Během již 28. dílu si soutěžící zavařili dvakrát, tedy kromě Pepy, kterého hned první pokrm vystřelil na balkón a tím i do finálové šestky. (Jeho vítězný recept na geniální řezy Míša najdete v článku níže.) V první výzvě se totiž všech 7 finalistů utkalo s ingrediencemi představujícími sedm smrtelných hříchů. A hned se začala projevovat taktika, která ovšem moc nevyšla.
Pokud to někdo opravdu umí s masem, trochu to svádí si myslet, že pohoří na ingredienci, jakou je čokoláda. To si alespoň myslela soutěžící Pavlína, když měla na základě výhry v minulém kole možnost rozdělit mezi finálovou sedmičku jednotlivé hříšné ingredience. Sobě přidělila špalíček luxusního masa z jelena představující pýchu, Pepovi právě čokoládu prezentující závist, Romanovi šneky (lenost), Ivě šafrán (lakotu), Chili bůček (obžerství), Viki jablko (smilstvo) a Pavlovi chilli papričky představující hněv.
Pepův čokoládový dezert každopádně dostal porotu do kolen, takže je otázka, jak na tom Pepa s pečením opravdu je. Docela možná je to mistrný taktik, který se jen úspěšně tváří, že pečení zrovna není jeho silná stránka.
Vystřihněte na talíř lahůdku v podobě motýla
Tak v podstatě zněla druhá výzva, do níž šlo šest soutěžících s vědomím, že je nepovedené jídlo může poslat domů. Víceméně s tím počítal Roman, který se servírováním vždy trochu bojuje, a v tomto případě šlo o nedílnou součást pokrmu. Jenže Přemkova prezentace (viz úvodní video) ho doslova přenesla v čase ke konkrétnímu zážitku s motýlem a byla radost ho při práci sledovat.
Pokud byste si chtěli připravit ceviche, tedy „syrovou rybu v limetkové šťávě“, lze vyzkoušet například tento originální peruánský recept:
23. října 2014 |
Nejenže vykouzlil opravdovou lahůdku, kterou by se ani Přemek Forejt nestyděl servírovat jako rybí předkrm, navíc oslnil i prezentací, takže měl postup jistý. Podle poroty v podstatě jako jediný pochopil, o čem tento kreativní úkol byl.
Ze soutěže tentokrát vypadla Viki, krásné a šikovné děvče z Moravy, která noblesně zvládá přípravu české kuchyně, na kreativní výzvě ale pohořela. Talíř s motýlem sice vypadal lákavě, chuťově ovšem porotu nepřesvědčil. Jak ale řekl při loučení s Viki Pepa: určitě je pro ni připraveno něco lepšího.
Recept na řezy Míša podle Josefa Nemravy
Na korpus: 6 vajec, 6 lžic polohrubé mouky, 6 lžic cukru krystal, 1/2 sáčku prášku do pečiva a 3 lžíce kakaa. Na krém: 200 g cukru krystal, 250 g změklého másla a 2 vaničky tvarohu. Na ovocnou vrstvu: šťáva z pomeranče, lžíce amaretta a asi 10 jahod. Na polevu: tabulka 70% čokolády a 100 g másla. Hotovo byste měli mít za hodinku jako Pepa.
Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků ušleháme sníh, žloutky vymícháme s cukrem, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakao a opatrně zapracujeme sníh z bílků. Korpus pečeme ve vymazané a vysypané formě v troubě předehřáté na 180°C asi 15 až 20 minut.
Z másla, tvarohu a cukru vyšleháme krém, dáme do lednice. Upečený korpus několikrát potřeme pomerančovou šťávou smíchanou s amarettem. Poklademe na plátky krájenými jahodami, potřeme vychlazeným krémem a dáme ztuhnout do lednice.
Řezy na závěr polijeme hladkou čokoládovou polevou – čokoládu jednoduše rozpustíme ve vodní lázni spolu s máslem. Při servírování lze dort dozdobit podle vlastní fantazie, hodí se třeba snítka máty nebo čerstvé borůvky.