Tuniská kuchyně: čekají vás samé kulinářské speciality

  0:01aktualizováno  0:01
Tuniská kuchyně kombinuje dvě velké ctnosti: je jednak velmi zdravá a jednak velmi chutná. Oba tyto klady zdědila po svých hlavních inspirátorech – kuchyni francouzské a turecké. Jejich vlivy se velmi vhodně zkřížily s domácí kuchařskou školou a také s dary, které tuniská země dává.

Ochutnat v Tunisku místní speciality je velkým kulinářským zážitkem. | foto: Profimedia.cz

Musíme si uvědomit, že se nacházíme v muslimské zemi, a proto nemůžeme očekávat Čechy oblíbené vepřo knedlo zelo.


Restaurace na pobřeží Tuniska

Jako cizincům nám sice budou místní restauratéři ochotní vepřové připravit, ale určitě ne všude. Držme se tedy raději zásady poznávat cizí kraje i prostřednictvím jejich kuchyně a vychutnejme si pestré a zdravé kombinace místního jídelníčku.

Jehněčí s kuskusem

Standardní jídla jsou bohatá na ovoce a zeleninu, nechybí ani olivy, ryby, kuřecí, skopové a hovězí maso. Nelze neupozornit na fakt, že skopové, které nám nabídnou v Tunisku, je chuťově úplně jiné a samozřejmě daleko lepší, než maso stejného druhu, které koupíte u nás.

Pomeranče, datle a mátový čaj

Asi nejoblíbenější jídlo v Tunisku je kuskus. Zvláštní zmínku také zasluhují dezerty. Jde o klasické orientální zákusky z medu, mandlí, ořechů, které by u nás doma působily snad trochu přeslazeně. V kombinaci s horkým podnebím, žhavým sluncem a vzduchem, který voní mořem a dovolenou, se z nich stávají rajské tečky za každým jídlem.

Restaurace v Tunisku

Tuniská vína patří k velmi kvalitním a ceněným. V severních oblastech země jim nechybí ani slunce, dodávající hroznům sladkost, ani voda, potřebná pro růst plodů. Francouzská kolonizace pozvedla úroveň místního vinařství – místy snad až na úkor pěstování mnohem potřebnějšího obilí.

KUSKUS

Jedním z nejoblíbenějších tuniských jídel je kuskus (couscous). Pod tímto názvem se skrývá překvapivé množství jídel. Tuto variabilitu můžeme srovnat s klasickým českým pokrmem – bramboračkou.

Kuskus na různé způsoby

Kuskus je možné podávat teplý, například se skopovým masem, kuřecím masem nebo případně rybou. Výborný je i studený – například s kousky oliv, papriky, rajčat, vajíčka, s množstvím citronové šťávy a olivovým olejem.

Zájemce o tuto pochoutku upozorňujeme, že základní součást kuskusu - tedy speciálně upravená pšeničná krupice - je relativně snadno k dostání i u nás, především v obchodech se zdravou výživou. V případě nutnosti lze použít jako náhražku jáhly, ovšem musí být důkladně spařené, aby nebyly hořké. Ořechovou příchuť originálního kuskusu však nemají.

Koření na tuniském trhu

V každém případě musíme přiznat, že doma připravený kuskus – byť z originálních surovin – nikdy nechutná tak jako ve své domovině.

Autor:

Nejčtenější

V Africe vyfotili vzácného černého levharta. Prvního po 110 letech

Britský fotograf Will Burrard-Lucas zachytil v keňském parku Laikipia...

Britskému fotografovi Willu Burrardovi - Lucasovi se v Africe povedl náramný kousek. Podařilo se mu vyfotit vzácného...

Byl to asi nejhorší James Bond, přesto naučil turisty lyžovat v Mürrenu

Díky za všechno, Mr. Bond.

Možná by se měl tento slavný snímek jmenovat spíše Ve službách švýcarskému turismu, než Jejímu Veličenstvu, neboť agent...

KVÍZ: Lidé pro ně i umírají. Jak dobře znáte státní vlajky?

Víte, který stát má na své vlajce kalašnikov?

Jsou jedním z nejvýraznějších symbolů každého státu. Některé vlajky pozná na první pohled téměř každý, jiné se dají...

Slavný cestovatel Miroslav Zikmund slaví sto let, svůj věk bere jako dar

Miroslav Zikmund

Při dvou cestách projel Miroslav Zikmund Asii, Afriku i Ameriku. Je absolutní systematik, jeho život má pevně daný...

Lyže v Německu, postel v Česku. Zkusili jsme lyžování na Velkém Javoru

Lyžování na Grosser Arber stojí za to i v pozdějších odpoledních hodinách, kdy...

Moderní lanovky, sjezdovky všech obtížností, výborné sněhové podmínky obvykle až do dubna a perfektní zázemí. To jsou...

Další z rubriky

Berbeři, poušť a nádherné hory. Antiatlas je dostupná exotika v Maroku

V první polovině úseku Icht - Tafraout se střídaly nádherné scenérie pouštních...

Málo frekventované pohoří Antiatlas na jihu Maroka ohromuje rozervanými pouštními scenériemi, načervenalými štíty i...

OBRAZEM: Fontány a krásné zahrady. Neuvěříte, jak vypadal Afghánistán

Návštěvníci v zahradě čajovny poblíž Kábulu

Zřejmě jedno z nejšťastnějších období Afghánistánu si můžete prohlédnout na historických fotografiích z roku 1928,...

Místo prosecca si dám radši pivo, říká nejlepší someliér na světě

Nejlepší sommeliér světa za rok 2018 Eros Teboni miluje ryzlinky a jihotyrolská...

Víno má podle něj hlavně vzbuzovat silné emoce. A o vínu umí Ital Eros Teboni vyprávět tak, že odložíte skleničku a...

Najdete na iDNES.cz