Čtvrtek 2. července 2020, svátek má Patricie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 2. července 2020 Patricie

Vepřový tomahawk je hvězdou letních grilů, navíc za rozumné peníze

aktualizováno 
Vepřový tomahawk steak je zajímavý tím, že obsahuje část masa z krkovičky i bůčku. Je na kosti, což je pro chuť ideální. Název se odvozuje od jednoruční sekery, kterou svým tvarem připomíná.

Tomahawk po naservírování na talíř | foto: Roman Čaník

Obecně lze říct, že je to steak, ze kterého se neodstranilo žebro. Existuje i v hovězí variantě, pak je to rib-eye steak s žebrovou kostí. Tady to bývá opravdu „flák“ masa, protože jedna porce má i přes kilogram.

Ve vepřové variantě má prodávaná porce zhruba třetinovou hmotnost. Rozhodně se lépe v řeznictví shání, protože přibývají řezníci, kteří si nacházejí cestu ke stylu bourání masa, jež se ideálně hodí na gril. 

Už proto, že stupeň prorostlosti, tedy poměr libových a masných částí, je pro grilování ideální. Což ve výsledku přidává nejen chuť, ale i křehkost.

Šéfkuchař Roman Čaník teplické restaurace J&J nám ho připravil s grilovanými paprikami, zeleninovou salsou, pečenými paprikami, citronovým konfitem a telecím jusem. To není překlep, tak se nazývá určitá obdoba demiglace, v tomto případě málo zahuštěná odtučněná vypečená šťáva z pečeně.

Grilování samotné je vlastně kratší a jednodušší než příprava. Ale když se dobře připravíte, pak už jednotlivé části při samotném grilování do sebe zapadnou jako dílky lega. 

Pokud si uděláte přípravu dřív než přijdou kamarádi na zahradní párty, budete vypadat jako kouzelník, když během pár minut budete servírovat talíř za talířem.

Příprava

Masový jus:

Z kostí, odřezků masa a bylinek uvaříme vývar, který následně zredukujeme do podoby husté omáčky.

Roman Čaník

Roman Čaník

Grilované papriky:

Omyté papriky opečeme vcelku na grilu, necháme vychladnout a oloupeme. Rozřízneme na půl, zbavíme semínek, a půlky očistíme a rozřízneme na čtvrtky.

Pečené brambory:

Brambory si předvaříme vcelku ve slané vodě a necháme vystydnout.

Citronový konfit:

Vodu s cukrem přivedeme k varu, vložíme do ní na tenká kolečka nakrájené plátky citronu zbaveného pecek. Chvíli vše povaříme, pak sundáme ze zdroje tepla a necháme vychladnout.

Zeleninová salsa:

Okrájené zbytky paprik nakrájíme nadrobno, přikrájíme jarní cibulku, pažitku a dochutíme citronovým konfitem a kapkou balzamika.

Pak už můžeme začít grilovat

Rozpálený gril namažeme olejem nebo špekovou kůží, naložíme srolované papriky (můžeme je propíchnout i párátkem, aby držely tvar), nakrájené brambory a položíme nasolený steak. Ten opékáme asi 6 minut z každé strany. 

Přihřejeme jus, a když máme opečené papriky i brambory, hotový steak servírujeme. Přidáme brambory a papriku a přelijeme salsou, jusem a konfitem. Jak to může vypadat na talíři, vidíte na obrázcích.

Autor:

Pošlete fotografii z grilování s receptem a hrajte o gril a další ceny

Ryby jsou pro grilování vděčnou surovinou.

V rámci speciální přílohy Grilování vyhlašujeme soutěž o nejlepší čtenářský recept. Vyfotografujte...

Rychlé špízy ozvláštněte libanonským kořením v marinádě

Špízy ugrilujete z jakéhokoliv masa, podávají se s pita chlebem a dipem.

Libanonská kuchyně je poměrně pestrá, jen si na ni musíte zvyknout. Ale netřeba kvůli ní jezdit...

Hovězí pupek je hvězdou letních grilů. Zkuste jej s grilovanou cibulkou

Hovězí pupek s grilovanými brambory a cibulí se smetanovým dipem

Grilování pupku, tedy flank steaku, je cestou, jak si vychutnat kvalitní hovězí maso a přitom se...

Karbanátky na grilu mohou být svěží a rychlé. Odlehčete je zeleninou

Karbanátky odlehčené dávkou zeleniny

I mleté maso může chutnat jako z ráje. Uvedený recept na karbanátky odlehčený zeleninou zazněl...

Necpěte se masem. Grilovanou zeleninu jen lehce „okořeňte“ steakem

Grilovaná paprika na briošce s kozím sýrem

Není třeba se při grilování přecpat masem a zajídat jen tak chlebem. Podstatnou částí pokrmu může...

Netradiční hovězí steak z roštěné. Vyzkoušejte marinádu z jalovce a vodky

Klasické grilování hovězího si vystačí se solí a pepřem, ale pokud toužíte po...

Klasické grilování hovězího si vystačí se solí a pepřem, ale pokud toužíte po nových chutích,...

Pohlreich griluje levné hovězí hrudí v suché marinádě jako Texasan

Neočekávejte maso křehké jako z bifteku

VIDEO Ke grilování není třeba vždy používat jen ty nejdražší a nejjemnější kousky. Šéfkuchař v dalším...

  • Nejčtenější

Zase jsem se naučil líp počítat, řekl ke koronakrizi v Rozstřelu Pohlreich

V centru metropole má tři podniky, takže o tom, jak se na restauračním podnikání v Praze projevila opatření proti...

Pěstujte užitečné rostliny. Odpudí mšice či klíšťata a přilákají opylovače

Vaše zahrádka je domácí ráj, i kdyby to měl být jen balkon či terasa. Osázejte ji rostlinami, které ji nejen zkrášlí,...

Zahrada jako nudle, která si na nic nehraje, a přitom jí nic nechybí

Soutěž Paní Irena se spolu s manželem přestěhovala na důchod z městské řadovky do vesnického řadového domku na jižní Moravě s...

Houboví profesionálové. Živí je sběr či pěstování i samotní houbaři

Premium Napadlo vás někdy, že práce s houbami může někoho opravdu živit? Zeptali jsme se těch, jimž se houby staly zaměstnáním...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Šest plus jeden způsob, jak můžete využít chleba jinak než jako jídlo

Chléb je obdivuhodná potravina. Nejen že si na něm pochutnáte, ale využijete ho i zcela nezvyklým a nečekaným způsobem.

Na podzim může přijít katastrofa, varuje bývalý viceguvernér centrální banky

Premium Patří mezi nejtalentovanější a nejznámější ekonomy v Česku. V pouhých 32 letech se stal viceguvernérem České národní...

Velké srovnání cen zubařských zákroků. V regionech se liší i o tisíce

Premium Stomatologie je už léta oborem, v němž pacienti musí hodně platit. Pomalu se to ale mění. Akutní péče je díky větší...

Radit lidem, aby během pandemie seděli doma, byla chyba, říká Pavel Pafko

Premium Zdůrazňuje, že není žádný king, ani se nepovažuje za mimořádně talentovaného. Pavel Pafko prý jen pracoval víc než...

  • Další z rubriky

Pošlete fotografii z grilování s receptem a hrajte o gril a další ceny

Soutěž V rámci speciální přílohy Grilování vyhlašujeme soutěž o nejlepší čtenářský recept. Vyfotografujte své oblíbené...

OBRAZEM: Dopřejte zašlé terase restart a dobije to energií i vás

Zřejmě letos strávíte na své terase, lodžii či dvorku víc času, než jste kdy předpokládali, a rádi byste jim dodali...

Zase jsem se naučil líp počítat, řekl ke koronakrizi v Rozstřelu Pohlreich

V centru metropole má tři podniky, takže o tom, jak se na restauračním podnikání v Praze projevila opatření proti...

KVÍZ: Po ledových stopách zmrzliny, od Nera po současnost

Zmrzlina. Ledová osvěžující pochoutka, která má trochu zamotanou historii plnou nejrůznějších prvenství, láká nejednoho...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz