Necháme jen krátce vychladnout a můžeme podávat.

Necháme jen krátce vychladnout a můžeme podávat. | foto: Stanislav PomahačShutterstock

Užijte si hrušky ve francouzském lahodném koláči podle cukráře Maršálka

  • 0
Galette je termín z francouzské kuchyně, je to kulatý a křupavý koláč. V tom našem od cukráře Josefa Maršálka, příjemně podzimním, hrají hlavní roli sladké hrušky.

Josef Maršálek recept připravil pro časopis Na chalupě s Terezou Bebarovou a radí, že místo hrušek se dají úplně klidně použít například jablka, vypeckované švestky anebo třeba také fíky. Stejně tak můžeme lískové ořechy v krému nahradit jakýmikoliv jinými jádrovinami nebo mletým mákem. Na přípravu tohoto křupavého koláče budete potřebovat zhruba 40 minut.

Fotonávod, jak upéct galetu podle cukráře

Ingredience potřebné na těsto: 200 g hladké mouky, 50 g celozrnné špaldové mouky, 150 g másla, 25 g cukru krupice, 4 g skořice, 3 g soli a 50 ml ledové vody.

Ingredience na kakaový oříškový krém: 100 g měkkého másla, 100 g cukru krupice, 100 g mouky z lískových oříšků, 20 g kakaa, 2 g skořice, 1 g mletého badyánu, 1 g soli, 1 vejce o velikosti M a kůra z jednoho citronu.

Na dokončení: 750 g čerstvých hrušek, 50 g sekaných lískových oříšků, 20 g cukru krupice, 50 g másla a 10 g vanilkového cukru.

Příprava krok za krokem

Do mísy navážíme hladkou i celozrnnou špaldovou mouku, přidáme sůl, skořici, cukr a máslo a vypracujeme drobenku. Poté přidáme ledovou vodu a velmi rychle a krátce zamícháme.

Hotové těsto na pomoučeném válu rozválíme na kruh o průměru zhruba 40 cm a síle asi 3 mm. Ten přeneseme na plech s pečicím papírem pomocí válečku.

Na kakaový oříškový krém smícháme v míse měkké máslo, přidáme cukr, koření, sůl, citronovou kůru, kakao a rozšleháme. Poté přidáme mouku z lískových oříšků, vejce a vymícháme dohladka.

Krém natřeme na předem rozválené těsto připravené na plechu – na střed, asi 3 až 4 cm od krajů. Povrch krému pak hustě, v soustředných kruzích, směrem od okraje do středu koláče, poklademe hruškami nakrájenými na tenké plátky.

Krém natřeme na předem připravené rozválené těsto asi 3 až 4 cm od krajů.
Povrch krému hustě poklademe hruškami nakrájenými na tenké plátky.
Okraje těsta přeložíme směrem dovnitř koláče a poté je, včetně hrušek, potřeme...

Okraje těsta přeložíme směrem dovnitř koláče a poté je, včetně hrušek, potřeme rozpuštěným máslem a posypeme cukrem. Zbylý cukr a vanilkový cukr nasypeme na hrušky, stejně tak i kousky nasekaných oříšků.

Vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme 30 až 35 minut dozlatova. Necháme krátce vychladnout a podáváme.