Čtvrtek 22. října 2020, svátek má Sabina
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 22. října 2020 Sabina

Chleba se nepřejí, svůj den slaví právem. A stále častěji ho pečeme doma

  0:10
Móda pekáren na chleba má zlaté časy za sebou, i když je letos řada lidí opět oprášila. Upéct dobrý chleba zvládnete i bez pekárny, v obyčejné troubě. Chvíli to vezme, než si recept i pečení vychytáte, ale stojí to za to. Protože dobrý chleba se nepřejí a dá se sníst i suchý.

Ne náhodou Mezinárodní unie pekařů a cukrářů (UIBC) vyhlásila světovým dnem chleba právě 16. říjen, tedy den, kdy byla v roce 1945 založena Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO). Jejím mottem se stalo „Nechť je chléb“ (lat. „Fiat panis“) a cílem boj proti hladu. 

Zkuste upéct chleba nebo alespoň chlebové placky

Dobrý chleba je opravdu k nezaplacení a není náhodou, že od letošního jara se na jeho pečení vrhá stále více lidí. Koneckonců, stačí k tomu mouka, voda a sůl; a aby nakynul, tak ještě kvásek nebo droždí. 

Na jaře jsme čtenáře iDNES.cz vyzvali, aby se o své zkušenosti s pečením domácího chleba podělili. Opravdu jste tak učinili a nabídli i své  vyzkoušené a osvědčené recepty. Což neztratilo na aktuálnosti. Pečení chleba je ideální způsob, jak si zajistit jednu ze základních potravin, která se dost dobře nedá skladovat, aniž by člověk musel denně někam běhat. 

Chleba podle receptů čtenářů iDNES.cz: nemusí být kvasový, i z droždí může být luxusní

A je překvapivé, kolik lidí se vrhá do pečení kváskového chleba. Příprava chleba z droždí je totiž jednodušší než neustálé opečovávání kvásku. Jenže pravdou také je, že kdo si zamiluje typickou vůni a chuť kváskového chleba, je ochoten tomu něco obětovat. Navíc je chléb zadělaný kvasem zdravější, stravitelnější a pro naše útroby je doslova pohlazením.

Pokud ovšem máte rádi chléb z bílé mouky a chcete si nejprve vyzkoušet upéct chléb zadělaný droždím, máme výborný tip na řemeslný chléb (třeba s bylinkami a medem), jak ho dělají ve Francii. A jak ho upekla šikovná amatérská kuchařka Anička, finalistka soutěže Peče celá země. Aniččin rodinný recept najdete v článku zde.

19. února 2020

Každodennímu přikrmování kvásku se lze vyhnout

Z vlastní zkušenosti potvrzuji, že tajemstvím přípravy a pečení kvasového chleba se každý musí tak trochu protrpět sám za sebe a jen ti nejzarytější vydrží. Ovšem o to větší vám pak jeho pečení dělá radost. 

Sama peču kvasový chléb teprve od června, kdy jsem si z řemeslné pekárny přinesla spolu s chlebem i první kvásek. Tedy základ, z něhož peču dodnes, přestože jsem ho třeba i týden nechávala bez dozoru. V tom totiž umí geniálně poradit Maškrtnica, tedy Juliana Fischerová, smekám,  opravdu to funguje (kompletní návod najdete zde). Jak Maškrtnica pracuje s těstem, na to se můžete podívat na úvodním videu z archivu. 

Nějaký čas vezme, než člověk prostuduje všechny zaručené rady a tipy, kterými se to na internetu jenom hemží. Koneckonců dá se tu sehnat právě i kvásek, o který se většina amatérských pekařů ráda podělí a přidá i osvědčené rady. A hlavně povzbuzení, které je na počátku hodně potřeba.

Vraťte se k pečení domácího kváskového chleba

Že na něj budete mít dost času, to už jsme psali na jaře. Vzhledem k tomu, jak se zkracuje den, a k omezeným možnostem, jak trávit volný čas, to teď platí dvojnásob. Využijte toho a naučte se péci chleba, udělá vám to radost. Časem budete brát jako pozitivum, že jste ten čas smysluplně využili. Ve shrnujícícm článku najdete maximum praktických rad, jak na to.

Hlavně nedovolte prvním nezdarům, aby ve vás zabily odhodlání péci si vlastní chleba. Těmi si procházejí i profíci. Vychytat musíte nejen kynutí kvásku, ale i výběr mouky (já třeba peču z 50 % z žitné mouky, přidávám nejčastěji špaldovou či pohankovou, případně hladkou bílou) a teplotu a dobu pečení. Zjistíte také, že není mouka jako mouka, ale to už je to nejmenší.

Každopádně za nejcennější radu, kterou jsem na internetu našla, považuji tu od Maškrtnice, jak kvásek uchovávat, aniž bych musela péci každý den nebo pravidelně přikrmovat. Jakkoliv je to dneska už doslova člen rodiny. 

Celý fígl spočívá v tom, že z kvasu vždy odeberu polévkovou lžíci (cca 50 až 70 g), uzavřu do čisté skleničky nebo plastové krabičky a uložím do chladu lednice. A když ho chci oživit, nakrmím ho žitnou moukou a vodou (1:1) v takovém množství, kolik kvasu budu potřebovat na pečení. Jde to. 

Vyzkoušet můžete i chlebové placky podle Zdeňka Pohlreicha:

8. dubna 2016

Autor:
  • Nejčtenější

Pomyslnou bramborovou medaili MasterChefa má Ivka, Pavel si sáhl na dno

Tři semifinalisté letošní soutěže MasterChef Česko jsou po dvou výzvách úterního večera jasní: k Romanovi se v...

Renovaci stolní desky licí epoxidovou pryskyřicí jsme vyzkoušeli za vás

Takový stůl nekoupíte. Je to umělecké dílo a zkouška zručnosti i technických dovedností současně. Dá tolik práce, že už...

Chleba se nepřejí, svůj den slaví právem. A stále častěji ho pečeme doma

Móda pekáren na chleba má zlaté časy za sebou, i když je letos řada lidí opět oprášila. Upéct dobrý chleba zvládnete i...

Teenager sice v kuchařském pořadu nezvítězil, přesto projevil velký talent

Teprve patnáctiletý František Šindelář, který se k plotně postavil v pořadu Prostřeno, ukázal, že si někteří mladí umí...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvanáctero tipů pro říjnovou zahradu: sklízejte, sázejte, hnojte, sejte

Ani měsíc říjen nám nedovolí na zahrádce příliš zahálet. Ještě pořád je co sklízet. A hlavně je nejvyšší čas připravit...

Po čtyřicítce žijeme na vypůjčený čas, říká lékař David Sedmera

Premium Lidské tělo je velmi přesný a dokonalý mechanismus. V některých směrech až zázračný. Proč je však uspořádání těla...

Jak vyležet ‚lehký covid‘. Praktičtí lékaři radí, jak na samoléčbu

Premium Tak jako jiné virózy i obávaný covid-19, pokud zaútočí jen v mírné či střední síle, se musí doma prostě a jednoduše...

Shromáždění vlastníků jsou kvůli pandemii v ohrožení. Právník radí, co dělat

Premium Vyhlášení nouzového stavu komplikuje situaci společenstvím vlastníků bytových jednotek. Do konce roku musí totiž výbory...

  • Další z rubriky

Skotské vejce je podle Forejta prasárna, MasterChef ho ale musí zvládnout

Ve hře o letošní titul MasterChefa jsou poslední čtyři soutěžící a po úterním večeru už je jasný první semifinalista:...

Při rekonstrukci vyřešte nejdřív výběr oken a systém zateplení střechy

V dalším díle pořadu Fachmani konečně došlo na otázky, které v případě rekonstrukce řeší každý stavebník. Na výběr oken...

Po přijímání trocha hříchu. Lázeňské oplatky jsou pochoutkou již stovky let

Premium Na nedělní mši přijala v kostele Nanebevzetí Panny Marie skrze malou kulatou oplatku – hostii – tělo Páně, po...

Kuchař je řemeslník, který si může špínu s chutí olíznout, říká Václav Frič

Premium Pětadvacet let vařil Václav Frič v Praze v nejlepších podnicích. Nakonec se rozhodl vrátit a usadit se v rodných...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Cukrářka Iveta Fabešová se rozvádí. Přišla o své provozovny

Cukrářka Iveta Fabešová (36) se na sociálních sítích svým fanouškům svěřila, že se s manželem rozvádějí. Kvůli tomu...

N-word jsem měla vypustit, omluvila se z rasismu nařčená Čvančarová

Jitka Čvančarová (42) se ocitla pod palbou kritiky mnoha uživatelů sociálních sítí. Při imitování raperky Cardi B v...

Po čtyřicítce žijeme na vypůjčený čas, říká lékař David Sedmera

Premium Lidské tělo je velmi přesný a dokonalý mechanismus. V některých směrech až zázračný. Proč je však uspořádání těla...

V 47 letech zemřela herečka Daniela Krhutová, pohádková Marie Růžička

Po dlouhé nemoci zemřela herečka a zpěvačka Daniela Krhutová, bylo jí 47 let. Její nejznámější rolí byla Marie Růžička...

Chtěla jsem udělat něco zapovězeného, říká k pornu Tarra White

Má za sebou úspěšnou kariéru ve filmech pro dospělé, její vztahy s rodinou na Moravě však poznamenala. „Příbuzní se...