Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jakmile jednou ochutnáte pravé italské risotto, už nikdy nemůžete jinak

Spor o rizoto a risotto provokuje nekončící vášnivé diskuse mezi zastánci české a italské kuchyně. Je pravda, že Ital by si o české rizoto neopřel ani lopatu, ale my jsme na něj zvyklí ze školních jídelen a v mnohých restauracích ho vaří „počesku“ dodnes. Jestli chcete zažít Itálii bez pasů a letenek, vyzkoušejte risotto tak, jak ho připravil kuchař a módní návrhář Pavel Berky.

Krémové risotto není v našich končinách zas až tak obvyklé. Všichni si dobře pamatujeme rizota, pardon rýžové saláty ze školní jídelny, a tak nás napoprvé překvapí krémovitost a jemnost pravého italského risotta. 

Ale jak ho jednou vyzkoušíte, již není cesta zpět. „Mnoho lidí netuší, jak správně připravit krémové italské risotto. A často si jej pletou s rýžovým salátem, který známe ze školní jídelny. Ale kupodivu i ten se dá připravit zajímavě a chutně,“ nezavrhuje ani českou verzi Pavel Berky.

Postup krok za krokem

V první řadě musíte použít speciální rýži typu arborio. Její zvláštností je, že se vaří podobně jako těstoviny al dente, tedy na skus. Někteří nezkušení hosté restaurací mívají tendenci stěžovat si, že je rýže nedovařená. Ne, tak to má opravdu být, uvnitř zrníčka musíte pociťovat zbytek tvrdšího jádra.

Arborio nebo podobné druhy, jako například carnarolli či vialone, obsahují daleko větší množství škrobu než u nás běžně kupovaná rýže, proto bývá výsledek radikálně jiný. Podstatně tekutější, až kašovitý.

Ingredience:

  • 300 g rýže na risotto nebo arborio
  • 200 ml vína
  • 60 g másla
  • 50 g parmazánu
  • 1 l kuřecího nebo zeleninového vývaru 
  • 2 menší šalotky
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř

Postup:

Napřed si najemno nakrájejte šalotku a česnek. Nastrouhejte parmazán.

Vaříme podle Pavla Berkyho

Návrhář a kuchař se pustil do prezentace základních receptů, které uvítají mnohé začínající kuchařky a kuchaři. Pravidelně budeme přinášet tipy, které pro vás připraví. Jeho recepty můžete průběžně sledovat na jeho youtubovém kanálu a na internetových stránkách.

Na pánvi rozehřejte kousek másla a přidejte lžíci olivového oleje. Až se pánev rozpálí, přidejte šalotku a nechejte zesklovatět. Pak přidejte nakrájený česnek, společně opékejte asi minutu.

Přisypte rýži a opékejte, dokud nezesklovatí, pak můžete přilít víno. Míchejte, dokud se víno úplně nezredukuje. Pak risotto osolte a opepřete.

Přilívejte po naběračkách vřelý vývar. Vždy počkejte, dokud se nevsákne do rýže. Takto postupně spotřebujete celou várku vývaru.

Pak už můžete pánev odstavit a přidat máslo. Za stálého míchání máslo rozpustíte a přidáte nastrouhaný parmazán. Vmícháte ho do rýže a můžete servírovat.

Na talíři by se mělo risotto mírně roztékat, zkuste poklepat na dno talíře jako byste poplácali dětskou prdelku a uvidíte, zda to funguje. Pro oči posypejte porci nakrájenou pažitkou.

Autor:
  • Nejčtenější

Houbaři nosí z lesů první hříbky. Mapa ukáže, kam jít

29. května 2024  9:14

Meteorologové nepředpovídají jen počasí, na základě měření stovek jejich stanic zkoušejí...

KVÍZ: Kolíčky na prádlo, nebo posvátný gong? Poznejte produkty z e-shopů

28. května 2024

V internetových obchodech najdete tisíce drobnůstek, o kterých na první pohled ani nemusíte tušit,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Zařiďte si v zahradě vlastní koberec medvědího česneku pro příští jara

28. května 2024

Nemusíte drancovat parky či lesy, s košíkem a nůžkami si můžete příští jaro vyběhnout pro medvědí...

Osiřelý vnitroblok bytového domu ležel ladem, teď je to sdílený zelený ráj

27. května 2024

Soutěž S generační výměnou obyvatel bytového domu v centru Českých Budějovic přišla na konci první dekády...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Snědl jsem i syrové kuře. Mistr japonské kuchyně nejen o tom, proč neumíme jíst sushi

23. května 2024

Premium Může se pyšnit titulem mistra světa v přípravě japonského jídla pro nejaponské kuchaře. Jakub Horák...

Vyrostlo vám dítě z dětské postýlky? Vyrobte z ní vysoký truhlík na balkon

30. května 2024

Máte rádi záplavy květin na oknech i na balkoně, ale nevíte, jak je uspořádat? Nebo nemáte záhonky...

Nejroztomilejší mláďata Zoo Praha budete chtít vidět na vlastní oči

30. května 2024

K dnešnímu dni se letos v pražské zoo narodilo nebo vylíhlo téměř tři sta mláďat savců, ptáků a...

Houbaři nosí z lesů první hříbky. Mapa ukáže, kam jít

29. května 2024  9:14

Meteorologové nepředpovídají jen počasí, na základě měření stovek jejich stanic zkoušejí...

O vítězi soutěže Česko na grilu rozhodlo klání ve volném stylu

29. května 2024

Tři soutěžní dvojice se utkaly ve finále Česko na grilu. Tentokrát neměly jasné zadání. Žádná...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...

Zemřel herec a režisér Jan Kačer, legenda nové vlny i Činoherního klubu

V pátek dopoledne zemřel herec a režisér Jan Kačer, bylo mu 87 let. Patřil k hvězdám nové vlny českého filmu a byl i...