Pátek 5. března 2021, svátek má Kazimír
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 5. března 2021 Kazimír

Sedm kroků pro přípravu kamen a krbů na sezonu: vyčistit tahy a topeniště

Je nejvyšší čas připravit kamna a krby na nadcházející zimní sezonu. Několik měsíců se na ně jen prášilo a sloužily maximálně jako odkládací plocha, teď je však třeba, aby nás opět zahřívaly celý podzim a zimu. Základem je vyčistit tahy, přespárovat kachle, odpopelnit a vyčistit topeniště.

Před zimou by se měly přespárovat spáry. | foto: Jan Temr

“Údržba krbů a kamen není nijak složitá ani zdlouhavá, základem je kontrola komínu odborným pracovníkem, čištění a vymetání vyhořelého popela,” říká Jan Temr, spolumajitel rodinné kamnářské manufaktury a člen Cechu kamnářů. “Postup přípravy topidla na další sezonu je třeba odlišit pro tři základní individuálně stavěná topidla: kachlová a omítaná akumulační kamna, kachlové sporáky a krby. U každého je potřeba něco trochu jiného,“ radí Temr.

1.Kachlová (případně omítaná) akumulační kamna

Před sezonou je třeba dobře vyčistit akumulační tahy od pevných usazenin (sazí, v horším případě dehtu).

Doba na údržbu

Kamnáři doporučují údržbu krbu a kamen hned po skončení topné sezony. Nic není ztraceno ani v případě, že jste na údržbu „zapomněli“ – stačí totiž, aby kamna vychladla i v průběhu používání, a vy se můžete pustit do úklidu.

Pokud není uživatel dokonale znalý svých kamen i způsobu čištění, je vždy lepší, pokud kamna čistí vždy kamnář, který je projektoval a stavěl.

Běžnou údržbou je také přespárování kachlů. Spárování kachlů je ale více záležitost estetická než funkční. Kachle jsou spojeny mnohem silnější vrstvou kamnářské hlíny nebo kamnářské malty až za spárou uvnitř kamen.

2.Krby

Každý, kdo má krb na dřevo, jistě přikývne na to, že je kolem něj stále nepořádek, ale atmosféra, kterou dokáže praskající dřevo vytvořit, za to stojí. Nejjednodušší je údržba u krbů s krbovými vložkami, omezuje se prakticky jen na průběžné odpopelňování.

O kvalitním fungování krbu často rozhoduje čistota komínu a je tedy nutné jej pravidelně čistit. Pro tento účel bývá vybaven čisticím (a často zároveň i revizním) otvorem například v podobě vyjímatelné výdechové mřížky.

3.Více údržby čeká majitele teplovodních kamen a krbů

Chladné plochy teplovodních výměníků se logicky zanášejí podstatně více než rychle se ohřívající plochy šamotu.

Jak poznat kvalitní dřevo

Žádný krb ani kamna nebudou dobře hořet, pokud topíme nevhodným dřevem. Lidé často vlhkost dřeva podceňují a chybu pak svádějí na kamnáře.

Kvalita dřeva spočívá především v obsahu vlhkosti. Dřevo je nejlepší skladovat venku pod větraným přístřeškem, vždy se ale musí dbát na to, aby se zatápělo opravdu dokonale suchými štípanými poleny, jinak topidlo nemůže nikdy fungovat správně.

U kamen a krbů s prosklenými dvířky to poznáte podle jeho znečištění. Sklo může být čisté pouze za předpokladu, že je spalováno čisté štípané dřevo s obsahem vody do 15-20 %, což znamená 2-3 roky přirozeně proschlé, případně rychleji „uměle“ sušené v sušárně.

Podstatné je dodržování tři zásad spokojeného používání krbu či kamen – kvalitní výrobek/kamnář, kvalitní dřevo a kvalitní obsluha, tedy správné dávkování dřeva a správné ovládání regulačních prvků.

Zvlášť důležité je tedy při pořizování a provozu teplovodních topidel dbát na výběr dodavatele, na kvalitu skladování a přípravy (tedy štípání na správný rozměr) dřeva a na regulaci spalovacího procesu. Poslední podmínka je dnes už dobře řešitelná takzvanou automatickou elektronickou řídicí jednotkou spalování.

4.Kachlové kuchyňské sporáky

Nejvděčnějším a nejvšestrannějším topidlem je kachlový sporák na dřevo s plotnou a troubou. Od starého nánosu sazí je před novou sezonou potřeba vyčistit nejen topeniště, ale i celý tahový systém vedoucí ve sporáku pod plotnou k troubě, případně ke kamnovci na teplou vodu a dále do kouřovodu.

Pro dobrou funkci pečení a ohřívání je také nutné nezapomenout na nánosy na samotném těle trouby a kamnovce. Pokud sporák používáte pravidelně, je vhodné vnitřní části topeniště i šamotových cest nově vymazat šamotovou výmazovou hmotou nebo speciálním tmelem s vysokou tepelnou odolností.

Při každodenním vaření a pečení se spálí dřeva víc, starší sporáky pak mají i horší kvalitu spalování, proto je nutné v sezoně sporák odpopelňovat mnohem častěji než pokojová akumulační kamna.

5.Pečujte i o těsnění

Po 3–5 letech je nutná také výměna těsnících provazců (šňůr) v rámu dvířek, případně pod jejich sklem u pohledových dvířek, které ztrácí pružnost a neplní tak těsnící funkci.

6.Nezapomeňte na čištění skla

Do pravidelné nutné údržby, ať už kamen, nebo krbů s pohledovými dvířky, je nutné zahrnout čištění skla. Je třeba dát pozor na používání stékavých tekutých přípravků.

Může se stát, že přípravek zateče do mezery mezi rámem dvířek a po vyschnutí vytvoří spolu se sazemi tvrdou hmotu, která zabrání tepelné dilataci skla, které praskne.

Sklo raději drhněte častěji, aby nečistoty neměly čas vytvořit velkou vrstvu, která jde odstraňovat těžko. Jak často, zásadně závisí na třech faktorech – kvalitě topidla, kvalitě dřeva a kvalitě obsluhy uživatelem, tedy správné dávkování dřeva a správné ovládání regulačních prvků.

7.Popel jako palivo

Většina nových uživatelů krbu dělá zbytečnou chybu, kdy se snaží popel odstraňovat neustále (někdy dokonce po každém topení), a to zcela. Je třeba si uvědomit, že popel obsahuje velké množství stále ještě nespáleného uhlíku, což je právě ta hořlavina, která dělá dřevo dřevem, a představuje tak jeho pravou energetickou hodnotu.

Pokud tedy množství popela neobtěžuje tím, že například při otevření dvířek vylétává do obývacího pokoje, je dobré si jej v topeništi v rozumné míře (to je ve vrstvě cca 4–5 cm po celém dně topeniště) nechávat pro další topení.

Pokud se topí čistým suchým dřevem, je produkce popela minimální. U moderního topidla jde zhruba o necelé 1 % hmotnosti spáleného dřeva. Ale i malé množství popela lze využít. Zbytky využijete například při čištění skla (stačí trochu nabrat na navlhčený hadřík nebo ubrousek), či kompostování a hnojení.

Autor:
Témata: Podzim, krb, popel
  • Nejčtenější

VIDEO: Československý vlčák dokáže převzít kontrolu i nad svým pánem

Krev německého ovčáka a karpatského vlka má v sobě plemeno původně vyšlechtěné pro potřeby pohraniční stráže. I laikovi...

KVÍZ: Jak dobře znáte krtečka a další zvířátka pohádkového Zdeňka Milera

Sta let by se 21. února 2021 dožil Zdeněk Miler, který v roce 1957 poslal do světa krtečka. Pro mnohé z nás...

Na kuřecí vývar kosti opečte, ať je hezky silný a tmavý

Vývar je základem pro každé vaření, ať už budete připravovat polévky, omáčky nebo péct maso. Proto se vyplatí udělat si...

Akustická deska umí nejen ztlumit hluk, ale „požírá“ i formaldehyd

Jak to udělat, aby se nepřenášel zvuk z místnosti do místnosti v domě. Právě toto řeší Fachmani v seriálu, který krok...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Češi jsou masožrouti. Za rok snědí tolik masa, kolik sami váží

Průměrná váha českého muže činí 83,6 kilogramu. Každý z nás přitom ročně průměrně spořádá 83,2 kilogramu masa. Spotřeba...

Exploze viru: v domově důchodců ve Vrchlabí zabil polovinu seniorů

Premium Tragédie v domově seniorů varuje, jak rychle se šíří nákaza koronavirem a jak smrtelná může být. Celorepublikově pak...

Randění pod rouškou. Reportérka absolvovala sedm pokusů o seznámení

Premium „Jestli si někoho nenajdeš, než ti bude třicet, nainstaluju ti seznamku,“ oznámila mi moje nejlepší kamarádka. Patřím...

Zavřené nezavřené restaurace. Jak vypadá zapovězený společenský život?

Premium Zaplněné stoly, skupinky lidí se sklenicemi vína a smích nesoucí se až na ulici. Nejde o výjev starý víc než rok, ale o...

  • Další z rubriky

Začalo to mizející whisky. Daktyloskopie nám pomáhá již od 19. století

Premium Nauka o kožních papilárních liniích na prstech, dlaních a ploskách nohou se dlouho nemohla v kriminalistice prosadit....

Do koupelny vybírejte denní barvu osvětlení, lépe se u něj namalujete

Vybírat světla do nového domu je oříšek. Skutečně se vyplatí svěřit tento úkol architektovi, který ho dokáže „chladně“...

Máte kuře a nemáte sůl? Inspirujte se Itálií nebo Asií jako Lea a Chili

Obě během soutěže MasterChef Česko hodně chybovaly, zradilo je i obyčejné kuře. Současně jsou živoucím důkazem, že...

Doma vařím rád a bez stresu, je to lepší než luxovat, říká Roman Paulus

Premium Šestinásobný český držitel michelinské hvězdy a šéfkuchař pražského hotelu Alcron Roman Paulus po třinácti letech z...

Tátové, už také můžete krmit. S HiPP BIO Combiotik® tekutou mléčnou výživou
Tátové, už také můžete krmit. S HiPP BIO Combiotik® tekutou mléčnou výživou

S tekutým pokračovacím mlékem HiPP BIO Combiotik® si nyní mohou maminky odpočinout, krmení miminka totiž zvládnou i tatínkové. Ideální je také na...

Gabriela Koukalová se pochlubila, že čeká miminko. Změnila si i příjmení

Bývalá biatlonistka Gabriela Koukalová (31) bude maminkou. V ranním vysílání na Primě se pochlubila šťastnou novinou a...

Nepravda a účelovka, říká Koukal o tvrzení exmanželky Soukalové

Po obviněních bývalé biatlonistky Gabriely Soukalové (31), že ji exmanžel Petr Koukal (35) podváděl a utrácel její...

Zemřel rockový bubeník kapely Citron a podnikatel Radim Pařízek

Zemřel rockový bubeník spjatý zejména s heavymetalovou kapelou Citron Radim Pařízek. Hudebníkovi, který se uplatnil i v...

Amatérské porno je realita, která lidí baví, říká pornoherečka

Porno je film, fikce, představení. Amatérská videa jsou však realita. „A to na nich lidi baví. Nikdo nechodí po...

Jeden partner byl sadista, druhý asexuál, říká autorka erotické trilogie

Blanka Lipinska (35) se proslavila svou erotickou trilogií s názvem 365 dní. Polská spisovatelka si momentálně užívá na...