Pátek 25. června 2021, svátek má Ivan
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 25. června 2021 Ivan

Zkuste nadýchané čokoládové suflé s karamelizovanými ořechy a mascarpone

Suflé je kulinářská specialita, která při přípravě v troubě zvětší svůj objem. Jednou z hlavních ingrediencí jsou obvykle našlehané vaječné bílky. Podává se ihned po upečení. Nadýchané suflé s intenzivní čokoládovou chutí posypané karamelizovanými ořechy a lžičkou mascarpone tentokrát uvařil kuchař a módní návrhář Pavel Berky.

„Mám rád pokrmy, které lze připravit na slaný i sladký způsob, a právě suflé je jedním z nich. Většinou si jej připravuji na sladký způsob, jako například tento čokoládový, který patří k mým nejoblíbenějším. Ale také rád připravuji výborné sýrové suflé, které se hodí jako příloha k hlavnímu chodu. Anebo jen tak jako předkrm,“ popisuje Pavel Berky.

Suflé (na internetu ho najdete i pod originálním francouzským názvem  soufflé) se objevilo už v 17. století, kdy kuchaři objevili, že pokud těsto obsahuje vaječné bílky, během pečení nabude. První zmínka o novodobém suflé je podle Wikipedie z první poloviny 18. století, kdy ho připravoval francouzský kuchař Vincent La Chapelle.

Postup krok za krokem

Zajímavé je, jak charakterizuje zvláštnosti čokoládového suflé autorka kuchařky Tajemství francouzské kuchyně Julia Childová. Ta tvrdí, že čokoláda obecně je příliš těžká, proto je vhodné cukr přidávat ne do směsi na suflé, ale až do bílků, které se tím dostatečně ztuží. 

Tím se dosáhne lepší konzistence a suflé není nadměrně křehké. To právě ukazuje ve videu Pavel Berky.

Ingredience:

  • 100 g čokolády na vaření
  • 132 g vaječných bílků
  • 30 g moučkového cukru
  • 50 g vlašských nebo jiných ořechů
  • máslo a cukr krystal na vymazání a vysypání formy
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • mascarpone na ozdobení

Postup:

Nejprve nasekáme nahrubo ořechy. Připravíme si formičky na suflé, vymažeme je máslem směrem ode dna ve směru, ve kterém bude v troubě růst. Formičky vysypeme směsí ořechů s cukrem, co zbude, nasypeme do rendlíku a dáme zahřívat.

Vaříme podle Pavla Berkyho

Budete potřebovat vaječné bílky, čokoládu na vaření, moučkový cukr, ořechy,...

Návrhář a kuchař se pustil do prezentace základních receptů, které uvítají mnohé začínající kuchařky a kuchaři. Pravidelně budeme přinášet tipy, které pro vás připraví. Jeho recepty můžete průběžně sledovat na jeho youtubovém kanálu a na internetových stránkách.

Až se začne cukr rozpouštět, přisypeme zbylé ořechy a přidáme lžičku balzamikového octa a promícháme. Po promíchání ořechy odstavíme z plotny a na přichystaný pečicí papír směs vyklopíme. Necháme ztvrdnout.

Do hrnce nalijeme horkou vodu, na ni vložíme misku a do ní nalámeme čokoládu. Necháme ji rozpustit a přitom udržujeme teplotu. Pak ji necháme zchladit na pokojovou teplotu.

Mezitím si připravíme sníh z bílků. Cukr přidáváme na několikrát, dokud nebude dostatečně tuhý. Abychom ho nepřešlehali, neustále kontrolujeme tuhost, dokud na metle nebude držet tvar.

Do vychladlé čokolády vmícháme část sněhu a důkladně promícháme. Pak přidáme zbytek sněhu, ten jenom opatrně vmícháme.

Teď už můžeme začít plnit formičky. Nejdříve po okrajích, ale pak v celém objemu až po okraji. Zarovnáme nožem a zbytky směsi z okrajů ubrouskem otřeme. 

V tomto okamžiku můžeme suflé dát do trouby. pečeme 9–10 minut na 180 °C . Zda jsou hotové poznáme tak, že suflé vystoupí nahoru z formičky o přibližně 1–3 cm.

Než se suflé upeče, nasekáme ztuhlou ořechovo-cukrovou směs. Upečené suflé ozdobíme lžičkou mascarpone, klidně ho můžeme pomocí lžičky „vepěchovat“ i dovnitř, a posypeme nakrájenými ořechy.

Autor:
  • Nejčtenější

Na malinkém pozemku vykouzlili zelený dvorek jako z nouze ctnost

Soutěž Téměř se rozpakuje svému dlouhé roky opečovávanému miniaturnímu pozemku u domu říkat zahrada, spíš je to zelený dvorek....

Zahradu začali budovat na štěrku průmyslového areálu. Proměny nelitují

Soutěž Před osmnácti lety paní Lenka s manželem koupili středně velký areál na periferii Prahy jako prostor vhodný k jejich...

Trhané maso je cestou, jak nakrmit regiment a přitom neutratit

Trhané maso je velkou módou, která k nám přišla z Ameriky. Jeho tajemstvím je to, že se velký kus masa peče dlouho při...

Drobné pomůcky při grilovačce zpříjemní práci. Pak si ji můžete užívat

Léto a s ním spojená sezona grilování je ideálním časem na doplnění grilovacích pomocníků. Dokonalá grilovačka se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Jak se vyznáte v kuchyňských nožích? Otestujte se

Na co je vhodný nůž nakiri, co to znamená, když je čepel vyrobená z damaškové oceli, jaké prkénko je na krájení...

Kdo staví dům, musí si připlatit. Kvůli prudkému nárůstu cen nestačí hypotéky

Premium Martin Hájek buduje v lokalitě Loukovec v Příhrazských skalách v Českém ráji dům, do kterého se nejspíš s rodinou nikdy...

Ralsko 30 let poté. „Český Černobyl“ je skanzenem sovětské okupace

Premium Zem je tu děravá jako ementál, naládovaná střelivem a nasáklá ropnými látkami. Co krok, to azbukou vyrytý nápis. Tu na...

Sledujeme začátek rituální sebevraždy lidstva, říká Čech s IQ 206

Premium Je jedním z nejchytřejších Čechů, ale jako robot nepůsobí. Při osobním setkání je Karel Kostka, vzděláním učitel,...

  • Další z rubriky

Lichořeřišnice, přírodní antibiotikum i kvetoucí krasavice do salátů

Lichořeřišnici se vyplatí pěstovat, na zahradě i v truhlíku. Už je po zmrzlých, takže ji lze vysévat přímo do půdy či...

Alternativou pro domácí čištění textilií může být suchý led. Sám se odpaří

Mezi největší ohniska bakterií a roztočů patří interiérové ​​textilie. Vyzkoušejte například univerzální...

Drobné pomůcky při grilovačce zpříjemní práci. Pak si ji můžete užívat

Léto a s ním spojená sezona grilování je ideálním časem na doplnění grilovacích pomocníků. Dokonalá grilovačka se...

Domácí pastrami na grilu je pro trpělivé. Nakládáte ho skoro týden

Hovězí hrudí naložte už v pondělí a v sobotu budete mít hotovo. Pastrami potřebuje trochu více času, aby bylo skutečně...

O 3 cm štíhlejší? Přečtěte si recenzi na novinku Bodyshape od biotenu
O 3 cm štíhlejší? Přečtěte si recenzi na novinku Bodyshape od biotenu

Trvale zhubnout není snadné, to víme asi všichni. Kromě změny jídelníčku a pohybu je potřeba postarat se i o zpevnění pokožky. K tomu slouží celá...

Nabídka lokálních potravin za hranicemi vyrazí dech, v Česku rozhoduje cena

Je všední letní den v bavorském příhraničí na německé straně Šumavy. Česká rodina si právě nakoupila v supermarketové...

S Ivou Pazderkovou jsme se za naši svatbu styděli, přiznal Pavlásek

Lukáš Pavlásek (42) je sice zasnoubený, ale do svatby se nehrne. Veselku zatím překazila konoravirová opatření. Komik v...

Kdo vám dovolil fotit? A my, že jsme tady doma. Takhle odcházeli Sověti

Před třiceti lety odešli z bývalé ČSFR poslední sovětští vojáci. Jejich odchod zachytila ale jen hrstka dokumentaristů....

Připravte se na epický kolaps, varoval burzovní amatéry slavný investor Burry

Michael Burry, který vydělal miliardy na tzv. internetové horečce nebo úderu poslední finanční krize, ostře zkritizoval...

Hlásí vám Google na mobilu chybu? Nejste sami, na vině je aktualizace

V posledních hodinách se objevilo mnoho případů, kdy uživatelům Androidu neustále systém ukazuje chybovou hlášku, že...