Neotvírat mrazák, roztopit krbová kamna. Co dělat, když nejde elektřina

  13:19aktualizováno  13:19
Až při výpadku elektřiny zjistíme, jak jsme na ní hodně závislí. Kdo má plynový nebo elektrický kotel, nezatopí si. Kdo má studnu, nespláchne záchod. A kdo má vybitý mobil, ani si nezavolá.
Při dlouhém výpadku elektřiny nesnědené potraviny raději vyhoďte.

Při dlouhém výpadku elektřiny nesnědené potraviny raději vyhoďte. | foto: Profimedia.cz

První obava se většinou týká zásob, které máme v mrazničce. Mohou totiž mít hodnotu až několik tisícikorun – záleží na velikosti mrazničky a stylu nakupování. Někomu se tam krčí jen kuře a půlka chleba, někdo tam má „půlku prasete“ a zásoby na půl roku pro čtyřčlennou rodinu.

Začněte ledničkou

Obecně platí, že mraznička je izolovaná tak, že by měla zajistit uchování potravin po 24 hodin. Je ovšem třeba ji v žádném případě neotvírat, aby se zbytečně nezvyšovala její vnitřní teplota. 

Na co dát pozor v chladničce

  • Maso, drůbež, ryby a plody moře, vejce a náhražky vajec (syrové i tepelně upravené)
  • Mléko, smetana, jogurt, měkký sýr
  • Zbytky pokrmů, polévek
  • Uzeniny
  • Otevřené jogurtové nebo smetanové zálivky a dresinky
  • Pudinky, dorty, zákusky
  • Těsta
  • Otevřená majonéza, tatarská omáčka 

Plný mrazák mívá větší akumulační schopnost, jednotlivé potraviny se chladí mezi sebou. Kdo ji má poloprázdnou, vyplatí se potraviny seskládat do jednotlivých zásuvek tak, aby se co nejvíce zaplnily.

Podle serveru pro bezpečnost potravin Ministerstva zemědělství ČR jsou potraviny ve zcela zaplněném mrazáku bezpečné po dobu dvou dní, v poloprázdném po dobu jednoho dne. V tom poloprázdném udrží lépe chlad, pokud budou navršené do „iglú“. Potraviny v chladicí části by měly být bezpečné, pokud výpadek proudu nebyl delší než 4 hodiny.

V každém případě se musí zlikvidovat všechny potraviny, které přišly do styku s tekutinou z masa. Při posouzení bezpečnosti potravin se nelze spolehnout na vzhled a aroma. Nikdy se zdravotní nezávadnost nesmí posuzovat ochutnáváním sporné potraviny. Některé potraviny mohou příjemně vonět, ale pokud byly uchovány při pokojové teplotě příliš dlouho, přítomné bakterie, které vyvolávají onemocnění z potravin, mohou začít růst a rychle se rozmnožovat. Některé typy bakterií produkují i toxiny, jež nelze odstranit ani tepelnou úpravou pokrmů.

U některých potravin se není třeba bát zkažení, ani pokud byly ve vyšší teplotě po delší dobu. Například  dobře zabalené máslo a margariny, tvrdé a tavené sýry, čerstvé ovoce a zelenina, konzervované ovoce a ovocné šťávy, otevřené dresinky na bázi octa, marmelády, ochucovadla, kečupy, olivy nebo arašídové máslo.

Co s kotlem

Při výpadku proudu nastává problém s topením, protože moderní kotle, ač jsou plynové, mají napájení na elektřinu. A jen málo domácností je vybaveno elektrocentrálou, která by počítala s častými výpadky proudu. V současné době bývají výpadky jen ojedinělé a většinou kvůli počasí.

Výhodu mají lidé, kteří stále topí starými kotly na pevná paliva, jež postrádají jakoukoliv elektroniku a topný systém funguje samotížně, tedy bez čerpadla. A samozřejmě ti, co mají funkční krbová kamna.

Na podobné situace je dobré připravit se koupí záložního zdroje pro oběhová čerpadla – znamenají investici kolem pěti tisíc korun. Je to častý požadavek u nízkoenergetických domů, často s tepelným čerpadlem, mít druhý nezávislý zdroj tepla právě pro případ výpadku (o speciálních modelech pro nízkoenergetických domech čtěte zde).

Co ještě nebude fungovat

Když nejde světlo, můžete svůj byt přeměnit na romantické místo a pár dní strávit při svíčkách. Ovšem ti, kteří jsou zvyklí pracovat na počítači z domu, moc na výběr nemají. Běžné levné záložní zdroje UPS jsou vhodné jen pro krátkodobé výpadky proudu. Za zdroje, u kterých lze počítat s výdrží alespoň v desítkách minut, zaplatíte řádově tisíce. Ale umožní uložit rozdělanou práci, případně ji odeslat zaměstnavateli.

V případě výpadku elektřiny se uvidí, zda máte své powerbanky dobře udržované. I když ji nepoužíváte denně, v klidovém stavu se vyplatí je udržovat nabité, protože kapacita baterie se snižuje tím, že ji dlouhodobě necháváte v nenabitém stavu. To platí pro mobil stejně jako pro vrtačku.

Tekoucí vody se výpadek proudu ve většině domácností netýká, protože jsou připojené k obecnímu vodovodu. Pocítí to ti, co berou vodu z vlastní studny a nemají paralelně k vlastní vodárně ještě ruční pumpu. Díky ní není problém ručně načerpat dost vody nejen na vaření, ale i na zalití toalety.

Autor:

Nejčtenější

Ze zahrady v satelitu vytvořila architektka venkovní obývák s bazénem

Pohled z domu na bazén časem milosrdně zacloní vysoká tráva ozdobnice. ...

Zahrada u rodinného domu by podle zahradního architekta Ferdinanda Lefflera měla rodině jednoznačně sloužit v podstatě...

VIDEO: Velikonoční nádivka nesmí chybět u žádného slavnostního stolu

Zlatavá velikonoční nádivka by měla být s chutí másla, uzeného masa a plná...

Dobrá nádivka je hotový poklad. Uvnitř nadýchaná, zvenčí krásně dozlatova zbarvená. Máslová, s vůní uzeného masa a...

KVÍZ: Jak se vyznáte ve velikonočních tradicích

Kraslice Jaroslavy Vaňousové z Chebu zdobené drátkováním

Velikonoční svátky výrazně provázejí tradice. Mnohé z nich se ale udržují pouze lokálně a některé zvyky dokonce už...

Medvědí česnek je zdrojem síly. Jen ho trhejte rozumně s citem pro přírodu

Košík s "úlovkem česnekových" bylinek: vlevo vpředu česnek podivný, za ním...

Medvědí česnek je zásobárnou látek, které naše tělo po zimě uvítá. V kuchyni se hodí do pomazánek i na výrobu domácího...

I do té nejmenší zahrady ve městě lze dostat hloubku. A pořádnou terasu

Jakmile trvalkový podrost a keře zesílí a rozrostou se, jednotlivá místa v...

Co bych za takovou zahradu dal, napadne asi téměř každého obyvatele velkoměsta, jež po zahradě marně touží, nad obrázky...

Další z rubriky

Jak na barvení vajíček? Stačí domácí prostředky, v nouzi berte i vodovky

Děti jsou schopny pomalovat vajíčka i obyčejnými vodovkami a užijí si to.

V pondělí se bez kraslic neobejdete, i kdyby nakonec měl přijít jediný koledník. V každém případě si barvení vajíček s...

VIDEO: Velikonoční nádivka nesmí chybět u žádného slavnostního stolu

Zlatavá velikonoční nádivka by měla být s chutí másla, uzeného masa a plná...

Dobrá nádivka je hotový poklad. Uvnitř nadýchaná, zvenčí krásně dozlatova zbarvená. Máslová, s vůní uzeného masa a...

Patent na ježka v kleci slaví 123 let, proslavil ho Jaroslav Foglar

Ačkoliv se to mezi veřejností moc neví, ježek v kleci má daleko delší historii,...

Ačkoliv se to mezi veřejností moc neví, ježek v kleci má daleko delší historii, než známe z knížek Jaroslava Foglara....

Najdete na iDNES.cz