VIDEO: Je čas uvařit polévku minestrone. Sezonní zelenina tomu přeje

Tradiční italská polévka minestrone má mnoho postupů a receptů a nedá se říct, který je ten správný. Jednak se v každé rodině vaří trochu jinak a navíc vždy reaguje na aktuální nabídku zeleniny, která je právě k mání. Podívejte se, jak si s ní poradil kuchař a módní návrhář Pavel Berky. Měla by být plná chutí z čerstvé zeleniny a poskytnout pocit tradiční středomořské kuchyně.

„Já si ji připravuji takto a vždy využívám suroviny, které jsou zrovna v sezoně k dispozici. Osobně mám raději polévky hustější, kde převládá poměr zeleniny, která je uvařená akorát na skus. A tak jsem ve videu tuto polévku také připravil, ale pokud preferujete víc tekutou, tak stačí přidat víc vody. Nebo použít menší množství uvedených surovin. Možná maličko ztratí na síle chutí, ale bude taková, jak ji máte nejraději,“ komentuje Pavel Berky svůj postup.

Každopádně je to polévka, o které lze bez nadsázky říct, že je to typ „co dům dá“. Měla jediný účel: nakrmit rodinu a bez polotovarů využít vše, co příroda zrovna nabízí.

„Může se zdát, že je hodně náročná na suroviny, je tu toho opravdu mnoho, ale nebojte se toho,“ povzbuzuje Berky na videu. Sice si trošku zakrájíte, ale většina nádobí zůstane v šuplíku kuchyňské linky, takže se při mytí nádobí nezapotíte.

Budete potřebovat:

  • kořenovou zeleninu
  • cibuli
  • česnek
  • rajčata
  • bílé zelí
  • lilek
  • cuketu
  • brambory
  • zeleninový vývar
  • rajčatový protlak
  • pepř
  • sůl
  • bylinky
  • olivový olej
  • chléb 
  • parmazán

Postup:

Rozpalte v rendlíku olej a přidejte cibuli a česnek. Nechejte je zesklovatět a přidejte nakrájenou zeleninu. Opatrně ji restujte a dávejte pozor, aby se nepřipálila. Během restování přidejte protlak a nechejte provařit.

Přidejte vývar, osolte a opepřete. Mezitím si nakrájejte cuketu a česnek, rajčata a zelí. Kořenová zelenina s cibulovým základem trochu změkne a pak přidejte do polévky zbytek zeleniny, která nepotřebuje takový čas, a nechejte vařit dalších sedm minutek. 

Vaříme podle Pavla Berkyho

Nebojte se toho, nakonec to bude jednoduché, ujišťuje Pavel Berky.

Návrhář a kuchař se pustil do prezentace základních receptů, které uvítají mnohé začínající kuchařky a kuchaři. Pravidelně budeme přinášet tipy, které pro vás připraví. Jeho recepty můžete průběžně sledovat na jeho youtubovém kanálu a na internetových stránkách.

Rajčata a zelí potřebují nejméně času, tak přijdou na řadu až na konec. A s nimi klidně můžete přidat ještě plechovku bílých fazolí, které stačí jen prohřát pět minut.

Než se polévka dovaří, připravte si parmazánový chleba. Prostě ukrojte dva krajíčky chleba, trochu opečte na pánvi a posypejte nastrouhaným parmazánem. A je čas servírovat.

Když se to sečte a podtrhne: máte vývar na česnekovo-cibulovém základu, ve kterém se sejdou další ingredience jako kořenová zelenina, pak sezonní suroviny, tedy cuketa a lilek, zelí, rajčata… A aby nakrmila i nenasity, nebudou chybět ani fazole a brambory. 

To vše ve středomořském provedení obaleném olivovým olejem. Prostě večeře z jednoho hrnce, která nasytí i hladového horníka.

Autor:
  • Nejčtenější

Půlhodinová pauza na oběd? To mi přijde perverzní, říká Zdeněk Pohlreich

20. března 2024

Premium Zdeněk Pohlreich se vrací na televizní obrazovky s novou reality show Česko na grilu. „Hraje se o...

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Jak máte zorganizovanou knihovnu? Nejlepší vychytávky pro knihomoly

27. března 2024

Každý vášnivý čtenář ví, že čím víc knih doma má, tím náročnější je všechny ty skvosty nějak...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...