Stavař a strojař Jiří Král, spoluvlastník prosperující firmy, je sice současně i majitelem pěkného hotelu Krajka na náměstí ve Vamberku, ale nemá sebemenší zkušenosti s gastronomickým byznysem. A je to znát.
Hotel Hvězda ve Vamberku |
Přes nainvestované miliony je každý měsíc ve ztrátě. Požádal proto své dva známé, aby mu prověřili neefektivní provoz. Petr a Pavel Hvězdovi coby finanční auditoři mu proklepli čísla týkající se provozu restaurace s dvaatřiceti místy a hotelu o dvanácti pokojích, o které se stará deset lidí. Zjistili, že kombinace 30% vytíženosti, kuchařů, kteří vaří pod psa, a manažera hotelu, který si neví rady a ještě za tu bídu dostává prémie, nemůže majiteli přinést profit.
Proto si bratři Hvězdovi pozvali šéfa. Zdeněk Pohlreich si je vyslechne a situaci shrne: "Tak jestli tomu dobře rozumím, váš kamarád, který o restauračním byznysu nic neví, si pozval vás, který o tomhle podnikání taky nic nevíte."
Bez pořádného manažera restauraci nerozběháte...
"Chtěl jsem vybudovat ve Vamberku restaurační a ubytovací zařízení na úrovni, ale vůbec jsem si neuvědomil, jak obrovský problém je to provozovat," shrne svůj záměr a jeho výsledky bezradný Král poté, co Zdeněk Pohlreich ochutná "dobroty" z hotelové kuchyně.
Přestože se kuchaři pana Krále "rozumného kolegy Zdeňka nebojí", je to tragédie. A na vrub by měla jít manažerovi hotelu, který nesmí dovolit, aby ryba, jakou dostal šéf na stůl (viz článkové video) vůbec opustila kuchyni.
Ani "testovací" omeleta neprošla, "suchá jako prase" vypadala spíš jako svítek. "Vepřový v mrkvi je sto let za opicema, kuřecí nudličky v kotlíku jsou hitparáda důvtipu a zbytek je na zabití," nešetří kuchaře ani manažera Pohlreich.
Z nejhezčí kuchyně, kde se kdy natáčelo Ano, šéfe!, přitom denně čtyřicet porcí putuje do kantýny firmy pana Krále, dalších čtyřicet se vydá v restauraci. "Co mě na tom zaráží, je, že jídlo v kantýně a v restauraci s veškerým servisem stojí stejně," diví se šéf.
V restauraci nemůžete servírovat polotovary, nic nevyděláte
Čert ho může vzít, když zjistí, že manažer i kuchaři jsou tak líní, že v té špičkově vybavené kuchyni nepřipraví ani čerstvé palačinky, ale kupují je mražené od dodavatele ze Slovinska. "S překupováním polotovarů nikdy nemůžete mít úspěšnou restauraci," říká šéf a odmítá námitky, že na to není čas. "Na to si musíte najít čas vždycky!"
Pak na bleskurychle připravených palačinkách s karamelovo-pomerančovou omáčkou a zabijačkové specialitě z jelítek a jitrnic od místního výrobce názorně předvede, jak se dá vařit efektivněji, přitažlivěji i chutněji. A to by mělo fungovat i ve Vamberku.
Místní z ulice totiž šéfovi potvrzují to, co tuší: v hotelu Krajka je hezké prostředí, ale jídlo je obyčejné, nudné, samé kuřecí a polotovary. Není tedy důvod se vracet.
Aby je nakopnul, pozve Zdeněk provozovatele hotelu a restaurace do svého Café Imperial, aby něco odkoukali ve fungujícím a prosperujícím podniku. Jestli na vamberecké nudě šéfovy rady něco změní, na to se můžete podívat v pondělí 24. září v půl desáté večer na televizi Prima family.