Sobota 13. srpna 2022, svátek má Alena
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 13. srpna 2022 Alena

VIDEO: Bílý řemeslný chléb, jako se peče ve Francii. Recept podle Aničky

  0:19
Domácí chléb se škvarky zadělávaný pivem, sladký chléb z vlašských ořechů a smetany, olivový chléb inspirovaný Itálií, chléb s dýňovými semínky či chléb ze tří druhů mouky s kořením pro dobré trávení. Ty všechny ochutnali porotci v 7. díle televizní soutěže Peče celá země odvysílaném minulou sobotu.

Profesionální pekaře a cukráře Mirku van Gils Slavíkovou a Josefa Maršálka ovšem naprosto uchvátil už na pohled krásný řemeslný chléb s ořechy, medem a brusinkami, který upekla soutěžící Anička. Chuťově byl podle nich nejlepší.

Jak se pekl domácí chléb

Anička prozradila, že peče chléb moc ráda, protože je to otázka pár surovin, a výsledek se nedá s tím kupovaným vůbec srovnat. „Doma peču chléb pouze já. A pokud ho upeču a rozdám rodině, tak už jiný nechtějí. Stačí ho naplnit ořechy, bylinkami a pokaždé si můžeme pochutnat na jiné variantě. Nad domácí chléb prostě není.“ Její recept můžete vyzkoušet.

Řemeslný chléb s ořechy, medem a brusinkami podle Aničky

Ingredience potřebné na těsto: 

  • 450 g hladké mouky
  • tři čtvrtiny kostičky droždí
  • 2 čajové lžičky soli
  • půl šálku sušených brusinek
  • půl šálku vlašských ořechů
  • 1 a půl šálku vlažné vody
  • 2 polévkové lžíce medu

Mouku a sůl dejte do robota, promíchejte, rozdrobte droždí, přidejte vodu, brusinky, ořechy, med a vypracujte nelepivé těsto. Dle potřeby přidejte mouku a na vále vypracujte. Pak těsto přemístěte do moukou vysypané zapékací mísy nebo ošatky, přikryjte a nechte zhruba 30 minut kynout.

Anička zpracovává svůj bílý řemeslný chléb s brusinkami.
Zatímco chléb kyne, Anička k němu připravuje bylinkové máslo.
Pomoučený chléb ještě Anička nechala chvíli dokynout na plechu, pak ho...
Řemeslný chléb z bílé mouky lze podle soutěžící Aničky z televizní soutěže Peče...

Takto přicházel na svět Aniččin řemeslný chleba v 7. díle soutěže Peče celá země.

Poté těsto ještě jednou vypracujte, vytvarujte chléb a dejte znovu do zapékací mísy ještě asi na 15 až 20 minut dokynout. Poté překlopte na plech s pečicím papírem a necháme ještě chvilku kynout. Povrch lehce rozřežte žiletkou do zvolené dekorace, potřete vodou se solí a dejte péct do předehřáté trouby na 200 °C zhruba na 40 minut. Do spodní části trouby vložte nádobu s vodou.

Chléb můžete servírovat s bylinkovým máslem, které snadno připravíte ze 125 gramů změklého másla a směsi čerstvých bylinek (petrželka, pažitka, tymián, medvědí česnek, koriandr, výběr je na vás) a špetky soli.

Máslo smíchejte s nasekanými bylinkami a osolte. Do potravinářské folie zabalte kousek hotového másla a natlačte do libovolného vykrajovátka na cukroví. Uhlaďte a dejte ztuhnout do lednice. Po ztuhnutí máslo nakrájejte na plátky a krajíc chleba dozdobte.

Italský chléb s olivami, který upekla Lucie, byla na porotce příliš hutný.
Petřin chléb pečený ve formě byl také výborný, jen by ještě o chvíli déle mohl...
Škvarkový chléb zadělávaný pivem upekla soutěžící Pavlína.
Josef upekl chuťově dobrý chléb s brusinkami a dýňovými semínky. Protože však...

Chléb může mít tisíce podob. Pokud ho doma také pečete, jaký je ten váš nejoblíbenější?

Pečete domácí chleba?

celkem hlasů: 815

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 úterý 31. března 2020. Anketa je uzavřena.

Doma pečeme chléb zásadně kváskový 367
Doma pečeme chleba s droždím, stejně jako soutěžící Peče celá země 201
Chléb doma nepečeme 162
Doma s pečením chleba experimentujeme, takže zkoušíme pokaždé jiný 85
Autor:
  • Nejčtenější

Fotovoltaika nemusí být jen na střechách přímo na jih. Odchylka se snese

Seriál Už dávno neplatí, že fotovoltaické panely jsou vhodné pouze na jižní střechy o sklonu 35 stupňů. Technologie...

Na zahradu měli vysoké nároky, budovali ji deset let. A jsou spokojení

Soutěž Nejprve rodina čtenáře Martina vybudovala téměř svépomocí rodinný dům na Kladensku, v příjemné lokalitě u lesa. Poté...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Předokenní rolety v létě chladí, v zimě hřejí. Ušetří tak hodně energie

V průběhu letošního parného léta jste si možná říkali, že by neškodilo trochu ochladit interiér. Zvláště v bytech...

Zahrádkou jako dlaň na českokrumlovském dvorku dokonce protéká potůček

Soutěž Stačí kousek vlastního venkovního prostoru a lze ho během pár let proměnit v kouzelné místo, kde se zastavil čas, nebe...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

PŘEHLEDNĚ: Jak získat dotaci na tepelné čerpadlo a fotovoltaiku

Seriál Přechod z vybraného typu vytápění, charakter nemovitosti, druh jejího vlastnictví, umístění panelů, výkon a kapacita...

Neklidné nohy či noční děs. Poruchy spánku předcházejí nemocem, říká neurolog

Premium Říká se, že dobrý spánek je sladší než med. Což naznačuje jeho hlavní funkci: nechat tělo odpočinout. A působí i coby...

Oktagon bez Rusů, zájem o ostrovy i kdo s kým o titul. Co chystá Novotný

Premium Letní turnaj na pražské Štvanici zaujal i uznávané zámořské experty, kteří se jinak výhradně věnují nejlepší soutěži...

Dnes se bavím líp i bez drog a alkoholu, říká terapeut a bývalý narkoman

Premium Jeho příběh je drsný, ale má happy end. Čtrnáctileté balancování na hraně s pervitinem, závislost, lži, prostitutky,...

  • Další z rubriky

PŘEHLEDNĚ: Jak získat dotaci na tepelné čerpadlo a fotovoltaiku

Seriál Přechod z vybraného typu vytápění, charakter nemovitosti, druh jejího vlastnictví, umístění panelů, výkon a kapacita...

Česko je plné pokladů a legend. Když se některé vynoří, je z toho poprask

Česká republika je plná bájných pokladů. Mnohé z nich se ale našly zcela náhodou třeba při břehu potoka či na poli....

Na francouzské kuře s ghíčkem, dá mu další chuť, radí Grilovací akademie

Seriál Jižní Francie a severní Čechy se setkaly v Grilovací akademii. David Kubricht alias pipMaster a šéfkuchař Zdeněk Křížek...

Grilovaný steak oživte jemnou smržovou omáčkou, radí Grilovací akademie

Seriál Osolit rib eye neboli vysoký roštěnec ještě před tím, než ho dáme na gril, nebo až po ugrilování? Jak chutná se...

Češka vyhrála soutěž krásy v Africe. Všichni si na mě chtěli sáhnout, říká

Sarah Horáková (18) odletěla do Afriky reprezentovat Česko na světovou soutěž krásy. Když první vicemiss České...

Díky Stiflerově mámě jsem měla sex s nejmíň 200 lidmi, vzpomíná herečka

Americká herečka Jennifer Coolidge (60) ve filmech Prci, prci, prcičky hrála Stiflerovu mámu Jeanine, která měla...

Stav herečky Anne Heche je téměř beznadějný. Má vážně poškozený mozek

Herečka Anne Heche (53) s největší pravděpodobností nepřežije nehodu, při níž autem narazila do dvoupodlažní budovy v...

Rýn během pátku přestane být splavný. Ekonomické dopady pocítí celá Evropa

Hladina řeky Rýn v německé oblasti Rheingau podle úřadů v pátek klesne na kritickou úroveň, na klíčovém místě naměří už...

Neklidné nohy či noční děs. Poruchy spánku předcházejí nemocem, říká neurolog

Premium Říká se, že dobrý spánek je sladší než med. Což naznačuje jeho hlavní funkci: nechat tělo odpočinout. A působí i coby...