Neotvírat mrazák, roztopit krbová kamna. Co dělat, když nejde elektřina

  13:19aktualizováno  13:19
Až při výpadku elektřiny zjistíme, jak jsme na ní hodně závislí. Kdo má plynový nebo elektrický kotel, nezatopí si. Kdo má studnu, nespláchne záchod. A kdo má vybitý mobil, ani si nezavolá.
Při dlouhém výpadku elektřiny nesnědené potraviny raději vyhoďte.

Při dlouhém výpadku elektřiny nesnědené potraviny raději vyhoďte. | foto: Profimedia.cz

První obava se většinou týká zásob, které máme v mrazničce. Mohou totiž mít hodnotu až několik tisícikorun – záleží na velikosti mrazničky a stylu nakupování. Někomu se tam krčí jen kuře a půlka chleba, někdo tam má „půlku prasete“ a zásoby na půl roku pro čtyřčlennou rodinu.

Začněte ledničkou

Obecně platí, že mraznička je izolovaná tak, že by měla zajistit uchování potravin po 24 hodin. Je ovšem třeba ji v žádném případě neotvírat, aby se zbytečně nezvyšovala její vnitřní teplota. 

Na co dát pozor v chladničce

  • Maso, drůbež, ryby a plody moře, vejce a náhražky vajec (syrové i tepelně upravené)
  • Mléko, smetana, jogurt, měkký sýr
  • Zbytky pokrmů, polévek
  • Uzeniny
  • Otevřené jogurtové nebo smetanové zálivky a dresinky
  • Pudinky, dorty, zákusky
  • Těsta
  • Otevřená majonéza, tatarská omáčka 

Plný mrazák mívá větší akumulační schopnost, jednotlivé potraviny se chladí mezi sebou. Kdo ji má poloprázdnou, vyplatí se potraviny seskládat do jednotlivých zásuvek tak, aby se co nejvíce zaplnily.

Podle serveru pro bezpečnost potravin Ministerstva zemědělství ČR jsou potraviny ve zcela zaplněném mrazáku bezpečné po dobu dvou dní, v poloprázdném po dobu jednoho dne. V tom poloprázdném udrží lépe chlad, pokud budou navršené do „iglú“. Potraviny v chladicí části by měly být bezpečné, pokud výpadek proudu nebyl delší než 4 hodiny.

V každém případě se musí zlikvidovat všechny potraviny, které přišly do styku s tekutinou z masa. Při posouzení bezpečnosti potravin se nelze spolehnout na vzhled a aroma. Nikdy se zdravotní nezávadnost nesmí posuzovat ochutnáváním sporné potraviny. Některé potraviny mohou příjemně vonět, ale pokud byly uchovány při pokojové teplotě příliš dlouho, přítomné bakterie, které vyvolávají onemocnění z potravin, mohou začít růst a rychle se rozmnožovat. Některé typy bakterií produkují i toxiny, jež nelze odstranit ani tepelnou úpravou pokrmů.

U některých potravin se není třeba bát zkažení, ani pokud byly ve vyšší teplotě po delší dobu. Například  dobře zabalené máslo a margariny, tvrdé a tavené sýry, čerstvé ovoce a zelenina, konzervované ovoce a ovocné šťávy, otevřené dresinky na bázi octa, marmelády, ochucovadla, kečupy, olivy nebo arašídové máslo.

Co s kotlem

Při výpadku proudu nastává problém s topením, protože moderní kotle, ač jsou plynové, mají napájení na elektřinu. A jen málo domácností je vybaveno elektrocentrálou, která by počítala s častými výpadky proudu. V současné době bývají výpadky jen ojedinělé a většinou kvůli počasí.

Výhodu mají lidé, kteří stále topí starými kotly na pevná paliva, jež postrádají jakoukoliv elektroniku a topný systém funguje samotížně, tedy bez čerpadla. A samozřejmě ti, co mají funkční krbová kamna.

Na podobné situace je dobré připravit se koupí záložního zdroje pro oběhová čerpadla – znamenají investici kolem pěti tisíc korun. Je to častý požadavek u nízkoenergetických domů, často s tepelným čerpadlem, mít druhý nezávislý zdroj tepla právě pro případ výpadku (o speciálních modelech pro nízkoenergetických domech čtěte zde).

Co ještě nebude fungovat

Když nejde světlo, můžete svůj byt přeměnit na romantické místo a pár dní strávit při svíčkách. Ovšem ti, kteří jsou zvyklí pracovat na počítači z domu, moc na výběr nemají. Běžné levné záložní zdroje UPS jsou vhodné jen pro krátkodobé výpadky proudu. Za zdroje, u kterých lze počítat s výdrží alespoň v desítkách minut, zaplatíte řádově tisíce. Ale umožní uložit rozdělanou práci, případně ji odeslat zaměstnavateli.

V případě výpadku elektřiny se uvidí, zda máte své powerbanky dobře udržované. I když ji nepoužíváte denně, v klidovém stavu se vyplatí je udržovat nabité, protože kapacita baterie se snižuje tím, že ji dlouhodobě necháváte v nenabitém stavu. To platí pro mobil stejně jako pro vrtačku.

Tekoucí vody se výpadek proudu ve většině domácností netýká, protože jsou připojené k obecnímu vodovodu. Pocítí to ti, co berou vodu z vlastní studny a nemají paralelně k vlastní vodárně ještě ruční pumpu. Díky ní není problém ručně načerpat dost vody nejen na vaření, ale i na zalití toalety.

Autor:

Nejčtenější

Co s uštěkaným psem? Ať se s ním mazlí ti, na které štěká, radí odborník

Rudolf Desenský se seznamuje s brabantíkem Edou rodiny Lucie Benešové.

Ukočírovat domácnost se čtyřmi dětmi, čtyřmi psy a dvěma kočkami není pro vytíženou herečku Lucii Benešovou jen tak....

VIDEO: Rysí rodina spala u fotopasti, ochranář ji natočil na mobil

Fotograf natočil odpočívající rysí rodinku.

Netradiční úlovek se podařil fotografovi divoké zvěře Vladimíru Čechovi. Na severozápadě Šumavy půl hodiny natáčel na...

Česká akumulátorová sekačka dobývá svět a teď přivezla i cenu za design

Hlavním kladem akumulátorové vřetenové sekačky je její hodně tichý chod.

Výrobu modelu vřetenové sekačky Electra ohlásila společnost Swardman zhruba před rokem a tomuto modelu se podařilo...

Opravdu slovo robot vymyslel Čapek? Co o robotech vůbec víte? Otestujte se

Sophia je inteligentní humanoidní robot vyvinutý v roce 2016 společností...

Nejmodernější technologie jsou nedílnou součástí 21.století, roboti postupně pronikají do našich každodenních životů,...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Další z rubriky

Chtějí chovat chobotnice na farmách. Podle vědců je to šílený nápad

Některé společnosti chystají farmy na chov chobotnic pro gastronomii.

Nejnovější studie New York University varuje před pokusy chovat chobotnice pro kulinářské využití. Předpoklady, že se...

Peletkový kotel s dotací funguje, ale musíte mít dost místa ve sklepě

Pokud kupujete balené pelety, zhruba jednou za týden budete muset doplnit...

Na přelomu jara a léta by mělo být zahájeno sbírání žádostí pro třetí a zároveň poslední vlnu kotlíkových dotací....

Čeští kuchaři uspěli na soutěži v Lyonu. Vyzkoušejte jejich recepty

Český národní kulinářský tým nadšený z vítězství. V Lyonu, kde jsou kuchaři za...

Český národní tým uspěl na světovém kuchařském klání v Lyonu, kde se utkalo 12 špičkových kulinářských týmů z celého...

Najdete na iDNES.cz