Vyzkoušejte na zahřání uvařit silnou cibulačku se sýrovým chlebem. Rozhodně si pochutnáte a navíc je ideální i na posílení imunity.

Ingredience

6 velkých žlutých cibulí
2 lžíce másla
sůl
mletý černý pepř
300 ml bílého vína
1000 ml zeleninového vývaru
6 krajíců bílého chleba
150 g strouhaného sýra (např. gruyerský sýr)

1. Cibule oloupeme a nakrájíme na osminky. Do kastrolu vhodného do trouby (s kovovými uchy) dáme nakrájenou cibuli a máslo. Osolíme a opepříme. Pečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C asi 50 minut, až cibule změkne, zkaramelizuje a okraje zhnědnou.

2. Kastrol se zkaramelizovanou cibulí postavíme na plotýnku, cibuli zalijeme vínem, přivedeme k varu a vaříme 5 minut. Když se víno zredukuje, přilijeme teplý vývar a vaříme při mírné teplotě 20 minut.

3. Krajíce chleba opečeme po jedné straně, pak je otočíme a posypeme sýrem. Cibulačku rozdělíme do misek, položíme na ni krajíc chleba a zapečeme pod grilem, až se sýr roztaví. Ihned podáváme.