Pomyslnou bramborovou medaili MasterChefa má Ivka, Pavel si sáhl na dno

  • 61
Tři semifinalisté letošní soutěže MasterChef Česko jsou po dvou výzvách úterního večera jasní: k Romanovi se v semifinále připojí Pavlína a Pavel. Ivka, skvělá cukrářka z pražského Žižkova a máma dvou školáků, ze soutěže odešla jako čtvrtá nejlepší amatérská kuchařka u nás.

Soutěžící Roman měl jako jediný účast v semifinále od minulého týdne jistou a vše sledoval z bezpečí balkonu, ovšem o zbývající dvě místa svedli Pavlína, Ivka a Pavel opravdový boj. A šéfkuchaři a porotci Radek Kašpárek, Jan Punčochář a Přemek Forejt  je nechali nejen vařit, ale také si je vychutnali jako budoucí šéfkuchaře a museli předvést, jak umí řídit tým.

Ivka a Pavlína měly výhodu v tom, že v předchozích výzvách už si vedení kuchařských kolegů vyzkoušely, pro Pavla to byla premiéra. A protože stresové situace nejsou zrovna jeho šálek kávy, musel hodně zabojovat, aby přípravu tříchodového menu zdárně ukočíroval až do konce. 

K ruce měl dva své nedávné kolegy v soutěži, Chili a Dědka. S Chili jsou naladěni na podobnou notu a v kuchyni si skvěle rozumí, ovšem rozvážný pán se sedmi křížky na krku s přezdívkou Dědek (s níž nemá problém a sám s ní souhlasil), si prostě dělá věci po svém a svým tempem. 

Pavel s ním měl těžké pořízení a hodnocení jídla nakonec pokazila kost, kterou Dědek při filetování pstruha přehlédl. Nicméně zkušenost to určitě byla k nezaplacení. Podle porotců si něčím podobným musí projít každý. 

Pavel se svým kuchařským týmem, který nebylo lehké ukočírovat: Chili s Dědkem.

A z čeho ti nejlepší amatérští kuchaři tentokrát vařili? Pro tříchodové menu měli hlavní suroviny jasně dané, recepty byly čistě na nich. Na předkrm měli použít pstruha, quinou, cider a kefír, na hlavní chod telecí maso, šalotku, dýni a přepuštěné máslo a na dezert černé pivo, ořechy a tonka fazole. Ve výběru dalších surovin měli volné ruce. 

Od počátku si vše dokázala nejlépe zorganizovat Pavlína, až byli porotci překvapeni, že nezmatkuje jako obvykle. A vypadalo to, že se ve vedení týmu našla a baví ji to. Navíc si k ruce vybrala Pepu a Evi, na které se mohla ve všem spolehnout. I jim se s ní dobře vařilo. A výsledek stál za to. 

Porotci Pavlínino menu jednoznačně vyhodnotili jako nejlepší, takže dojatá zamířila jako první za Romanem na balkon. 

Ivka měla k ruce dvě kolegyně a týmovou práci si užívala.
Ivka se rozloučila se soutěží výborným menu z humra, tedy jako skvělá kuchařka....

Ivka si svůj poslední soutěžní večer určitě užila. Čtvrtou nejlepší amatérkou je oprávněně, vařit i péct opravdu umí.

O poslední místo v semifinále pak už zabojovali jen Ivka s Pavlem. A porotci pro ně nevybrali právě jednoduchou disciplinu: připravit z humra opravdu dobrý bisque, plněnou tortellinu a pošírovaný ocásek.

A jak Ivka, tak Pavel předvedli u sporáků opravdový koncert a navařili skvěle. Kašpárek, Punčochář a Forejt vůbec neměli jednoduché rozhodování, nakonec se ale rozhodli poslat na balkon, a tedy i do semifinále, Pavla. Více než jedno místo už bohužel v soutěži neměli.