Josef Maršálek recept připravil pro časopis Na chalupě s Terezou Bebarovou a radí, že místo hrušek se dají úplně klidně použít například jablka, vypeckované švestky anebo třeba také fíky. Stejně tak můžeme lískové ořechy v krému nahradit jakýmikoliv jinými jádrovinami nebo mletým mákem. Na přípravu tohoto křupavého koláče budete potřebovat zhruba 40 minut.
Fotonávod, jak upéct galetu podle cukráře |
Ingredience potřebné na těsto: 200 g hladké mouky, 50 g celozrnné špaldové mouky, 150 g másla, 25 g cukru krupice, 4 g skořice, 3 g soli a 50 ml ledové vody.
Ingredience na kakaový oříškový krém: 100 g měkkého másla, 100 g cukru krupice, 100 g mouky z lískových oříšků, 20 g kakaa, 2 g skořice, 1 g mletého badyánu, 1 g soli, 1 vejce o velikosti M a kůra z jednoho citronu.
Na dokončení: 750 g čerstvých hrušek, 50 g sekaných lískových oříšků, 20 g cukru krupice, 50 g másla a 10 g vanilkového cukru.
Příprava krok za krokem
Do mísy navážíme hladkou i celozrnnou špaldovou mouku, přidáme sůl, skořici, cukr a máslo a vypracujeme drobenku. Poté přidáme ledovou vodu a velmi rychle a krátce zamícháme.
Hotové těsto na pomoučeném válu rozválíme na kruh o průměru zhruba 40 cm a síle asi 3 mm. Ten přeneseme na plech s pečicím papírem pomocí válečku.
Na kakaový oříškový krém smícháme v míse měkké máslo, přidáme cukr, koření, sůl, citronovou kůru, kakao a rozšleháme. Poté přidáme mouku z lískových oříšků, vejce a vymícháme dohladka.
Krém natřeme na předem rozválené těsto připravené na plechu – na střed, asi 3 až 4 cm od krajů. Povrch krému pak hustě, v soustředných kruzích, směrem od okraje do středu koláče, poklademe hruškami nakrájenými na tenké plátky.
Okraje těsta přeložíme směrem dovnitř koláče a poté je, včetně hrušek, potřeme rozpuštěným máslem a posypeme cukrem. Zbylý cukr a vanilkový cukr nasypeme na hrušky, stejně tak i kousky nasekaných oříšků.
Vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme 30 až 35 minut dozlatova. Necháme krátce vychladnout a podáváme.