Ryba s chřestem, mrkví a slaninou
První recept poslala Dagmar Peroutková. Má ráda ryby a zkombinovala je s chřestem a slaninou.
Budete potřebovat:
- 150 g tuňáka, lososa, tresky nebo platýse
- 5 výhonků chřestu
- 5 tenkých plátků anglické slaniny
- 1 mrkev
- 3 růžičky brokolice
- 2 předvařené brambory ve slupce
- máslo, česnek, sůl, pažitka, citron
- olivový olej
Pošlete fotografii s receptem a vyhrajte kontaktní elektrický grilV rámci speciální přílohy Grilování jsme vyhlásili soutěž o nejlepší čtenářský recept. Vyfotografujte své oblíbené grilované jídlo, přiložte recept, případně i příběh jeho vzniku pošlete na adresu: soutez.hobby@idnes.cz. První čtenářské recepty už se scházejí, pošlete i ten váš a vyhrajte. Podrobná pravidla soutěže najdete ZDE. Tři nejlepší, které vybere odborná porota, vyhrají dvojici grilů a udicí pistoli. |
Chřest asi ve ³/4 odřízneme, vršky obalíme ve slanině, spodní část společně s mrkví nakrouháme škrabkou a smícháme.
Na rozpálenou pánev dáme chřest obalený ve slanině, chřestovo-mrkvové nudličky, brokolici a na kolečka předvařené brambory zlehka zastříkneme olivovým olejem, za 8 minut přiložíme tuňáka (nebo jinou rybu) a po 3 minutách otočíme a pak servírujeme.
Na talíři rybu dochutíme hrubou solí, pepřem a pokapeme citronem, zeleninu polijeme rozpuštěným máslem s rozmačkaným česnekem se solí a pažitkou.
Hovězí rib eye steak
Lucie Honová poslala recept za svého manžela. „Připravil si opravdu chlapský steak přes celý talíř, který si nekazil ani pečivem a byla to radost pohledět. Byl středně propečený a šťavnatý,“ píše v e-mailu.
Recept je velmi jednoduchý:
Vezměte 600g odleželý hovězí rib eye steak a nechejte ho chvíli temperovat na pokojovou teplotu.
Osolte a opepřete a z obou stran potřete olejem. Položte na gril asi na 8 minut z každé strany podle síly masa.
Gyros naležato
Netradiční gyros
Atypický recept poslal Zdeněk Votýpka.
Plátky krkovice osolíme a posypeme kořením na gyros, naskládáme na sebe a necháme dva dny odležet v lednici. Plátky napichujeme na jehlu a prokládáme anglickou slaninou. Přimáčkneme k sobě a provázkem stáhneme a grilujeme až se maso zatáhne.
Zabalíme do alobalu a grilujeme asi 1,5 hodiny, pak odstraníme alobal a provázek a dále grilujeme.
Po získání zlatohnědé barvy začneme odkrajovat po celém obvodu tenké plátky.
Dále grilujeme a potíráme marinádou z piva a koření.
Podáváme se zeleninovým salátem přelité ochucenou majonézou.