Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ohřejte si sychravé zimní dny slavnou francouzskou cibulačkou

Tajemství francouzské cibulačky je v pomalé karamelizaci, kdy cibule zesládne a získá krásně zlatavou barvu. Jinak je velmi jednoduchá na přípravu a nezklame nikoho, kdo potřebuje doplnit energii v období, kdy kolikrát celý den nevidíte slunce, do práce odcházíte za tmy a stejně tak se večer za tmy prodíráte k domovu.

Francouzská cibulačka podle Petra Svoreně | foto: Petr Svoreň

Francouzskou cibulačku pro nás uvařil a postup popsal šéfkuchař brněnského hotelu Passage Petr Svoreň. Jako když kuchaři používají sezonní suroviny podle období, kdy se právě urodí, stejně tak se řídí i sezonou při výběru menu podle ročního období. 

Cibulačka patří mezi pokrmy vhodné právě pro tento zimní čas. I když – kdo sleduje kultovní seriál Haló, haló, který popisuje trable francouzského kavárníka Reného v době druhé světové války, pochopí, že i cibulačky se lze přejíst, když se konzumuje každý den. Jeho tchyně by o tom mohla vyprávět. Ale za války to byl jeden z levných a dostupných pokrmů.

Dnes už to naštěstí nehrozí, ale ve francouzské gastronomii i tak patří k ikonickým jídlům, která nesmí chybět v žádné dobré restauraci. Jako u každého lidového jídla existují i krajové nebo rodinné varianty.

V některých receptech se ke smažení cibule používá jen máslo, je však praktické (aby se nepřepalovalo) přikápnout do něj i trochu oleje. To ostatně doporučuje i Petr Svoreň.

Před koncem opékání některé recepty přidávají (třeba ten originální francouzský) i špetku cukru, aby cibule dokonale zkaramelizovala. A v některých variantách se doporučuje do polévky před podáváním přidat i trošku koňaku, aby měla polévka správný říz.

Ingredience:

  • 4 ks cibule 
  • 2 dcl bílého vína 
  • 5 dcl kuřecího vývaru 
  • 150 g másla 
  • 200 g nastrouhaného sýru gruyere 
  • 20 g bylinek (tymián) 
  • 1 dcl olivového oleje 
  • sůl, pepř dle chuti
  • bageta

Postup:

V hrnci rozpustíme máslo a přidáme část olivového oleje. Orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme bylinky. Vše restujeme do tmavě hněda. Pozor, nespálit. Je třeba cibuli restovat velmi pomalu a klidně pod pokličkou. Občas promíchat a seškrábnout výpeky ode dna. Ke konci klidně můžete zakápnout i troškou vody.

Přidáme víno a necháme odvařit. Pak dolijeme vývar a provaříme. Polévka krásně zhoustne. Provaření neuspěchejte, celý proces vaření klidně může trvat i dvě hodiny.

Dochutíme solí a pepřem. Na zbylém olivovém oleji orestujeme plátky baget. Bagety dejte na plech s pečícím papírem, posypejte vrstvou sýra a dejte do vyhřáté trouby zapéct.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

OBRAZEM: Bílý dům jako psinec. Nejslavnější prezidentští psi ve zkratce

4. května 2024

Do současné doby se na postu prezidenta Spojených států amerických vystřídalo už 48 lidí. Je...

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...