Sobota 7. prosince 2019, svátek má Ambrož, Benjamin
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 7. prosince 2019 Ambrož, Benjamin

Sedm kroků pro přípravu kamen a krbů na sezonu: vyčistit tahy a topeniště

aktualizováno 
Je nejvyšší čas připravit kamna a krby na nadcházející zimní sezonu. Několik měsíců se na ně jen prášilo a sloužily maximálně jako odkládací plocha, teď je však třeba, aby nás opět zahřívaly celý podzim a zimu. Základem je vyčistit tahy, přespárovat kachle, odpopelnit a vyčistit topeniště.

Před zimou by se měly přespárovat spáry. | foto: Jan Temr

“Údržba krbů a kamen není nijak složitá ani zdlouhavá, základem je kontrola komínu odborným pracovníkem, čištění a vymetání vyhořelého popela,” říká Jan Temr, spolumajitel rodinné kamnářské manufaktury a člen Cechu kamnářů. “Postup přípravy topidla na další sezonu je třeba odlišit pro tři základní individuálně stavěná topidla: kachlová a omítaná akumulační kamna, kachlové sporáky a krby. U každého je potřeba něco trochu jiného,“ radí Temr.

1.Kachlová (případně omítaná) akumulační kamna

Před sezonou je třeba dobře vyčistit akumulační tahy od pevných usazenin (sazí, v horším případě dehtu).

Doba na údržbu

Kamnáři doporučují údržbu krbu a kamen hned po skončení topné sezony. Nic není ztraceno ani v případě, že jste na údržbu „zapomněli“ – stačí totiž, aby kamna vychladla i v průběhu používání, a vy se můžete pustit do úklidu.

Pokud není uživatel dokonale znalý svých kamen i způsobu čištění, je vždy lepší, pokud kamna čistí vždy kamnář, který je projektoval a stavěl.

Běžnou údržbou je také přespárování kachlů. Spárování kachlů je ale více záležitost estetická než funkční. Kachle jsou spojeny mnohem silnější vrstvou kamnářské hlíny nebo kamnářské malty až za spárou uvnitř kamen.

2.Krby

Každý, kdo má krb na dřevo, jistě přikývne na to, že je kolem něj stále nepořádek, ale atmosféra, kterou dokáže praskající dřevo vytvořit, za to stojí. Nejjednodušší je údržba u krbů s krbovými vložkami, omezuje se prakticky jen na průběžné odpopelňování.

O kvalitním fungování krbu často rozhoduje čistota komínu a je tedy nutné jej pravidelně čistit. Pro tento účel bývá vybaven čisticím (a často zároveň i revizním) otvorem například v podobě vyjímatelné výdechové mřížky.

3.Více údržby čeká majitele teplovodních kamen a krbů

Chladné plochy teplovodních výměníků se logicky zanášejí podstatně více než rychle se ohřívající plochy šamotu.

Jak poznat kvalitní dřevo

Žádný krb ani kamna nebudou dobře hořet, pokud topíme nevhodným dřevem. Lidé často vlhkost dřeva podceňují a chybu pak svádějí na kamnáře.

Kvalita dřeva spočívá především v obsahu vlhkosti. Dřevo je nejlepší skladovat venku pod větraným přístřeškem, vždy se ale musí dbát na to, aby se zatápělo opravdu dokonale suchými štípanými poleny, jinak topidlo nemůže nikdy fungovat správně.

U kamen a krbů s prosklenými dvířky to poznáte podle jeho znečištění. Sklo může být čisté pouze za předpokladu, že je spalováno čisté štípané dřevo s obsahem vody do 15-20 %, což znamená 2-3 roky přirozeně proschlé, případně rychleji „uměle“ sušené v sušárně.

Podstatné je dodržování tři zásad spokojeného používání krbu či kamen – kvalitní výrobek/kamnář, kvalitní dřevo a kvalitní obsluha, tedy správné dávkování dřeva a správné ovládání regulačních prvků.

Zvlášť důležité je tedy při pořizování a provozu teplovodních topidel dbát na výběr dodavatele, na kvalitu skladování a přípravy (tedy štípání na správný rozměr) dřeva a na regulaci spalovacího procesu. Poslední podmínka je dnes už dobře řešitelná takzvanou automatickou elektronickou řídicí jednotkou spalování.

4.Kachlové kuchyňské sporáky

Nejvděčnějším a nejvšestrannějším topidlem je kachlový sporák na dřevo s plotnou a troubou. Od starého nánosu sazí je před novou sezonou potřeba vyčistit nejen topeniště, ale i celý tahový systém vedoucí ve sporáku pod plotnou k troubě, případně ke kamnovci na teplou vodu a dále do kouřovodu.

Pro dobrou funkci pečení a ohřívání je také nutné nezapomenout na nánosy na samotném těle trouby a kamnovce. Pokud sporák používáte pravidelně, je vhodné vnitřní části topeniště i šamotových cest nově vymazat šamotovou výmazovou hmotou nebo speciálním tmelem s vysokou tepelnou odolností.

Při každodenním vaření a pečení se spálí dřeva víc, starší sporáky pak mají i horší kvalitu spalování, proto je nutné v sezoně sporák odpopelňovat mnohem častěji než pokojová akumulační kamna.

5.Pečujte i o těsnění

Po 3–5 letech je nutná také výměna těsnících provazců (šňůr) v rámu dvířek, případně pod jejich sklem u pohledových dvířek, které ztrácí pružnost a neplní tak těsnící funkci.

6.Nezapomeňte na čištění skla

Do pravidelné nutné údržby, ať už kamen, nebo krbů s pohledovými dvířky, je nutné zahrnout čištění skla. Je třeba dát pozor na používání stékavých tekutých přípravků.

Může se stát, že přípravek zateče do mezery mezi rámem dvířek a po vyschnutí vytvoří spolu se sazemi tvrdou hmotu, která zabrání tepelné dilataci skla, které praskne.

Sklo raději drhněte častěji, aby nečistoty neměly čas vytvořit velkou vrstvu, která jde odstraňovat těžko. Jak často, zásadně závisí na třech faktorech – kvalitě topidla, kvalitě dřeva a kvalitě obsluhy uživatelem, tedy správné dávkování dřeva a správné ovládání regulačních prvků.

7.Popel jako palivo

Většina nových uživatelů krbu dělá zbytečnou chybu, kdy se snaží popel odstraňovat neustále (někdy dokonce po každém topení), a to zcela. Je třeba si uvědomit, že popel obsahuje velké množství stále ještě nespáleného uhlíku, což je právě ta hořlavina, která dělá dřevo dřevem, a představuje tak jeho pravou energetickou hodnotu.

Pokud tedy množství popela neobtěžuje tím, že například při otevření dvířek vylétává do obývacího pokoje, je dobré si jej v topeništi v rozumné míře (to je ve vrstvě cca 4–5 cm po celém dně topeniště) nechávat pro další topení.

Pokud se topí čistým suchým dřevem, je produkce popela minimální. U moderního topidla jde zhruba o necelé 1 % hmotnosti spáleného dřeva. Ale i malé množství popela lze využít. Zbytky využijete například při čištění skla (stačí trochu nabrat na navlhčený hadřík nebo ubrousek), či kompostování a hnojení.

Autor:
Témata: Podzim, krb, popel
  • Nejčtenější

Fenka sežrala vejce otrávené zakázaným jedem, za dvě hodiny byla mrtvá

Čtyřměsíční fenka při venčení kolem Blatnice pod Svatým Antonínkem na Hodonínsku sežrala na cestě pohozené vejce. To...

Asociace hovězího masa natočila dvouhodinové video pečení na rožni

V době superrychlých reklam se občas stane, že některá společnost vsadí na opačný extrém. Americká Národní asociace...

Premium

Pan cukrář z Oderských vrchů. Pro královnu pekl vdolky a vařil marmeládu

Kluk ze zemědělské rodiny chodil za prací v mrazu a sněhových závějích. A snil o jiném životě. Sny se plní. Chce to...

Co si sám nenatrhám, z toho limonádu radši nevařím, tvrdí limonádový guru

Při osobním setkání s Tomášem Mytychem zažijete vodopád nápadů, máte pocit, že vás zaplaví výřečností a pozitivní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ovar, jitrnice a prejt. Řezníci během mrazivé neděle oslavili svůj svátek

Zvuk harmoniky hrající české lidovky a desítky mužů ve zmijovkách. Tak přivítal návštěvníky druhý Den řezníků. Už od...

Premium

Sprcha pro osm lidí: jak to vypadalo na Epsteinově ranči na dělání dětí

Kdyby zdi mohly mluvit. Přinášíme exkluzivně snímky přepychového ranče, kam americký finančník Jeffrey Epstein svážel...

Premium

Je sexting nevinná hra nebo nevěra? Pánové jsou tolerantnější než dámy

Generace našich rodičů tohle řešit nemusela. Měli poměrně jasno a věděli, co je a není zahýbání. Moderní technologie...

Premium

Den, kdy přepadli Mekku. V roce 1979 se zrodil moderní islámský středověk

Před 40 lety se stalo „11. září“ islámu. Aby saúdský král mohl pobít ozbrojence okupující posvátnou mešitu v Mekce,...

  • Další z rubriky

Jejími plody si jihoameričtí indiáni posilovali zdraví, vyroste i u nás

Mochyni peruánské se ne nadarmo přezdívá třešeň Inků. Právě u jihoamerických indiánů patřila konzumace jejích plodů ke...

Co si sám nenatrhám, z toho limonádu radši nevařím, tvrdí limonádový guru

Při osobním setkání s Tomášem Mytychem zažijete vodopád nápadů, máte pocit, že vás zaplaví výřečností a pozitivní...

Ochotní sousedé i úklid cenností. Sedm rad, jak zabezpečit chalupu na zimu

Jen za první polovinu letošního roku napáchali zloději v rekreačních objektech škody za více než osmnáct milionů korun....

Premium

Pan cukrář z Oderských vrchů. Pro královnu pekl vdolky a vařil marmeládu

Kluk ze zemědělské rodiny chodil za prací v mrazu a sněhových závějích. A snil o jiném životě. Sny se plní. Chce to...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz