Americký prezident Donald Trump (7. července 2020)

Americký prezident Donald Trump (7. července 2020) | foto: Reuters

Trumpovo zlehčování pandemie je požehnání. Ale jen pro nás, říká finančník

  • 16
Donald Trump koronavirus podcenil a měl jej brát vážněji, pro investory byl však tento jeho přístup požehnáním. Takový názor zastává spoluzakladatel hedgeového fondu Axon Capital. Podle něj se tak totiž trhy udržely stabilní mnohem déle, než měly. Díky tomu pak jeho fond jako jeden z mála na světě během krize vydělal.

„Nikdo z nás jednoduše nevěřil, že to, co se děje v Číně, zůstane v Číně,“ napsal Dinakar Singh, spoluzakladatel hedgeového fondu Axon Capital, svým investorům. „Trump nám tím, že dopady nákazy zlehčoval, dal ohromný dárek,“ dodal.

Trump nám tím, že dopady nákazy zlehčoval, dal ohromný dárek.

Dinakar Singhspoluzakladatel hedgeového fondu Axon Capital

Po začátku pandemie totiž americký prezident svým přístupem uklidnil trhy. Akcie tak nijak rapidně neklesaly a investoři mohli začít pracovat na tom, aby ochránili svá portfolia. Axon Capital i díky tomu od začátku roku zhodnotil finance, které spravuje, o více než 24 procent.

Momentálně pod něj spadá zhruba miliarda dolarů, informuje agentura Reuters. Během posledních dní pak tato hodnota dál rostla. Singhova firma vydělala hlavně na tom, že těsně před tím, než začaly americké trhy padat, zainvestovala většinu financí do akcií v Japonsku a do technologických firem. V průměru přitom světové hedgeové fondy od začátku roku ztratily 3,5 procenta.

Musel jsem být roztleskávačka, říká Trump

Donald Trump krizi zpočátku zlehčoval. Na začátku roku mluvil o tom, že virus do konce dubna zmizí a že není třeba zavádět žádná přísná opatření. Karantény, které jednotlivé státy začaly vyhlašovat, pak označoval za přehnané a volal po jejich „osvobození“.

Kritizoval je hlavně kvůli ekonomickým dopadům. Nelíbila se mu ani doporučení o nošení roušek a utahoval si kvůli nim ze svého oponenta v následujících prezidentských volbách Joea Bidena. Prohlásil také, že by si na sebe roušku nikdy nevzal.

Trump svůj přístup zpětně hájil tím, že musel být pro zemi „roztleskávačkou“. Údajně tím chtěl zabránit šoku a panice. Minulý týden se dokonce objevil na veřejnosti s rouškou, jejíž nošení v některých případech tehdy označil za „skvělou věc“.

Spojené státy v současnosti mají nejvyšší počet pacientů nakažených covid-19 na světě. V zemi bylo do čtvrtka podle dat univerzity Johns Hopkins zaznamenáno přes 3,6 milionu případů, na virus zemřelo přes 140 tisíc Američanů.