8 lžic kohoutkové vody.

Martina použila do quiche mimo jiné i fíky a pěkně ho nazdobila, porotu nadchl vizuelně i chuťově. | foto: Česká televize

Z másla, mouky a soli vytvoříme drobenku, do které postupně přidáváme vodu, dokud nevznikne hladké těsto. Těsto vyválíme a přendáme do máslem vymazané formy. Začistíme okraje, propícháme vidličkou. Aby se těsto nenafouklo, zatížíme ho pečicím papírem, na který dáme jakoukoliv luštěninu. Předpékáme při teplotě 200 °C přibližně 10 minut. Necháme vychladnout.

Mezitím si připravte náplň, na kterou potřebujete: 60 g anglické slaniny, 50 g červené cibule, 2 vejce, 3 g soli, 3 g mletého pepře, 80 g zakysané smetany, 100 g smetany ke šlehání, 200 g čerstvého termizovaného sýru a olej.

A nezapomeňte na ingredience na dekoraci: 10 g brusinkové marmelády,
60 g nivy, 60 g hermelínu, 30 g vlašských ořechů, 160 g fíků, 50 g cherry rajčátek a 20 g čerstvých bylinek.

Na pánvi s troškou oleje orestujeme cibulku a přidáme slaninu, jakmile je slanina křupavá, odstavíme. Mezitím v misce rozšleháme vejce se solí, pepřem, smetanou (zakysanou i ke šlehání), sýrem a přidáme slaninu s cibulí.

Náplň vylijeme do formy s předpečeným těstem, které jsme potřeli brusinkovou marmeládou. Poklademe sýrem, ořechy a fíky. Dáme do trouby dopéct na 30 minut při 180 °C, dokud není povrch zlatý. Upečený koláč vychladíme a servírujeme. Třeba na pomačkaném pečicím papíru s cherry rajčátky a hladkolistou petrželí jako Martina.

Autor:
  • Nejčtenější

Vypadá jako liška na chůdách, je to však pes. Páchne navíc po marihuaně

20. května 2024

Žere ovoce a kořínky, chodí jako žirafa a je cítit po marihuaně. Co je tohle za zvíře? Přece...

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Chovají je ve městě i v chytrém kurníku. Čechy poblouznila slepičí horečka

18. května 2024

Premium Černé maso, zelené skořápky... A taky aplikace, které monitorují zvuky v kurníku a oznamují, jestli...

VIDEO: Na odpady jen jedlá soda a ocet. A můžete zapomenout na krtka

22. května 2024

Čištění zaneseného kuchyňského odpadu je jedním z nejčastějších problémů v domácnosti. Vůbec...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Nutrie jako plyšáci? Útočí i na psy. Možná to lidi přesvědčí, říká biolog

19. května 2024

Premium Kdo u nás chrání jeleny sika, čím hrozí kněžice a proč ekologové na rozdíl od včelařů někdy...

Seznamte se s vaší narozeninovou květinou. Může vás dokonale popsat

25. května 2024

Co může být smyslnějšího než květiny? Vnášejí do života radost a ovlivňují prý dokonce i vaši...

Nedrobit, neříhat, jíst, i když nemáte hlad. Tak vypadá jídlo ve vesmíru

24. května 2024

Vesmírné stolování je trudná věc. Astronauti třeba nesmějí drobit a krkat – nikoli kvůli slušnosti,...

Existuje asi šest set plemen ovcí, někteří berani mohou mít i tři páry rohů

24. května 2024

Ovce se zapsaly už do starověkých mýtů, provázejí člověka celé věky. Jsou užitečné hned třikrát –...

Brněnská zahrádka v parku, s pergolou a záhony, o kterou pečují romské děti

23. května 2024

Soutěž Má jen pár desítek metrů čtverečních a první zahradnické práce tu proběhly v roce 2022, nicméně už...

7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství
7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství

Hladina hormonů v těle se v průběhu těhotenství mění stejně jako chutě a jídelníček. Mnoho těhotných také trápí časté nevolnosti. Následkem toho...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...