Pondělí 21. června 2021, svátek má Alois
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 21. června 2021 Alois

Zkuste nadýchané čokoládové suflé s karamelizovanými ořechy a mascarpone

Suflé je kulinářská specialita, která při přípravě v troubě zvětší svůj objem. Jednou z hlavních ingrediencí jsou obvykle našlehané vaječné bílky. Podává se ihned po upečení. Nadýchané suflé s intenzivní čokoládovou chutí posypané karamelizovanými ořechy a lžičkou mascarpone tentokrát uvařil kuchař a módní návrhář Pavel Berky.

„Mám rád pokrmy, které lze připravit na slaný i sladký způsob, a právě suflé je jedním z nich. Většinou si jej připravuji na sladký způsob, jako například tento čokoládový, který patří k mým nejoblíbenějším. Ale také rád připravuji výborné sýrové suflé, které se hodí jako příloha k hlavnímu chodu. Anebo jen tak jako předkrm,“ popisuje Pavel Berky.

Suflé (na internetu ho najdete i pod originálním francouzským názvem  soufflé) se objevilo už v 17. století, kdy kuchaři objevili, že pokud těsto obsahuje vaječné bílky, během pečení nabude. První zmínka o novodobém suflé je podle Wikipedie z první poloviny 18. století, kdy ho připravoval francouzský kuchař Vincent La Chapelle.

Postup krok za krokem

Zajímavé je, jak charakterizuje zvláštnosti čokoládového suflé autorka kuchařky Tajemství francouzské kuchyně Julia Childová. Ta tvrdí, že čokoláda obecně je příliš těžká, proto je vhodné cukr přidávat ne do směsi na suflé, ale až do bílků, které se tím dostatečně ztuží. 

Tím se dosáhne lepší konzistence a suflé není nadměrně křehké. To právě ukazuje ve videu Pavel Berky.

Ingredience:

  • 100 g čokolády na vaření
  • 132 g vaječných bílků
  • 30 g moučkového cukru
  • 50 g vlašských nebo jiných ořechů
  • máslo a cukr krystal na vymazání a vysypání formy
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • mascarpone na ozdobení

Postup:

Nejprve nasekáme nahrubo ořechy. Připravíme si formičky na suflé, vymažeme je máslem směrem ode dna ve směru, ve kterém bude v troubě růst. Formičky vysypeme směsí ořechů s cukrem, co zbude, nasypeme do rendlíku a dáme zahřívat.

Vaříme podle Pavla Berkyho

Budete potřebovat vaječné bílky, čokoládu na vaření, moučkový cukr, ořechy,...

Návrhář a kuchař se pustil do prezentace základních receptů, které uvítají mnohé začínající kuchařky a kuchaři. Pravidelně budeme přinášet tipy, které pro vás připraví. Jeho recepty můžete průběžně sledovat na jeho youtubovém kanálu a na internetových stránkách.

Až se začne cukr rozpouštět, přisypeme zbylé ořechy a přidáme lžičku balzamikového octa a promícháme. Po promíchání ořechy odstavíme z plotny a na přichystaný pečicí papír směs vyklopíme. Necháme ztvrdnout.

Do hrnce nalijeme horkou vodu, na ni vložíme misku a do ní nalámeme čokoládu. Necháme ji rozpustit a přitom udržujeme teplotu. Pak ji necháme zchladit na pokojovou teplotu.

Mezitím si připravíme sníh z bílků. Cukr přidáváme na několikrát, dokud nebude dostatečně tuhý. Abychom ho nepřešlehali, neustále kontrolujeme tuhost, dokud na metle nebude držet tvar.

Do vychladlé čokolády vmícháme část sněhu a důkladně promícháme. Pak přidáme zbytek sněhu, ten jenom opatrně vmícháme.

Teď už můžeme začít plnit formičky. Nejdříve po okrajích, ale pak v celém objemu až po okraji. Zarovnáme nožem a zbytky směsi z okrajů ubrouskem otřeme. 

V tomto okamžiku můžeme suflé dát do trouby. pečeme 9–10 minut na 180 °C . Zda jsou hotové poznáme tak, že suflé vystoupí nahoru z formičky o přibližně 1–3 cm.

Než se suflé upeče, nasekáme ztuhlou ořechovo-cukrovou směs. Upečené suflé ozdobíme lžičkou mascarpone, klidně ho můžeme pomocí lžičky „vepěchovat“ i dovnitř, a posypeme nakrájenými ořechy.

Autor:
  • Nejčtenější

Díky koronaviru zvelebili zanedbanou zahradu a vyloupl se skvost

Soutěž Mladý pár koupil před dvěma lety na východ od Prahy dům se zahradou, aby si tu postupně vybudoval zázemí pro plánovanou...

Na malinkém pozemku vykouzlili zelený dvorek jako z nouze ctnost

Soutěž Téměř se rozpakuje svému dlouhé roky opečovávanému miniaturnímu pozemku u domu říkat zahrada, spíš je to zelený dvorek....

Klíště si lidé pletou s klošem, miniaturním štírkem i kožními výrůstky

Aktuální teplé vlhké počasí je pro klíšťata ideální. Je s podivem, co jsou lidé schopni za klíště považovat. „Zhruba...

Proč malí psi bývají agresivní vzteklouni

Premium Drsné chování obvykle čekáme spíš od rotvajlera či pitbula než od čivavy, opak ale bývá pravdou. Právě malí psi do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zahradu začali budovat na štěrku průmyslového areálu. Proměny nelitují

Soutěž Před osmnácti lety paní Lenka s manželem koupili středně velký areál na periferii Prahy jako prostor vhodný k jejich...

Feri odešel s kryptoměnou za 3 miliony. Za peníze z mandátu, tvrdí

Premium Bývalý poslanec Dominik Feri stihl od začátku letošního roku do konce květnu nakoupit kryptoměnu v hodnotě přes 3...

Sledujeme začátek rituální sebevraždy lidstva, říká Čech s IQ 206

Premium Je jedním z nejchytřejších Čechů, ale jako robot nepůsobí. Při osobním setkání je Karel Kostka, vzděláním učitel,...

Z dětství jsem si nesla zranění, rodinu chceme, říká Gregor Brzobohatá

Premium Vítězka Miss World, topmodelka, zakladatelka nadace a influencerka Taťána Gregor Brzobohatá přijala další výzvu: právě...

  • Další z rubriky

Legendární dětská tramvaj v Zoo Praha už zase jezdí. Opravovali ji dva roky

Zoo Praha zprovoznila dětskou tramvaj, která dělala v trojském zoologickém areálu radost mnoha generacím dětí. Po...

Alternativou pro domácí čištění textilií může být suchý led. Sám se odpaří

Mezi největší ohniska bakterií a roztočů patří interiérové ​​textilie. Vyzkoušejte například univerzální...

České jídlo je špičkové, řetězce však dávají přednost levnějším produktům

Páté nejbezpečnější potraviny na světě mají Češi. Řetězcům se však vyplatí dovážet levnější a méně bezpečné potraviny...

Bábovka na grilu? Pro Ivetu Fabešovou to není žádný problém

Cukrářka Iveta Fabešová v dalším dílu show Zdeňka Pohlreicha Rozpal to, šéfe! přijala výzvu, jak si poradit na grilu s...

Primark v Praze otevřel: fronta až od koně, hasiči lidi ve vedru kropili

S ročním zpožděním způsobeným koronavirovými restrikcemi se na Václavském náměstí otevřela pobočka irského řetězce s...

Nevěřím, že někdo dokáže být roky věrný, přiznává polyamorii Frühlingová

Iva Frühlingová (39) vydala novou píseň Moralisté, ve které se nepřímo přiznává k paralelním mileneckým vztahům....

Dojemné parte Šafránkové. Nikde mě nehledejte, jsem všude, také tedy ve vás

Pozůstalí po herečce Libuši Šafránkové ve čtvrtek zveřejnili netradiční smuteční oznámení. Dominuje mu černobílá...

Žena dala za dárce spermatu své úspory, teď vychovává postiženého syna

Nyní třiačtyřicetiletá Michele Elizaga z Arizony dlouhá léta čekala na pravého muže, se kterým by založila rodinu....

Václav Kopta se pochlubil dcerami. Obě jsou pescetariánky

Václav Kopta se coby pyšný tatínek pochlubil dcerami Františkou a Janou. Společně dorazili do primácké Show Jana...