VIDEO: V hospodě platí, kdo nevesluje, jde přes palubu, říká Pohlreich

aktualizováno 
Přirovnáním hospody k záchrannému člunu se snaží Zdeněk Pohlreich profesně vyhořelému majiteli restaurace Excalibur v Moravské Třebové vysvětlit, že buď začne svoji hospodu skutečně řídit, nebo skončí. "Kdo nevesluje, ten jde přes palubu," říká mu nekompromisně. Jak podnik šlape, to prostě záleží jen a jen na majiteli.

Restauraci Excalibur najdete v Moravské Třebové v jedné z uliček vedoucích k unikátnímu náměstí: zřejmě jako jediné v republice nemá žádnou hospodu.  

Excalibur, Moravská Třebová

Zdeňka Pohlreicha tu při letošním jarním natáčení přivítala hospoda stylizovaná do podoby středověké krčmy, kterou se prolínají prvky legendy o králi Artušovi a bájném meči. Nápad, který je podle šéfa mimo mísu a restauraci dávno omezuje v podnikání.

Realita mu neúprosně dává za pravdu: lidé do Excalibru po dvanácti letech přestali chodit, na "Dech mrtvé milenky", "Leklou rybu" či játra s borůvkami ze zdejšího jídelníčku už nemá nikdo chuť. Proč taky, když v jídelně přes ulici vaří za stejné peníze mnohem lépe. I šéf si tam pochutná, a to je co říct. 

Když jsem byl na vojně, tak jsme snad vařili lepší věci

"Vy se v hospodě neprošetříte k tomu, že se budete mít dobře, vy si ty peníze musíte vydělat!" zní šéfova zásadní rada. A to určitě nepůjde s kdysi sice dobrým šéfkuchařem, kterým ale cloumá nezvládnutá vášeň k alkoholu a obsah talířů ho evidentně netrápí. Majitel Josef Sís zoufale přešlapuje na místě a podnik má jasně namířeno ke krachu. I šéf se rozhodne tématickou restauraci zlikvidovat.

"Jakej byl středověk? Hnusnej, krvavej, na potkání vás někdo propíchl kudlou nebo vám znásilnil manželku. A dožil jste se průměrnýho věku okolo čtyřicítky... Co je na tom pěknýho? To je falešná romantika,"  zpochybňuje šéf celý koncept.

Šou jednoho muže: Zdeněk Pohlreich začíná s předváděním pro majitele a...
O středověku, v jehož duchu je zařízena restaurace Excalibur, si Zdeněk...
Zdeněk Pohlreich vysvětluje majiteli restaurace, že změnit se musí především...

Provozovatel sice na šéfa ještě zkusí obehranou poraženeckou písničku, že "jsme v Moravské Třebové, je krize, lidi tu nemají zaměstnání ani peníze", ale Pohlreich  mu důrazně vysvětlí, že jakákoliv změna je jen a jen na něm. Ani tu jeho měkkosrdcatost vůči lidem v kuchyni nakonec nikdo neocení, když podnik zavře. 

Změnit se musí každý sám, to za vás nikdo neudělá...

Aby vyhořelého nešťastníka trochu nakopnul, pozve mu šéf na zátěžový majitele restaurace U Zběhlíka, který se od natáčení Ano, šéfe! ve svém podniku nezastaví (více v článku s videem zde). Pořád mají plno, rozvoj restaurace a penzionu celou rodinu baví, rád se podělí i o nabyté zkušenosti.

Zato před provozovatelem Excalibru je dlouhá cesta. Hlavně se podle šéfa musí naučit myslet víc na sebe, svůj podnik a rodinu než na personál. "Až se z toho položíš, ty lidi tě utopí na lžíci vody…Ty se musíš změnit, nikdo jiný to za tebe neudělá," domlouvá mu Zdeněk Pohlreich, který dobře ví, jak to v oboru chodí.

A lidsky dodává a přiznává: "Nemám chuť říkat vám: Připravte lidi o práci. Já jen říkám: Braňte si svůj byznys! Taky mám za sebou chvíli, kdy jsem jel do práce a cestou jsem se třikrát pozvracel, protože jsem byl s nervama v kýblu."

Stávající šéfkuchař ztratil o cokoliv v kuchyni zájem, a na servírovaných...
Kuchař Jirka Šimeček svým chováním dává najevo, že je mu celkem jedno, co a jak...
Nový šéfkuchař je jako zjevení z jiného světa, i pro šéfa. Co to ale přinese...

A když už je v tom promlouvání do duše a nastiňování sociálních dopadů, vezme si stranou i kuchaře Jirku, který má problémy s pitím: "Jestli s tím něco neuděláš, tak se tady za rok můžeš válet po ulicích."

I Josef Sís se projeví jako frajer, když slíbí, že se kuchař může po léčení vrátit na svoje místo do jeho kuchyně. Upřímně také přiznává, že prozření, kterého se mu dostalo díky šéfovi, se jednoznačně stalo zásadním zlomem v jeho životě.     

Když se Zdeněk Pohlreich za čas do Excalibru vrátí na přepadovku, čeká ho prosvětlený interiér bez zbytečného balastu a ochutná galantinu a domácí polévku od nového šéfkuchaře. Jak ji ohodnotí a jak dopadne kuchař Jirka, se dozvíte v dalším premiérovém dílu Ano, šéfe! v pondělí 1. října ve 21:30 na Prima family.

Autor:

Nejčtenější

V Africe vyfotili vzácného černého levharta. Prvního po 110 letech

Britský fotograf Will Burrard-Lucas zachytil v keňském parku Laikipia...

Britskému fotografovi Willu Burrardovi - Lucasovi se v Africe povedl náramný kousek. Podařilo se mu vyfotit vzácného...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Sázejte původní druhy dřevin, jinak ptáci nebudou mít co do zobáku

Kvetoucí dřišťál obecný - náš původní druh - je zdrojem potravy jak pro hmyz....

Ptáci ve městech strádají kvůli sázení exotických dřevin v parcích. Ty totiž vytlačují původní druhy, které jsou...

Drsný bengálský kocour Max potřebuje vybít baterky, radila trenérka

Před návštěvou Kláry byl Max postrachem domácnosti: napadal ostatní tři kočky...

Manželé Raškovi z Třince postupně poskytli domov čtyřem nechtěným šelmám. Ke třem klidným kočkám přibyl jako poslední...

Cihla budoucnosti ušetří přírodu i peníze. Vyrobí ji z hlíny a kalu

Cihly vyrobené z recyklovaného kalu z čistíren odpadních vod.

Se zajímavým nápadem přišli vědci z australské univerzity RMIT. Když se cihlářská hlína smíchá s deseti až pětadvaceti...

Další z rubriky

Koho nebaví čistit toaletu, může si na to objednat přenosného robota

Giddel se umí naučit, jakou mísu používáte.

Robot Giddel za vás udělá špinavou práci na toaletě. Tříkilový přístroj umístíte mezi keramiku a prkénko a on pak čistí...

Tajemství zrání křehkého steaku: teplota, vlhkost a proudění vzduchu

Steaky po vysušení sice mění barvu, ale jsou daleko křehčí.

Suché zrání neboli staření steakových partií, během něhož maso několik týdnů odpočívá ve speciálních podmínkách, je pro...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz