Dáme desetkrát víc peněz na školky, slibuje ministerstvo financí

  19:00
Místo obvyklých tří desítek žadatelů o dotace jich letos má uspět čtyři sta. Ministerstvo financí pošle obcím jako úlitbu za odčerpání peněz z obecních rozpočtů v souvislosti s ekonomickými záchrannými plány přes tři miliardy do dotací na vznik zejména mateřských škol.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Jan Strouhal, MAFRA

Ministerstvo financí navrhne na pondělním jednání vlády navýšit dotaci na investice do škol a školek v malých obcích z původních 300 milionů na 3,4 miliardy. Dostat se tak má na všechny žadatele, kteří splnili podmínky.

„Ačkoliv cílům programu a hodnotícím kritériím vyhovělo z 463 žádostí celkem 454 projektů, při stávající alokaci ve výši 300 milionů je možné financovat pouze 34 z nich,“ uvedlo ministerstvo. Z 3,4 miliardy už se dostane na všechny, peníze mají být uvolněny z vládní rozpočtové rezervy.

Jednotlivé obce, jejichž seznam čeká na schválení vládou, požádaly o 160 tisíc až 20 milionů, což je maximální výše dotace. Zároveň nejčastěji poskytovaná dotace (v 59 případech) dosahuje 20 milionů korun. Dotace je určena obcím do tří tisíc obyvatel, z programu mohou pokrýt až 90 procent investičních nákladů na rekonstrukci a modernizaci základních a mateřských škol.

Nejvíce žadatelů je ve Středočeském kraji, kde je připraveno 84 projektů. Dalších 69 žádostí pochází z Jihomoravského kraje, 44 žádostí o dotaci přišlo z Jihočeského kraje a 37 z Olomouckého kraje.

Štědrost není zadarmo

Náhlá štědrost ministerstva má své důvody. Stát obcím odčerpal část sdílených daní na záchranné dotační programy pro podnikatele v souvislosti s dopady koronavirové pandemie. Navýšení investičních dotací je tak úlitbou obcím za odčerpání peněz, i když z toho budou profitovat v tuto chvíli jen malé obce. „Stát přislíbil podpořit investice samospráv dodatečnými dotacemi, posílení dotací na školky je součástí příslibu,“ říká mluvčí MF Jakub Vintrlík.

Příjmy obcí ze sdílených daní letos kvůli očekávanému propadu ekonomiky klesnou podle odhadů zhruba o čtvrtinu oproti jejich plánovaným rozpočtům. Některé obce už proto oznámily, že budou muset zrušit část plánovaných investic. Podle ministerstva zatím žádná z obcí svůj projekt na školku nestáhla. „Takový případ jsme dosud nezaznamenali. S ohledem na masivní přebytky v minulých letech a vytvořené rezervy jsme přesvědčeni, že se obce i kraje nemusejí o své investiční projekty obávat,“ říká Vintrlík.

Bez dotací obec školku nepostaví

Obce mají nejvíc zájem o rozšíření či zřízení školek - na jejich stavbu přitom malá obec zpravidla není schopna z rozpočtu ušetřit. „Počítají proto s evropskými financemi, tedy především s penězi z IROP, nebo s prostředky určenými na tento typ investic z rozpočtu ministerstva školství nebo financí,“ vysvětluje Karel Gargulák, analytik ze vzdělávací organizace Eduin.

„Obecně dosud platilo, že dotačních peněz na mateřské školy bylo výrazně méně než potřeba školek, výzvy se otevíraly na poslední chvíli a vyžadovaly extrémně rychlou realizaci, takže dotace šly primárně obcím, které by si školku postavily tak jako tak,“ uvádí Daniel Münich, ekonom think-tanku IDEA při CERGE-EI, zabývající se vzděláváním.

Dotace není automatický nárok a podmínky často nepasují na konkrétní potřeby školek daných obcí. „Od obtížně splnitelných termínů, požadavků na stupeň připravenosti, toho co se smí a naopak nesmí stavět nebo opravovat či rozšiřovat a pro co to smí a nesmí v budoucnu všechno sloužit,“ vypočítává Münich.

Pozdě ale přece

Vláda nicméně na skutečnou potřebu obcí reaguje se zpožděním. „Před několika lety byl tlak na navyšování kapacit školek velký. Do školek dorostly silnější ročníky a vláda také schválila novelu školského zákona, podle níž obce dostaly nově povinnost zajistit místo ve školkách nejen předškolákům, ale všem dětem od tří let. Kapacita školek především v prstenci okolo velkých měst však stále nedostačuje,“ připomíná Garguák.

V Česku je podle statistiky MŠMT 5 304 registrovaných školek, kam chodí 364 tisíc dětí. Zřizovatelem 4 761 z nich je obec, 401 je privátních, zbylé zřizují kraje, církve a MŠMT.

Česká školní inspekce ve své výroční zprávě loni už poněkolikáté upozornila, že stávající školky jsou narvané k prasknutí - polovina dětí ve školkách chodí do tříd s navýšeným počtem dětí na základě zákonné výjimky na 25 a více. „Ze statistických údajů je v těchto třídách zřejmé i začleňování dětí s odlišným mateřským jazykem, dětí od dvou do tří let věku a dětí se speciálními vzdělávacími potřebami,“ píše se v zprávě. To má podle ČOI v mnohých případech významný negativní dopad na kvalitu poskytovaného vzdělávání.

Poté, co školka stojí a je registrovaná u MŠMT, neměl by být její provoz pro obec problém. Finance jdou ze sdílených daní, je na to určeno devět procent z peněz, které se obcím z tohoto balíku rozdělují. Podle Münicha má za každé dítě v mateřské školce, registrované v síti MŠMT, obec asi 15 000 korun ročně – z toho může školce přispívat (na topení, na provoz) podle vlastního uvážení, peníze nejsou účelově vázány. Vedle toho stát pokrývá platy pedagogických pracovníků a ředitele ze státního rozpočtu. Navíc může obec jako zřizovatel školky vybírat školkovné až 14 600 Kč ročně na dítě, což si ale většina rodičů je schopná odepsat z daní jako slevu na školkovném.

Nedostatek míst ve školkách pro mladší děti do čtyř let se snaží suplovat dětské skupiny, registrované pod ministerstvem práce a sociálních věcí – aktuálně jich je 1 072 s kapacitou přes 14 tisíc míst. Jejich provoz stojí na evropských dotacích, které ale mají do dvou let vyschnout. Ministryně práce Jana Maláčová loni představila svůj záměr přejmenovat dětské skupiny na jesle a zajistit jim zákonem financování ze státního rozpočtu s příspěvkem pět tisíc korun na měsíc pro děti mladší čtyř let.

Počet projektů škol a školek v malých obcích a celkový objem dotací
KrajPočet projektůČástka (v mil. Kč)
Jihočeský 44 293,4
Jihomoravský69532,4
Karlovarský744,4
Vysočina42333,9
Královéhradecký26146,3
Liberecký24141
Moravskoslezský23 176
Olomoucký37234,2
Pardubický33287,8
Plzeňský16107,1
Středočeský84800,2
Ústecký19137,9
Zlínský30197,6
Autor:

Teplo z uhlí podraží o deset až třicet procent, říká zástupce tepláren

  • Nejčtenější

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

16. března 2024

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě...

Výrazně zpomalte rychlovlaky, vzkazují obce k nové trati. A koleje chtějí skrýt

12. března 2024

Postavte rychlotrať v tubusu, a nebo na ní výrazně snižte rychlost. Tak by se daly zjednodušeně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pořád Big Mac, ale už spíše Big Tech. Co ukázal výpadek u fastfoodového obra

16. března 2024

Když McDonald’s ve 40. letech minulého století poprvé otvíral, zákazníci vybírali menu z papírových...

Soláry, kam se podíváš. Elektrárnám dochází místo, musí být kreativní

17. března 2024  10:52

Elektřina ze slunce bude podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) v příštích několika...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kofola sáhla do svého loga. Nově v něm bude hranaté srdce

13. března 2024  13:48

Nápojářská skupina Kofola po devíti letech sáhla k úpravě loga. Ikonický lísteček lékořice na svých...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Cena kakaa se letos zdvojnásobila, čokoláda zdraží i skokově, věští analytici

19. března 2024  14:14

Cena kakaa se od začátku letošního roku zhruba zdvojnásobila a dostala se na rekordních více než 8...

Unilever chystá změny. Firma odděluje zmrzlinový byznys, zruší tisíce míst

19. března 2024  12:59

Britský výrobce potravin a spotřebního zboží Unilever oddělí své podnikání se zmrzlinou do...

Osm incidentů za dva týdny. Co se děje s letadly společnosti United Airlines

19. března 2024  11:28

Požár motoru způsobený nasátým plastovým obalem, ztráta pneumatiky krátce po startu nebo sjetí...

Trest pro exšéfa zadlužené Evergrande. Doživotně nesmí obchodovat s akciemi

19. března 2024  10:09

Chuej Kcha Jen, šéf zadlužené čínské realitní firmy China Evergrande, má celoživotní zákaz...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...