Sedm kroků pro přípravu kamen a krbů na sezonu: vyčistit tahy a topeniště

aktualizováno 
Je nejvyšší čas připravit kamna a krby na nadcházející zimní sezonu. Několik měsíců se na ně jen prášilo a sloužily maximálně jako odkládací plocha, teď je však třeba, aby nás opět zahřívaly celý podzim a zimu. Základem je vyčistit tahy, přespárovat kachle, odpopelnit a vyčistit topeniště.

Před zimou by se měly přespárovat spáry. | foto: Jan Temr

“Údržba krbů a kamen není nijak složitá ani zdlouhavá, základem je kontrola komínu odborným pracovníkem, čištění a vymetání vyhořelého popela,” říká Jan Temr, spolumajitel rodinné kamnářské manufaktury a člen Cechu kamnářů. “Postup přípravy topidla na další sezonu je třeba odlišit pro tři základní individuálně stavěná topidla: kachlová a omítaná akumulační kamna, kachlové sporáky a krby. U každého je potřeba něco trochu jiného,“ radí Temr.

1.Kachlová (případně omítaná) akumulační kamna

Před sezonou je třeba dobře vyčistit akumulační tahy od pevných usazenin (sazí, v horším případě dehtu).

Doba na údržbu

Kamnáři doporučují údržbu krbu a kamen hned po skončení topné sezony. Nic není ztraceno ani v případě, že jste na údržbu „zapomněli“ – stačí totiž, aby kamna vychladla i v průběhu používání, a vy se můžete pustit do úklidu.

Pokud není uživatel dokonale znalý svých kamen i způsobu čištění, je vždy lepší, pokud kamna čistí vždy kamnář, který je projektoval a stavěl.

Běžnou údržbou je také přespárování kachlů. Spárování kachlů je ale více záležitost estetická než funkční. Kachle jsou spojeny mnohem silnější vrstvou kamnářské hlíny nebo kamnářské malty až za spárou uvnitř kamen.

2.Krby

Každý, kdo má krb na dřevo, jistě přikývne na to, že je kolem něj stále nepořádek, ale atmosféra, kterou dokáže praskající dřevo vytvořit, za to stojí. Nejjednodušší je údržba u krbů s krbovými vložkami, omezuje se prakticky jen na průběžné odpopelňování.

O kvalitním fungování krbu často rozhoduje čistota komínu a je tedy nutné jej pravidelně čistit. Pro tento účel bývá vybaven čisticím (a často zároveň i revizním) otvorem například v podobě vyjímatelné výdechové mřížky.

3.Více údržby čeká majitele teplovodních kamen a krbů

Chladné plochy teplovodních výměníků se logicky zanášejí podstatně více než rychle se ohřívající plochy šamotu.

Jak poznat kvalitní dřevo

Žádný krb ani kamna nebudou dobře hořet, pokud topíme nevhodným dřevem. Lidé často vlhkost dřeva podceňují a chybu pak svádějí na kamnáře.

Kvalita dřeva spočívá především v obsahu vlhkosti. Dřevo je nejlepší skladovat venku pod větraným přístřeškem, vždy se ale musí dbát na to, aby se zatápělo opravdu dokonale suchými štípanými poleny, jinak topidlo nemůže nikdy fungovat správně.

U kamen a krbů s prosklenými dvířky to poznáte podle jeho znečištění. Sklo může být čisté pouze za předpokladu, že je spalováno čisté štípané dřevo s obsahem vody do 15-20 %, což znamená 2-3 roky přirozeně proschlé, případně rychleji „uměle“ sušené v sušárně.

Podstatné je dodržování tři zásad spokojeného používání krbu či kamen – kvalitní výrobek/kamnář, kvalitní dřevo a kvalitní obsluha, tedy správné dávkování dřeva a správné ovládání regulačních prvků.

Zvlášť důležité je tedy při pořizování a provozu teplovodních topidel dbát na výběr dodavatele, na kvalitu skladování a přípravy (tedy štípání na správný rozměr) dřeva a na regulaci spalovacího procesu. Poslední podmínka je dnes už dobře řešitelná takzvanou automatickou elektronickou řídicí jednotkou spalování.

4.Kachlové kuchyňské sporáky

Nejvděčnějším a nejvšestrannějším topidlem je kachlový sporák na dřevo s plotnou a troubou. Od starého nánosu sazí je před novou sezonou potřeba vyčistit nejen topeniště, ale i celý tahový systém vedoucí ve sporáku pod plotnou k troubě, případně ke kamnovci na teplou vodu a dále do kouřovodu.

Pro dobrou funkci pečení a ohřívání je také nutné nezapomenout na nánosy na samotném těle trouby a kamnovce. Pokud sporák používáte pravidelně, je vhodné vnitřní části topeniště i šamotových cest nově vymazat šamotovou výmazovou hmotou nebo speciálním tmelem s vysokou tepelnou odolností.

Při každodenním vaření a pečení se spálí dřeva víc, starší sporáky pak mají i horší kvalitu spalování, proto je nutné v sezoně sporák odpopelňovat mnohem častěji než pokojová akumulační kamna.

5.Pečujte i o těsnění

Po 3–5 letech je nutná také výměna těsnících provazců (šňůr) v rámu dvířek, případně pod jejich sklem u pohledových dvířek, které ztrácí pružnost a neplní tak těsnící funkci.

6.Nezapomeňte na čištění skla

Do pravidelné nutné údržby, ať už kamen, nebo krbů s pohledovými dvířky, je nutné zahrnout čištění skla. Je třeba dát pozor na používání stékavých tekutých přípravků.

Může se stát, že přípravek zateče do mezery mezi rámem dvířek a po vyschnutí vytvoří spolu se sazemi tvrdou hmotu, která zabrání tepelné dilataci skla, které praskne.

Sklo raději drhněte častěji, aby nečistoty neměly čas vytvořit velkou vrstvu, která jde odstraňovat těžko. Jak často, zásadně závisí na třech faktorech – kvalitě topidla, kvalitě dřeva a kvalitě obsluhy uživatelem, tedy správné dávkování dřeva a správné ovládání regulačních prvků.

7.Popel jako palivo

Většina nových uživatelů krbu dělá zbytečnou chybu, kdy se snaží popel odstraňovat neustále (někdy dokonce po každém topení), a to zcela. Je třeba si uvědomit, že popel obsahuje velké množství stále ještě nespáleného uhlíku, což je právě ta hořlavina, která dělá dřevo dřevem, a představuje tak jeho pravou energetickou hodnotu.

Pokud tedy množství popela neobtěžuje tím, že například při otevření dvířek vylétává do obývacího pokoje, je dobré si jej v topeništi v rozumné míře (to je ve vrstvě cca 4–5 cm po celém dně topeniště) nechávat pro další topení.

Pokud se topí čistým suchým dřevem, je produkce popela minimální. U moderního topidla jde zhruba o necelé 1 % hmotnosti spáleného dřeva. Ale i malé množství popela lze využít. Zbytky využijete například při čištění skla (stačí trochu nabrat na navlhčený hadřík nebo ubrousek), či kompostování a hnojení.

Autor:
Témata: Podzim, krb, popel

Nejčtenější

Do Česka se blíží požíračky včel. Sršeň čínská už je v Bavorsku

Sršeň čínská (neboli asijská) hodující na ulovené včele. Ty tvoří 75 procent...

Blíží se k nám invazní druh, který potrápí hlavně včelaře. „Pokud bude sršeň čínská postupovat ze západní Evropy naším...

Snažte se dostat vodu do zahrady, radí zahradní architekt Ferdinand Leffler

Pozor na náročnost. Voda v přírodním jezeru je živá a poskytuje domov řadě...

Voda v zahradě je nesmírně přitažlivá a současně citlivá na péči. Dodává ovšem místu nenahraditelnou atmosféru a tlumí...

Dešťová voda je pro zahradu spása, v suchu se nebudete bát o budoucí úrodu

Takto to vypadá v praxi, když vám na zahradě instalují akumulační nádrž.

Vodu z deště zachycují lidé do sudů snad od nepaměti. Pro záhony je prospěšnější než ta z kohoutku. Vybudovat můžete i...

Extrémně svažitý pozemek manželé podpírají kamennými zídkami i pražci

Zahrada v malé obci na Brněnsku je vybudována na svažitém, hodně kamenitém...

Když si pan Martin z jižní Moravy pořídil spolu s manželkou svažitý pozemek orientovaný na jih, ještě netušil, co ho...

Rozkvetlá zahrada v centru Hodonína, kde se relaxuje i sbírá úroda

Zahrada u starého domu koresponduje s atmosférou místa. Asi byste netipovali,...

„Chceme dům se zahradou a ne se psím výběhem, řekli jsme si při hledání vysněného bydlení. A povedlo se. V roce 2013...

Další z rubriky

Není kráva jako kráva. Špičkové české steaky běhají po farmách

Oponka je vnitřní sval na bránici s dlouhým vláknem.

Stejně jako zraje víno nebo whisky, tak i maso musí ke své křehkosti a kvalitě „dozrát“. Grilování sice není věda, ale...

Maso z jalovice je lepší než z býka, míní kuchař Lukáš Nevyjel

Šéfkuchař Lukáš Nevyjel

Lukáš Nevyjel z pražské restaurace Nota Bene si sám bourá hovězí maso. Nevybírá si však jenom ty nejatraktivnější...

Takových talentů moc není, řekl o vítězce MasterChefa v Rozstřelu Forejt

Vítězka MasterChef Česko 2019 Kristína Nemčková a porotce soutěže Přemek Forejt...

„Čuměl jsem s otevřenou hubou, takových talentů jsem v životě moc neviděl,“ řekl k vítězství sedmnáctileté Kristíny...

Dobré zprávy z porodnic: Klesá počet císařských řezů i nedonošených miminek
Dobré zprávy z porodnic: Klesá počet císařských řezů i nedonošených miminek

V Česku klesá počet porodů císařským řezem a také dětí s nízkou porodní váhou. Tyto informace zazněly na tiskové konferenci věnované perinatální péči v ČR. Příznivé zprávy souvisí s nižším počtem vícečetných těhotenství i dobré perinatální péči.

Najdete na iDNES.cz