Čtvrtek 9. dubna 2020, svátek má Dušan
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 9. dubna 2020 Dušan

VIDEO: Bílý řemeslný chléb, jako se peče ve Francii. Recept podle Aničky

  0:19aktualizováno  0:19
Domácí chléb se škvarky zadělávaný pivem, sladký chléb z vlašských ořechů a smetany, olivový chléb inspirovaný Itálií, chléb s dýňovými semínky či chléb ze tří druhů mouky s kořením pro dobré trávení. Ty všechny ochutnali porotci v 7. díle televizní soutěže Peče celá země odvysílaném minulou sobotu.

Profesionální pekaře a cukráře Mirku van Gils Slavíkovou a Josefa Maršálka ovšem naprosto uchvátil už na pohled krásný řemeslný chléb s ořechy, medem a brusinkami, který upekla soutěžící Anička. Chuťově byl podle nich nejlepší.

Jak se pekl domácí chléb

Anička prozradila, že peče chléb moc ráda, protože je to otázka pár surovin, a výsledek se nedá s tím kupovaným vůbec srovnat. „Doma peču chléb pouze já. A pokud ho upeču a rozdám rodině, tak už jiný nechtějí. Stačí ho naplnit ořechy, bylinkami a pokaždé si můžeme pochutnat na jiné variantě. Nad domácí chléb prostě není.“ Její recept můžete vyzkoušet.

Řemeslný chléb s ořechy, medem a brusinkami podle Aničky

Ingredience potřebné na těsto: 

  • 450 g hladké mouky
  • tři čtvrtiny kostičky droždí
  • 2 čajové lžičky soli
  • půl šálku sušených brusinek
  • půl šálku vlašských ořechů
  • 1 a půl šálku vlažné vody
  • 2 polévkové lžíce medu

Mouku a sůl dejte do robota, promíchejte, rozdrobte droždí, přidejte vodu, brusinky, ořechy, med a vypracujte nelepivé těsto. Dle potřeby přidejte mouku a na vále vypracujte. Pak těsto přemístěte do moukou vysypané zapékací mísy nebo ošatky, přikryjte a nechte zhruba 30 minut kynout.

Anička zpracovává svůj bílý řemeslný chléb s brusinkami.
Zatímco chléb kyne, Anička k němu připravuje bylinkové máslo.
Pomoučený chléb ještě Anička nechala chvíli dokynout na plechu, pak ho...
Řemeslný chléb z bílé mouky lze podle soutěžící Aničky z televizní soutěže Peče...

Takto přicházel na svět Aniččin řemeslný chleba v 7. díle soutěže Peče celá země.

Poté těsto ještě jednou vypracujte, vytvarujte chléb a dejte znovu do zapékací mísy ještě asi na 15 až 20 minut dokynout. Poté překlopte na plech s pečicím papírem a necháme ještě chvilku kynout. Povrch lehce rozřežte žiletkou do zvolené dekorace, potřete vodou se solí a dejte péct do předehřáté trouby na 200 °C zhruba na 40 minut. Do spodní části trouby vložte nádobu s vodou.

Chléb můžete servírovat s bylinkovým máslem, které snadno připravíte ze 125 gramů změklého másla a směsi čerstvých bylinek (petrželka, pažitka, tymián, medvědí česnek, koriandr, výběr je na vás) a špetky soli.

Máslo smíchejte s nasekanými bylinkami a osolte. Do potravinářské folie zabalte kousek hotového másla a natlačte do libovolného vykrajovátka na cukroví. Uhlaďte a dejte ztuhnout do lednice. Po ztuhnutí máslo nakrájejte na plátky a krajíc chleba dozdobte.

Italský chléb s olivami, který upekla Lucie, byla na porotce příliš hutný.
Petřin chléb pečený ve formě byl také výborný, jen by ještě o chvíli déle mohl...
Škvarkový chléb zadělávaný pivem upekla soutěžící Pavlína.
Josef upekl chuťově dobrý chléb s brusinkami a dýňovými semínky. Protože však...

Chléb může mít tisíce podob. Pokud ho doma také pečete, jaký je ten váš nejoblíbenější?

Pečete domácí chleba?

celkem hlasů: 786
Autor:
  • Nejčtenější

Uhlířina či grenadýrmarš. To jsou jídla chudých, která stále inspirují

Některá vařily ještě naše babičky, jiná jídla už zavál prach dávných staletí. Původ mnohých z nich už dnes ani...

Hosté metr a půl od sebe? Nesmysl, říká televizní šéfkuchař Kašpárek

Ztráty jeho restaurace šplhají k milionu korun. A není sám. „Mnohé podniky tuhle krizi nepřežijí,“ říká známý televizní...

Chleba podle čtenářů: nemusí být kvasový, i z droždí může být luxusní

Výzva, abyste posílali své pekařské výtvory, nám doslova zaplnila e-mailové schránky. Z toho je vidět, jak je tato...

Růst salátu a další zeleniny urychlíte v pařeništi. Výroba je snadná

Pokud si vyrobíte pařeniště, klidně ze starých prken a materiálu, co dům dal, můžete za pár týdnů sklízet vlastní salát...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mazanec, beránek a jidáše. Ukažte, co jste upekli na Velikonoce

Velikonoce jsou typické několika tradičními pokrmy, jako jsou mazanec, beránek, pletýnky, ale i aspiky a tlačenky....

Premium

Klienti versus cestovní kanceláře: jak nepřijít o peníze za zájezd

Cestovní kanceláře jsou zahlceny žádostmi klientů o zrušení zájezdů. Sociální sítě se plní příspěvky nespokojených...

Premium

Ufňukaná generace. Mladí v pandemické panice možná konečně dospějí

Vše zlé může být k něčemu dobré. Dokonce i koronavirus. Magazín Víkend DNES se domnívá, že mladí lidé v pandemické...

Premium

KOMENTÁŘ: Po dvou měsících přijde rozvrat. Nečekejme na pomoc, konejme!

Karanténní prázdniny může ekonomika státu vydržet měsíc. Po dvouměsíčním výpadku už hrozí naprostý rozvrat výroby,...

  • Další z rubriky
Premium

Mlčení až za hrob. Recepty českých klenotů znají jen vyvolení

Nikde se tím moc nechlubí, ale všichni jsou na to náležitě hrdí. Patří mezi několik vyvolených, kteří znají přísně...

Pleníme spíž: nenechte zásobu brambor zkazit. Uvařte šulánky

Bramborové šulánky jsou geniálně jednoduchým jídlem našich babiček, které můžete podávat ve sladké i slané verzi....

Premium

Běhám jedině proti větru, zkrátka žiju podle počasí, říká Dagmar Honsová

Vystudovala biometeorologii, předpovědím počasí se profesně věnuje už patnáct let. Bez velkého rozmýšlení vám řekne,...

Mazanec, beránek a jidáše. Ukažte, co jste upekli na Velikonoce

Velikonoce jsou typické několika tradičními pokrmy, jako jsou mazanec, beránek, pletýnky, ale i aspiky a tlačenky....

Advantage Consulting, s.r.o.
ELEKTROMONTÉR V CENTRU PLZNĚ

Advantage Consulting, s.r.o.
Plzeňský kraj
nabízený plat: 27 000 - 30 000 Kč

Najdete na iDNES.cz