Krémové italské risotto podle Pavla Berkyho

Jestli chcete zažít Itálii bez pasů a letenek, vyzkoušejte risotto tak, jak ho připravil kuchař a módní návrhář Pavel Berky.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 30 min

Ingredience

2 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    795 KCal

    36 %

    33 %

  • Energie

    3324 KJ

    36 %

    33 %

  • Sacharidy

    70,7 g

    80 %

    71 %

  • Vláknina

    0,8 g

    3 %

    3 %

  • Bílkoviny

    24,2 g

    38 %

    36 %

  • Tuky

    38,2 g

    59 %

    55 %

  • nasycené

    20,7 g

  • trans-mastné

    1,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Napřed si najemno nakrájíme šalotku a česnek. Nastrouháme parmazán.
  2. Na pánvi rozehřejeme kousek másla a přidáme lžíci olivového oleje. Až se pánev rozpálí, přidáme šalotku a necháme zesklovatět. Pak přidáme nakrájený česnek, společně opékáme asi minutu.
  3. Přisypeme rýži a opékáme, dokud nezesklovatí, pak můžeme přilít víno. Mícháme, dokud se víno úplně nezredukuje. Pak risotto osolíme a opepříme.
  4. Po naběračkách přiléváme vřelý vývar. Vždy počkáme, dokud se nevsákne do rýže. Takto postupně spotřebujeme celou várku vývaru.
  5. Pak už můžeme pánev odstavit a přidat máslo. Za stálého míchání máslo rozpustíme a vmícháme nastrouhaný parmazán.

Na talíři by se mělo risotto mírně roztékat, zkuste poklepat na dno talíře jako byste poplácali dětskou prdelku a uvidíte, zda to funguje. Pro oči posypejte porci nakrájenou pažitkou.

Autor: ,

Podobné recepty

Kuřecí nugety smažené v kukuřičných lupíncích

Z kuřecích nugetek budou nadšené nejen děti, ale potěšíte jimi i dospělé.

Losos s chřestem a řeřichovou omáčkou

Sezona chřestu je tu. Připravte si zdravý oběd podle našeho receptu.

Zapečený chřest v parmské šunce se sýrem

Vymazlete chuť chřestu voňavou parmskou šunkou a krémovým bešamelem.

Švédské masové kuličky s omáčkou

Lahodná švédská specialita, která je oblíbená po celém světě.

Pečená kuřecí prsa v parmské šunce

Pro větší šťavnatost obalte kuřecí prsa v parmské šunce.