Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nemá cenu podnikat, když vyděláte stejně jako zaměstnanec, tvrdí Pohlreich

Zdeněk Pohlreich se v seriálu Jak to bylo, šéfe? vrací ve vzpomínkách k natáčení v českých restauracích, kde se setkal s mnohými raritami. Aby ukázal kontrast mezi tím, jak si tehdy představovali restauratéři francouzskou kuchyni, a realitou, zavedl diváky za skutečným mistrem, který se v ikonické francouzské kuchyni cítí jako ryba ve vodě.

Řeč je o Janu Kracíkovi, který se po vyučení vypracoval od píky až po vyhlášeného mistra klasické francouzské kuchyně. A s Pohlreichem si v pořadu zopakovali základní rozdíly mezi italskou (či středomořskou) kuchyní a tou francouzskou.

Zatímco ta italská sází na jednoduché a velmi kvalitních ingredience, francouzská pracuje se zdánlivě jednoduššími a obyčejnějšími surovinami. Jenže díky poučenému kuchařskému mistrovství je dokáže povýšit na umění a stvořit umělecké dílo.

Od tohoto motta se odvíjel i tento díl Pohlreichova Jak to bylo, šéfe? Prolínaly se vzpomínky z podniků, kde se chlubili, že vaří „po francouzsku“, s tím, jak to má vypadat ve skutečnosti.

Ostatně známá hláška: „Jak se jmenuje jídlo bez vína? Snídaně!“ by tu mohla platit bezezbytku. Práce s vínem se vinula celým pořadem. Ostatně je to stejné jako v jakékoliv regionální kuchyni. Všude se vždy vařilo z toho, co příroda nabízela.

Příkladem je farmářská terina, jejíž přípravu můžete vidět na videu. Jejím základem je prorostlé vepřové maso, troška jater, koření a vývar. Všechno, co se snadno získalo z vlastní spíže. A troška koňaku, který se také našel.

S aktuálním receptem se střídá i vzpomínka na staré Ano, šéfe!, kdy se Pohlreich podivuje, jak mohou v kuchyni pracovat s tím, že na každém jídle vydělají pouhých dvacet korun. To považuje za cestu do ekonomického pekla.

„Nemá cenu podnikat a vydělávat tolik jako v zaměstnání,“ divil se. Proč jít cestou rizika podnikání s minimálními jistotami, maximální nejistotou, a zajistit si tím jen výdělek srovnatelný s tím, jako by byl člověk zaměstnaný s veškerou sociální jistotou, dovolenou, odvody na sociální a zdravotní pojištění a dalšími bonusy.

To prostě člověk Pohlreichova ražení nemůže nikdy pochopit. A pohled do menu, kde je tatarák z lososa levnější než z hovězího, které je třikrát dražší než ryba, ho doslova „rozsekal“.

Terinu si zkuste udělat taky, tento recept určitě snadno zvládnete.

Terina de Campagne

Suroviny:

  • 120 g vepřového karé
  • 120 g vepřového bůčku
  • 120 g vepřové krkovice
  • 50 g kuřecích jater
  • 50 g uzeného vepřového bůčku
  • 50 g šalotky
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • vepřová bránice
  • 1 vejce
  • 2 dl silného vývaru z vepřových nožiček
  • tymián, sůl, pepř, hladkolistá petržel, špetka muškátového oříšku, lžíce rumu, bobkový list, koňak

Postup:

Kuřecí játra nakrájíme na kostičky, přidáme koňak a necháme 10 min macerovat.

Jak to bylo, šéfe?

Pořad můžete sledovat každé pondělí po desáté večer a reprízu v neděli dopoledne, případně na iPrima.cz

Šalotky nakrájíme najemno, krátce orestujeme na olivovém oleji a necháme zchladnout.

Vepřové maso i uzený bůček nakrájíme na kostky asi 1 cm, přidáme vejce, macerovaná kuřecí játra, orestované šalotky i s olivovým olejem, ochutíme solí, pepřem, muškátem, rumem, přidáme jemně posekaný tymián a petržel.

Vepřovou bránicí vyložíme terinu, přidáme masovou směs, okraje bránice přeložíme přes sebe, poklademe bobkovými listy, pokapeme olivovým olejem, opepříme a dáme do lednice nejlépe přes noc, tak aby se směs rozležela.

Terinu pečeme zakrytou ve vodní lázni na 180 stupňů asi 2 hodiny. Po upečení zalijeme horkým vývarem z vepřových nožiček a dáme do lednice. Terinu necháme alespoň 48 hodin odležet. Servírujeme s nakládanými okurčičkami (cornichons), dijonskou hořčicí, jablečným čatní a opečeným chlebem.

Autor:
  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Fotovoltaika na jarní technické: Co zvládnout sám a kdy jít za odborníky?

25. dubna 2024

Pro fotovoltaické panely nastalo jaro, ač teď ještě panuje nevlídné počasí. Stejně jako potřebuje...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...