Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

VIDEO: Pekařkou týdne se stala Lucie. Uchvátila dortovými lízátky

Seriál
Ve druhém týdnu pořadu Peče celá země soutěžící museli splnit tři úkoly. Upéct dort tvarožník, rohlíky a housky jako technickou výzvu a na závěr vyrobit dortová lízátka. Zatímco v první kategorii „doběhli“ v podstatě na cílové pásce stejně, u housek se už projevily rozdíly a kreativní výzva je nakonec rozdělila na ty, kteří budou pokračovat v soutěži, a kteří zůstanou mimo ring.

Prvním úkolem, které ho se soutěžící měli zhostit, bylo upečení tvarožníku, tedy kulatého dortu s pečeným základem. Ale jen na soutěžících bylo, jak popustí uzdu své invenci a jak ho nazdobí.

Rozhodčí Míša Landová připomíná, že základem by mělo být křehké, například linecké těsto. Josef Maršálek se obává, že dorty s vysokým obsahem tvarohu mohou být někdy i „dusivé“. „Takže doufám, že se při ochutnávání neudusím,“ připomíná.

Zajímavé byly i medailonky jednotlivých účastníků soutěže. U každého tak vidíte, nejen čím se živí, ale i jaké mají záliby a jak obecně přistupují k životu. Třeba že Jana farmaří a fyzičku si udržuje vytrvalostním běháním, anebo že Martin je auditor a účetní, který chystá dort s použitím rozinek v rumu a vanilky.

Největším nepřítelem většiny soutěžících se nakonec ukázal čas. Řada dortů byla sice chuťově ucházejících, ale korpus i tvarohová náplň byla nedopečená. 

Je to problém, když pekař přijde k troubě, která se chová jinak než v jeho domácím prostředí a vždy trvá nějakou dobu, než se s ní sblíží. Ale v průměru nelze říci, že by moderátoři Tereza Bebarová a Václav Kopta a spolu s nimi i porotci zaznamenali nějaký výrazný výbuch.

Peče celá země

Soutěž můžete sledovat každou sobotu po dvacáté hodině, v repríze ve středu po obědě nebo na iVysílání.

Domácí houstičky a rohlíčky patří mezi výzvy, které vypadají sice obligátně, ale jak je vidět, i přes jednotnou recepturu se s nimi srovná každý jinak. I sami soutěžící nemohli pochopit, proč některé pečivo působilo slaněji a jiné ne. Občas selhala technika motání rohlíků a u housek i technika pečení tak, aby bylo pečivo hezky do křupava vypečené. V této kategorii dominovala vítězka minulého týdne Jana.

Kreativní výzva by měla odhalit, jaký cukrářský duch dříme v každém soutěžícím. Dortová lízátka jsou kategorie, ve které se může téměř vše.

Takže každý soutěžící dostal za úkol upéct pět druhů lízátek, každé jiné chuti. Často se dělají ze zbytků dortových korpusů, třeba jako když je před časem předváděla v pořadu na Primě Božské dorty Markéta Krajčovičová.

Tato výzva není snadná, proto dostali soutěžící čas na domácí přípravu. I když přiznali, že úkol pro ně není jednou velkou neznámou, protože něco podobného doma vyrábějí. Většinou se ovšem kolem nich sesypou děti a smlsají výrobu dřív, než dojde do konečné fáze.

Výhodou lízátek je to, že cukráři umožní spotřebovat veškeré zbytky z výroby korpusů nebo krémů. Mohou být pečená i nepečená. Umožní cukráři rozlétnout se na křídlech fantazie, jak tvrdí Josef Maršálek. V jediném lízátku tak dostanete všechno, co byste očekávali u dortu samotného, ať už je to korpus, poleva či náplň.

Při konečném hodnocení je vidět, jak nesnadné je zprůměrovat výsledky jednotlivých úkolů aktuálního kola. Třeba Jana měla excelentní rohlíky, ale tvarožník se zase až tak nevyvedl. A tak nakonec kolo vyhrála Lucie, která uchvátila svými lízátky a ostatní úkoly zvládla tak, že nikde příliš nevybočila ze standardu. 

A soutěž opustil už druhý muž. Podle Maršálka Martin už dosáhl svého limitu. A Lucie? „Jsem šťastná, už aby to viděly moje babičky, ty si z toho sednou na zadek“.

A ještě malý bonus od Lucie. Její osvědčený:

Pavlova dort

Ingredience:

  • 300 ml bílků (z asi 8 vajec)
  • 400 g jemného krupicového cukru
  • 2 lžíce vanilkového pudinku, prosátého
  • 2 lžičky bílého vinného octa

Na dokončení:

  • 750 ml smetany ke šlehání 40%
  • 500 g mascarpone
  • 250 g malin a borůvek nebo makronek, co uznáte za vhodné
  • 2 lžičky cukru a rumu

Postup:

Bílky dáme šlehat na maximální rychlost. Po pěti minutách přidáme zbylé ingredience a necháme šlehat, dokud sníh nebude pevný a lesklý. Poté uděláme 4 stejně velká kolečka ze sněhu na pečící papír. 

Troubu předehřejeme na 110 °C horkovzduch, sněhová kolečka dáme do trouby a teplotu stáhneme na 90 a sušíme dvě a půl hodiny. Potom troubu vypneme a neotvíráme alespoň 4 hodiny, dokud vše nevychladne.

Na krém vyšleháme v jedné míse šlehačku a v druhé mascarpone s trochou cukru a rumu. K vyšlehanému mascarpone přidáme půlku vyšlehané smetany. 

Tuto kombinaci dáme na první dvě patra, poté už Pavlovu promazáváme jen šlehačkou. Na vrchní patro také naneseme trochu šlehačky a dozdobíme ovocem. Do šlehačky žádný cukr nepřidáváme, korpus je dostatečně sladký sám.

Autor:
  • Nejčtenější

Vypadá jako liška na chůdách, je to však pes. Páchne navíc po marihuaně

20. května 2024

Žere ovoce a kořínky, chodí jako žirafa a je cítit po marihuaně. Co je tohle za zvíře? Přece...

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

Czech Nature Photo: Tajemný snímek s pavučinami pořídil vítěz v Austrálii

15. května 2024

Mezinárodní porota si musela pozorně prohlédnout dva a půl tisíce snímků z celého světa, aby...

Chovají je ve městě i v chytrém kurníku. Čechy poblouznila slepičí horečka

18. května 2024

Premium Černé maso, zelené skořápky... A taky aplikace, které monitorují zvuky v kurníku a oznamují, jestli...

Vysaďte si damašskou růži. Voňavou léčivku, kterou využijete na pěstění pleti

17. května 2024

Královna květin, říká se jí. Umí opravdu potěšit, některé kultivary nadchnou i nádhernou vůní....

Brněnská zahrádka v parku, s pergolou a záhony, o kterou pečují romské děti

23. května 2024

Soutěž Má jen pár desítek metrů čtverečních a první zahradnické práce tu proběhly v roce 2022, nicméně už...

Stromy a keře si umějí pomáhat, aby byly zdravější. To je tajemství guildů

23. května 2024

Guildy jsou společenství stromů a rostlin. Pomáhají si prospívat, odolávat škůdcům, lákat celoročně...

Snědl jsem i syrové kuře. Mistr japonské kuchyně nejen o tom, proč neumíme jíst sushi

23. května 2024

Premium Může se pyšnit titulem mistra světa v přípravě japonského jídla pro nejaponské kuchaře. Jakub Horák...

VIDEO: Na odpady jen jedlá soda a ocet. A můžete zapomenout na krtka

22. května 2024

Čištění zaneseného kuchyňského odpadu je jedním z nejčastějších problémů v domácnosti. Vůbec...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...