Kedlubna jako řízek

Kedlubna jako řízek | foto: Kulinární studio MAFRA

Kedlubna je hvězda. Uděláte z ní zelí i řízek. A nacpete se vitaminem C

  • 3
Kedlubna patří na jaře k nejoblíbenější zelenině. Hodí se k masu, ovšem dobroty z ní vykouzlí také vegetariáni, připomíná týdeník 5plus2.

Sezona kedluben začíná v květnu a končí na podzim. Není to jenom tak obyčejná košťálová zelenina. Kedlubny jsou bohaté na rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, takže zasytí, obsahuje však jen minimum kalorií, přitom tělu dokáže jediná bulva dodat celou doporučenou denní dávku vitaminu C.

V kuchyni má všestranné využití, o kedlubnovém zelí určitě všichni slyšeli, ale klidně ji můžete použít i místo masa a usmažit jako řízek, na našich příkladech uvidíte, že to není jen nenápadná zelenina, ale má velké využití.

Kedlubnové řízečky

Na 4 porce potřebujeme:

  • 4 menší kedlubny
  • sůl
  • 100 ml mléka
  • 2 vejce
  • 120 g hladké mouky
  • 4 lžíce dijonské hořčice
  • solamyl na obalení
  • olej na smažení

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

Dip:

  • 150 ml majonézy
  • 4 lžíce 12% smetany
  • 2 lžíce bílého vína
  • 1 lžičku plnotučné hořčice
  • 1 lžíci nasekané cibule
  • 1 lžičku nasekaných kaparů
  • sůl, černý pepř
  • 2 lžičky citronové šťávy

Postup:

Kedlubny oloupeme a uvaříme v osolené vodě téměř doměkka. Poté je vyjmeme a zchladíme ve studené vodě. Osušíme je a nakrájíme na silnější plátky.

Z mléka, žloutků, mouky a soli připravíme hladké těstíčko. Nakonec do něj vmícháme tuhý sníh z bílků. Plátky kedlubny osolíme, potřeme hořčicí a obalíme v solamylu.

Postupně je namáčíme v těstíčku a smažíme v rozpáleném oleji po obou stranách dozlatova. Poté je necháme okapat na papírovém ubrousku.

Dip: Majonézu zředíme smetanou a vínem, přidáme ostatní suroviny a promícháme.

Kedlubnové zelí s haluškami a masem

ilustrační snímek

Na 4 porce potřebujeme - na zelí:

  • 1 velkou bílou cibuli
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 4 středně velké mladé kedlubny
  • sůl, kmín, cukr a ocet na dochucení
  • 1 lžíci hladké mouky

Na maso:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 větší červenou cibuli
  • 300 g tepelně upraveného uzeného masa
  • 1 balení halušek

Postup:

Cibuli nakrájíme, kedlubny nastrouháme nebo nakrájíme na jemné nudličky. Do rozehřátého oleje přidáme cibuli, kedlubny, poprášíme kmínem i solí a lehce osmahneme.

Zasypeme moukou, podlijeme několika lžícemi vody a podusíme doměkka; trvá to deset až dvanáct minut. Nakonec zakápneme trochou octa.

Vmícháme posekanou nať a už dál nevaříme, jen případně zkorigujeme chuť špetkou cukru.

Halušky připravíme podle návodu na obalu. V pánvi na oleji osmahneme kolečka cibule, vsypeme maso nakrájené na proužky a osmahneme.

Kedlubny plněné mletým masem

Plněné kedlubny mletým masem

Na 4 porce potřebujeme:

  • 8 kedluben
  • 100 g slaniny
  • 300 g mletého masa
  • sůl, mletý černý pepř
  • olivový olej
  • 2 cibule
  • 1 lžíci rozmarýnu
  • 1 lžičku tymiánu

Postup:

Kedlubny svrchu seřízneme a vydlabeme lžičkou. Vnitřky lehce osolíme, opepříme a pomažeme olivovým olejem. Polovinu vydlabané dužiny najemno nakrájíme a uschováme.

Slaninu nakrájíme a vyškvaříme do křupava na suché pánvi. Cibuli nasekáme nadrobno a spolu s kedlubnou zpěníme asi tři minuty na másle. Necháme vychladnout a pak smícháme v míse s mletým masem s lístky rozmarýnu i tymiánu.

Směs osolíme, opepříme a naplníme do kedluben. Ty rozložíme na plech a pečeme v předehřáté troubě při 160 °C asi 45 minut. Před podáváním ozdobíme.

VIDEO: Lehké zadělávané kedlubny se hodí nejen k velikonočním masům