Jakmile jednou ochutnáte pravé italské risotto, už nikdy nemůžete jinak

  • 48
Spor o rizoto a risotto provokuje nekončící vášnivé diskuse mezi zastánci české a italské kuchyně. Je pravda, že Ital by si o české rizoto neopřel ani lopatu, ale my jsme na něj zvyklí ze školních jídelen a v mnohých restauracích ho vaří „počesku“ dodnes. Jestli chcete zažít Itálii bez pasů a letenek, vyzkoušejte risotto tak, jak ho připravil kuchař a módní návrhář Pavel Berky.

Krémové risotto není v našich končinách zas až tak obvyklé. Všichni si dobře pamatujeme rizota, pardon rýžové saláty ze školní jídelny, a tak nás napoprvé překvapí krémovitost a jemnost pravého italského risotta. 

Ale jak ho jednou vyzkoušíte, již není cesta zpět. „Mnoho lidí netuší, jak správně připravit krémové italské risotto. A často si jej pletou s rýžovým salátem, který známe ze školní jídelny. Ale kupodivu i ten se dá připravit zajímavě a chutně,“ nezavrhuje ani českou verzi Pavel Berky.

Postup krok za krokem

V první řadě musíte použít speciální rýži typu arborio. Její zvláštností je, že se vaří podobně jako těstoviny al dente, tedy na skus. Někteří nezkušení hosté restaurací mívají tendenci stěžovat si, že je rýže nedovařená. Ne, tak to má opravdu být, uvnitř zrníčka musíte pociťovat zbytek tvrdšího jádra.

Arborio nebo podobné druhy, jako například carnarolli či vialone, obsahují daleko větší množství škrobu než u nás běžně kupovaná rýže, proto bývá výsledek radikálně jiný. Podstatně tekutější, až kašovitý.

Ingredience:

  • 300 g rýže na risotto nebo arborio
  • 200 ml vína
  • 60 g másla
  • 50 g parmazánu
  • 1 l kuřecího nebo zeleninového vývaru 
  • 2 menší šalotky
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř

Postup:

Napřed si najemno nakrájejte šalotku a česnek. Nastrouhejte parmazán.

Vaříme podle Pavla Berkyho

Návrhář a kuchař se pustil do prezentace základních receptů, které uvítají mnohé začínající kuchařky a kuchaři. Pravidelně budeme přinášet tipy, které pro vás připraví. Jeho recepty můžete průběžně sledovat na jeho youtubovém kanálu a na internetových stránkách.

Na pánvi rozehřejte kousek másla a přidejte lžíci olivového oleje. Až se pánev rozpálí, přidejte šalotku a nechejte zesklovatět. Pak přidejte nakrájený česnek, společně opékejte asi minutu.

Přisypte rýži a opékejte, dokud nezesklovatí, pak můžete přilít víno. Míchejte, dokud se víno úplně nezredukuje. Pak risotto osolte a opepřete.

Přilívejte po naběračkách vřelý vývar. Vždy počkejte, dokud se nevsákne do rýže. Takto postupně spotřebujete celou várku vývaru.

Pak už můžete pánev odstavit a přidat máslo. Za stálého míchání máslo rozpustíte a přidáte nastrouhaný parmazán. Vmícháte ho do rýže a můžete servírovat.

Na talíři by se mělo risotto mírně roztékat, zkuste poklepat na dno talíře jako byste poplácali dětskou prdelku a uvidíte, zda to funguje. Pro oči posypejte porci nakrájenou pažitkou.