Pohlreich okoukal, jak si Španělé umí užít pečenou zeleninu na talíři

  • 17
Sbalil grily, nakoupil a vyrazil do Španělska. Za teplem, sluníčkem i mořem a jeho dary. Se štábem, který se s ním vrhl do natáčení osmi dílů pořadu Rozpal to ve Španělsku, šéfe. „Potřebovali jsme nějakou změnu a lepší počasí. Navíc sem jezdím rád a obdivuji španělskou kuchyni,“ vysvětlil Zdeněk Pohlreich.

Už v prvním díle odvysílaném v neděli na Primě nakupuje nadšený šéfkuchař na rybím trhu jak čerstvé ryby, tak další dary moře. A griluje tuňáka i mořského ďasa nazývaného kdysi humrem chudých, drobné mušle nasbírané na skále na pláži i lahůdku ze sépie pro opravdové gurmány.

O rybách není jako o lahůdce z grilu pochyb. Pro nás je ovšem mnohem dostupnější čerstvá zelenina, kterou mnohdy na grilu spíš trápíme, než abychom si opravdu užili její chutě. Přitom Španělé na ni nedají dopustit a grilovaná zeleninová směs je pro ně základ letní kuchyně. Stačí papriky, rajčata, lilek, cibule a stroužek česneku, pepř sůl a čerstvé bylinky.

Zkuste to. Půlky očištěných paprik a nakrojený, osolený a opepřený lilek šoupněte na rozpálený gril jako první. Cibuli rozpulte a obě půlky zabalte do alobalu s trochou oleje, soli a pepře a přihoďte na gril spolu s půlkami rajčat, které rovněž osolte, opepřete a do jejich dužniny vetřete trochu nasekaného čerstvého rozmarýnu. Čerstvý česnek mezitím utřete se solí.

Pečenou zeleninu rozmačkejte (dužinu vyškrábanou z lilku a paprik), pokrájejte...
Tortily na grilu z obou stran v rychlosti opečte a můžete je plnit.
Naneste na opečené tortily grilovanou zeleninovou směs.

Pak stáhněte z grilu opečené papriky a hned je na talířku šoupněte do mikrotenového sáčku, který uzavřete a nechte v něm papriky zapařit. Jejich lahodnou dužinu pak lehce seškrábnete od opečené slupky.  

Opečte k tomu tortilly a zeleninovou směsí je naplňte a zarolujte. Chuť tortil opět můžete ještě zjemnit trochou olivového oleje nakapaného navrch a užívejte si tu úžasnou osvěžující chuť. Máte v ruce pádný argument, že pečená zelenina se opravdu jíst dá. S chutí a klidně i bez masa.Mezitím do misky s česnekem vyškrábněte změklou dužinu lilku, přidejte na kousky pokrájenou grilovanou cibuli i rajčata a nakonec i dužinu paprik. Osolte, opepřete, přiměřeně zalijte olivovým olejem, promíchejte a lahoda je na světě.


Letní grilování - Zelenina