Středa 11. prosince 2019, svátek má Dana
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 11. prosince 2019 Dana

Osm vychytávek, které vám zlepší topení pomocí krbových kamen

aktualizováno 
Vybrat krbová kamna není problém, hořet budou všechny. Zamrzí ale, pokud až po koupi zjistíte, jaké zlepšení mohly mít a jak vám mohly zpříjemnit práci s topením.

Širší provedení krbových kamen umožní používat delší špalky, což zkracuje práci při řezání dřeva. | foto: Romotop

1. Volte kamna tak, aby provozní výkon odpovídal 60–70 procentům maximálního výkonu. V tomto režimu je proces spalování nejdokonalejší. „Maximální výkon je ten, který kamna vydrží, pokud je omylem „přefutrujete“. Ale proces spalování, mechanismus omývání skla sekundárním vzduchem je optimální při těch 70 procentech,“ říká odborný poradce pro krbová kamna Tomáš Sádecký z internetového portálu GIVE.cz, který prodává výrobky dvou nejznámějších českých výrobců Haas+Sohn a Romotop.

Fotogalerie

2. Pokud potřebujete kamna provozovat nejen pro krátkodobý ohřev a efekt ohně, volte model, který nabízí zvýšenou akumulaci. Ta může být zajištěna pomocí speciálních akumulačních prvků dodávaných k některým modelům kamen. Rozhodně nepředpokládejte, že když jsou kamna obložené keramikou, bude to známkou velké akumulace. Je to jen otázka designu.

3. Některá kamna mají ovládání přívodu vzduchu jedinou páčkou, takzvané Easy Control. Představte si to podobně, jako když jste při startování motoru dali sytič a pak přepnuli do normálního chodu. Na rozdíl od běžných kamen, kde primární i sekundární vzduch ovládáte zvlášť. Někdo chce mít vlastní kontrolu, někdo dá přednost jednoduchosti ovládání.

4. Pokud někdo kupuje kamna nejen na malé přitopení v jedné místnosti, pak obvykle volí kamna s výměníkem, kdy část energie přechází do topné vody. Při koupi si nechte předvést, jak snadno se výměník čistí. Protože čistý výměník je jedním ze základních předpokladů účinného vytápění.

5. Jestli během rekonstrukce chalupy hodláte vyměnit okna a zároveň uvažujete o krbových kamnech, nezapomeňte už během stavby na centrální přívod vzduchu. Protože jakmile vyhoří vzduch v místnosti, kamna hořet nebudou. Takže budete muset hodně větrat a tím ztrácet teplo.

„Vyplatí se na to myslet už před rekonstrukcí a nechat stavební firmu přívod vzduchu připravit. Obecně by měl být maximálně pět metrů dlouhý, takže je třeba s tím počítat a přizpůsobit tomu i vnitřní dispozice,“ popisuje Sádecký.

6. Pro líne přípraváře dřeva jsou ideální kamna, do nichž se vejdou polena o délce 50 cm. Takže si ušetříte práci s řezáním. Navíc podobná kamínka mívají „širokoúhlý“ formát, takže se do nich díváte jako na televizi.

7. Boční přikládání je jakýsi hybrid mezi požitkem z plamene a praktickým provozem. Otevřete boční dvířka, přihodíte poleno a jde to snadněji než u čelního přikládání.

8. Když vám bude prodejce nabízet, že k nim přidá i sadu krbového nářadí, neváhejte. Během prvních dní pak stejně zjistíte, že nějaký ten „vercajk“ stejně budete potřebovat.

Autor:
  • Nejčtenější

Děsivé tesáky a boj na život a na smrt. Takto se jaguáři perou o teritorium

Brazilský fotograf Reynaldo Leite Martins junior zachytil okamžik, kdy dva jaguáři bojovali na břehu řeky v Brazílii....

Co si sám nenatrhám, z toho limonádu radši nevařím, tvrdí limonádový guru

Při osobním setkání s Tomášem Mytychem zažijete vodopád nápadů, máte pocit, že vás zaplaví výřečností a pozitivní...

Vyučili mě prvorepublikoví kuchaři s ostrým slovníkem, vzpomíná Sapík

Jaroslav Sapík je považován za doyena české gastronomie. Vyučil se a řadu let pracoval v pražském hotelu Ambassador, až...

Premium

Majonéza byl pro mě životní objev, říká úspěšná kuchařka z Vietnamu

Kdysi učila Čechy zamilovat si polévku pho, teď je seznamuje s národními pokrmy z thajské, čínské, japonské a korejské...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Při zimnici vsaďte na skořici a připravte si zdravý a voňavý vánoční džem

Když zavoní skořice, obestře nás atmosféra blížících se Vánoc. Typické „dvojroličky“, které sušením kůry skořicovníku...

Premium

Cítím hořkost. Bývalý šéf mordparty poprvé promluvil o svém odchodu

Nejznámější český kriminalista Josef Mareš sloužil u policie téměř třicet let, stál za objasněním řady vražd a...

Premium

Zalepili matce prsa, aby nemohla kojit. Při příbězích z Osvětimi pláče i průvodce

Lukáš Lev provází v koncentračních táborech a popisuje nacistická zvěrstva. Jeho babička si však stála za tím, že za...

Premium

Kam dál, Slavie? Manažer Nezmar připouští obavy: Jsme na hraně

Na Dortmund má jednu bizarní vzpomínku. Po letech se jí zasměje, ale tehdy? V březnu 2002 bylo Janu Nezmarovi ouvej....

  • Další z rubriky

Nenahřívat, neužívat rozpouštědla. Jak v zimě předejít zamrzlým zámkům

S příchodem prvních mrazíků se vrací i každoroční boj se zamrzlými zámky. Co dělat, když nás ráno překvapí nedobytné...

Zdravé vánoční mlsání, to je med, ovoce, ořechy, oplatky i divoké býlí

Vánoční tabule bývala nejspíš mimořádná už v dobách, kdy ještě Vánoce neexistovaly. Jednoduše proto, že se datum tohoto...

Premium

Kouzelní andílci s vůní lesa, vyrobte si adventní i vánoční ozdoby

Zkuste si o adventu vyšetřit jeden odpočinkový den. Zajděte se projít do lesa, cestou nasbírejte šišky, lišejník a...

Premium

Jatka, či život v bavlnce? Duel vegana a rybáře o vánoční tradici číslo 1

Patří k symbolům Vánoc, ale jsou i důvodem sporů. Jak s kapry zacházíme od narození do poslední chvíle jejich života?...

Najdete na iDNES.cz