Neotvírat mrazák, roztopit krbová kamna. Co dělat, když nejde elektřina

  13:19aktualizováno  13:19
Až při výpadku elektřiny zjistíme, jak jsme na ní hodně závislí. Kdo má plynový nebo elektrický kotel, nezatopí si. Kdo má studnu, nespláchne záchod. A kdo má vybitý mobil, ani si nezavolá.
Při dlouhém výpadku elektřiny nesnědené potraviny raději vyhoďte.

Při dlouhém výpadku elektřiny nesnědené potraviny raději vyhoďte. | foto: Profimedia.cz

První obava se většinou týká zásob, které máme v mrazničce. Mohou totiž mít hodnotu až několik tisícikorun – záleží na velikosti mrazničky a stylu nakupování. Někomu se tam krčí jen kuře a půlka chleba, někdo tam má „půlku prasete“ a zásoby na půl roku pro čtyřčlennou rodinu.

Začněte ledničkou

Obecně platí, že mraznička je izolovaná tak, že by měla zajistit uchování potravin po 24 hodin. Je ovšem třeba ji v žádném případě neotvírat, aby se zbytečně nezvyšovala její vnitřní teplota. 

Na co dát pozor v chladničce

  • Maso, drůbež, ryby a plody moře, vejce a náhražky vajec (syrové i tepelně upravené)
  • Mléko, smetana, jogurt, měkký sýr
  • Zbytky pokrmů, polévek
  • Uzeniny
  • Otevřené jogurtové nebo smetanové zálivky a dresinky
  • Pudinky, dorty, zákusky
  • Těsta
  • Otevřená majonéza, tatarská omáčka 

Plný mrazák mívá větší akumulační schopnost, jednotlivé potraviny se chladí mezi sebou. Kdo ji má poloprázdnou, vyplatí se potraviny seskládat do jednotlivých zásuvek tak, aby se co nejvíce zaplnily.

Podle serveru pro bezpečnost potravin Ministerstva zemědělství ČR jsou potraviny ve zcela zaplněném mrazáku bezpečné po dobu dvou dní, v poloprázdném po dobu jednoho dne. V tom poloprázdném udrží lépe chlad, pokud budou navršené do „iglú“. Potraviny v chladicí části by měly být bezpečné, pokud výpadek proudu nebyl delší než 4 hodiny.

V každém případě se musí zlikvidovat všechny potraviny, které přišly do styku s tekutinou z masa. Při posouzení bezpečnosti potravin se nelze spolehnout na vzhled a aroma. Nikdy se zdravotní nezávadnost nesmí posuzovat ochutnáváním sporné potraviny. Některé potraviny mohou příjemně vonět, ale pokud byly uchovány při pokojové teplotě příliš dlouho, přítomné bakterie, které vyvolávají onemocnění z potravin, mohou začít růst a rychle se rozmnožovat. Některé typy bakterií produkují i toxiny, jež nelze odstranit ani tepelnou úpravou pokrmů.

U některých potravin se není třeba bát zkažení, ani pokud byly ve vyšší teplotě po delší dobu. Například  dobře zabalené máslo a margariny, tvrdé a tavené sýry, čerstvé ovoce a zelenina, konzervované ovoce a ovocné šťávy, otevřené dresinky na bázi octa, marmelády, ochucovadla, kečupy, olivy nebo arašídové máslo.

Co s kotlem

Při výpadku proudu nastává problém s topením, protože moderní kotle, ač jsou plynové, mají napájení na elektřinu. A jen málo domácností je vybaveno elektrocentrálou, která by počítala s častými výpadky proudu. V současné době bývají výpadky jen ojedinělé a většinou kvůli počasí.

Výhodu mají lidé, kteří stále topí starými kotly na pevná paliva, jež postrádají jakoukoliv elektroniku a topný systém funguje samotížně, tedy bez čerpadla. A samozřejmě ti, co mají funkční krbová kamna.

Na podobné situace je dobré připravit se koupí záložního zdroje pro oběhová čerpadla – znamenají investici kolem pěti tisíc korun. Je to častý požadavek u nízkoenergetických domů, často s tepelným čerpadlem, mít druhý nezávislý zdroj tepla právě pro případ výpadku (o speciálních modelech pro nízkoenergetických domech čtěte zde).

Co ještě nebude fungovat

Když nejde světlo, můžete svůj byt přeměnit na romantické místo a pár dní strávit při svíčkách. Ovšem ti, kteří jsou zvyklí pracovat na počítači z domu, moc na výběr nemají. Běžné levné záložní zdroje UPS jsou vhodné jen pro krátkodobé výpadky proudu. Za zdroje, u kterých lze počítat s výdrží alespoň v desítkách minut, zaplatíte řádově tisíce. Ale umožní uložit rozdělanou práci, případně ji odeslat zaměstnavateli.

V případě výpadku elektřiny se uvidí, zda máte své powerbanky dobře udržované. I když ji nepoužíváte denně, v klidovém stavu se vyplatí je udržovat nabité, protože kapacita baterie se snižuje tím, že ji dlouhodobě necháváte v nenabitém stavu. To platí pro mobil stejně jako pro vrtačku.

Tekoucí vody se výpadek proudu ve většině domácností netýká, protože jsou připojené k obecnímu vodovodu. Pocítí to ti, co berou vodu z vlastní studny a nemají paralelně k vlastní vodárně ještě ruční pumpu. Díky ní není problém ručně načerpat dost vody nejen na vaření, ale i na zalití toalety.

Autor:

Tipy na jaro


Nejčtenější

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Kuře v jogurtu podle Pohlreicha. Ozvláštnil ho kurkumou a chilli

Kuřecí plátek nakládaný v jogurtové marinádě

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich jako by naslouchal fanouškům a od poměrně drahého hovězího masa se přesouvá do lidovějších...

Odis je ideální psí společník z Ukrajiny, miluje sport i lenošení na gauči

Toto plemeno se skvěle hodí na všemožné psí sporty.

Ukrajinský odis je univerzální společník vhodný jak pro sport, tak lenošení na gauči. Je to vynikající rodinný...

Rodinnou zahradu na kraji města architekti propojili s okolní krajinou

Z nudné smutné placky u novostavby rodinného domku vytvořili architekti se...

Mladí manželé z Českolipska měli už při výstavbě domu jasno v tom, že si nechají od architekta navrhnout i zahradu. Jen...

Zakládáte či chcete měnit svou zahradu? Nejdříve si ujasněte koncepci

Patříte-li mezi společenské typy, můžete zahradu koncipovat jako velký obývák s...

Chystáte se vybudovat novou zahradu či změnit vzhled té stávající? Právě vám je tedy určen pětidílný seriál magazínu...

Další z rubriky

Pohlreich se vrací na obrazovky s grilováním steaků. Na řadě je T-bone

T-bone steak s gremolatou

Primácký pořad Rozpal to, šéfe! se šéfkuchařem Zdeňkem Pohlreichem zahájil prvním dílem svoji jarní premiéru....

Na ochranu rostlin před plísněmi a škůdci vyzkoušejte přírodní postřiky

Přírodní postřiky využijte na okrasné rostliny, zeleninu, bylinky a v případě...

Chránit rostliny před plísněmi a škůdci je třeba už v brzkých růstových fázích, největší boj však nastává krátce před...

Netradiční hovězí steak z roštěné. Vyzkoušejte marinádu z jalovce a vodky

Klasické grilování hovězího si vystačí se solí a pepřem, ale pokud toužíte po...

Klasické grilování hovězího si vystačí se solí a pepřem, ale pokud toužíte po nových chutích, zkuste maso na chvíli...

Najdete na iDNES.cz