Malý výkon a akumulaci. Taková krbová kamna potřebují nízkoenergetické domy

aktualizováno 
Klasická krbová kamna jsou perfektní pro nezateplené chaty a chalupy. Ale nové domy, které se stále častěji staví v nízkoenergetickém nebo pasivním standardu, by tato kamna o velkém výkonu přetápěla. Výrobci musejí na tento trend zareagovat a přijít s vytápěním o nižším výkonu.

Akumulační vložky jsou jako skládačka, objednávají se zvlášť. | foto: Marek Burza

„Dnes se navrhuje drtivá většina staveb jako nízkoenergetické nebo dokonce pasivní a kdybyste tam postavili kamna, která se běžně prodávají, ten prostor by se velmi rychle přetopil. Takže byste je museli škrtit, což neprospívá efektivitě hoření,“ vysvětluje Tomáš Sádecký ze specializované prodejny na krbová kamna GIVE.cz.

Fotogalerie

Souvisí to podle něj také s tím, že hodně lidí takové domy vybaví tepelným čerpadlem. Jenže když náhodou v zimním období vypadne elektřina, jsou takzvaně nahraní, topení nefunguje. Proto projektanti navrhují do domu i druhý, náhradní zdroj vytápění. „A když přestane jít proud, stačí zatopit a rodina nemusí mrznout,“ říká.

Mnoho výrobců kamen proto vyvinulo nové řady kamen s výkonem kolem tří- až čtyř kilowattů výkonu, což přibližně odpovídá tepelné ztrátě největší místnosti v domě. A když se po zatopení otevřou dveře do podkrovních ložnic, vytopí se do teploty vhodné pro spánek.

Na rozdíl od situace, kdy přijedete na chalupu a potřebujete ji co nejdříve vytopit, je u stále obývaného domu situace jiná. Ve zdech má již akumulované teplo ze stálého vytápění, takže místo klasického systému vytápění kamny je dobré dbát spíš na akumulaci. 

Proto většina předních výrobců doplňuje svá kamna s nízkým jmenovitým výkonem i akumulační vložkou. „Umísťují ji na začátek hrdla kouřovodu, kde je nejvyšší teplota. Takže když zatopíte, veškerý nadbytečný výkon se akumuluje do speciálních vložek. Tak se zajistí, že krb vydává teplo i dlouho poté, co vychladne plamen a zároveň slouží jako jakýsi vyrovnávač výkonu, aby se kamna nepřetopila,“ popisuje Tomáš Sádecký (jak akumulace pomáhá vyrovnávat výkon, vidíte na obrázku).

Průběh výdeje tepla u akumulačních kamen

Průběh výdeje tepla u akumulačních kamen

Další požadavky na výběr krbových kamen zůstávají podobné jako dříve. Žádají se spíš „širokoúhlá“ kamna s velkou prosklenou plochou. Jednak proto, aby se mohla použít delší polena a tím pádem se nemuselo při přípravě dřeva tolik řezat, jednak proto, že stále více lidí kamna používá jako vizuální efekt. Takže se do nich dívají místo televize.

Každá kamna mají uvedenou specifikaci, v jakém režimu mohou pracovat. Kromě minimálního a maximálního výkonu (víc z nich nedostanete) také jmenovitý výkon, při kterém fungují v optimálním režimu. To znamená, že nejlépe funguje oplach okna kamen vzduchem a mají nejvyšší účinnost.

Pro vestavbu kamen v nízkoenergetickém domě je důležité, aby projekt předem počítal s instalací kamen. To znamená, aby měl zabudovaný přívod vnějšího vzduchu. 

„Tyto domy jsou hodně zaizolované, takže by kamna neměla spalovat kyslík z místnosti. Maximální délka přívodu vzduchu by neměla být větší než pět metrů. A když se s krbem počítá v projektu, klidně může být i v prostoru, protože některá kamna mají možnost přívodu vzduchu nejen zezadu, ale přívod vzduchu se dá zabudovat a vyvést i z podlahy, takže je možné pořídit i designová kamna na noze a třeba i otočná,“ vypočítává odborník.

Autoři:

Tipy na jaro


Nejčtenější

Pohlreich: Tuhle omáčku se, chlapci, naučte. Žádná jí neodolá

Filet mignon v košilce ze slaniny s estragonovou omáčkou a pečenou jarní...

Ve druhém pokračování Pohlreichovy show Rozpal to, šéfe! rozebral kuchař ten nejdražší a nejjemnější kus hovězího, tedy...

Zahradu u Baťova domku zvládli přetvořit za sto tisíc, pomohli kamarádi

Terasu ze starých cihel doplnil nábytek ze zlínské produkce.

Proměna zahrady u jednoho z Baťových půldomků ve Zlíně vyžadovala citlivý přístup s respektem ke specifické historii i...

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Městské včelaření není výhra. Včely berou potravu ostatním opylovačům

Včelařka Dagmar Šormová

Městské včelaření je hit posledních let. Vlastním medem se chlubí i mnohé hotely u nás a nabízejí ho hostům jako bonus....

Rodinnou zahradu na kraji města architekti propojili s okolní krajinou

Z nudné smutné placky u novostavby rodinného domku vytvořili architekti se...

Mladí manželé z Českolipska měli už při výstavbě domu jasno v tom, že si nechají od architekta navrhnout i zahradu. Jen...

Další z rubriky

Pohlreich: Tuhle omáčku se, chlapci, naučte. Žádná jí neodolá

Filet mignon v košilce ze slaniny s estragonovou omáčkou a pečenou jarní...

Ve druhém pokračování Pohlreichovy show Rozpal to, šéfe! rozebral kuchař ten nejdražší a nejjemnější kus hovězího, tedy...

Kotlety na gril zkuste naplnit sýrem a šunkou a potírejte máslem s chilli

Grilovací sezona i přes dosud střídavé počasí začíná. Vyzkoušejte grilování...

Grilovací sezona i přes dosud střídavé počasí začíná. Vyzkoušejte grilování trošku jinak – fádní vepřové kotlety...

Na ochranu rostlin před plísněmi a škůdci vyzkoušejte přírodní postřiky

Přírodní postřiky využijte na okrasné rostliny, zeleninu, bylinky a v případě...

Chránit rostliny před plísněmi a škůdci je třeba už v brzkých růstových fázích, největší boj však nastává krátce před...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz