Úterý 22. září 2020, svátek má Darina
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 22. září 2020 Darina

Portské víno: každý si přijde na své

  13:29aktualizováno  13:29
Portské je jedním z nejvěhlasnějších vín na světě. Pokud chcete proniknut do jeho tajů, zajeďte se podívat do druhého největšího portugalského města Porta. Desítky sklípků více než 30 společností tady nabízejí zajímavé prohlídky, a především - degustace. Návštěva takového sklípku bývá zážitkem nejen pro znalce vín.

Oblast pěstování portského vína
Vinná réva pochází z vinic, které lemují povodí řeky Douro od východních hranic Portugalska se Španělskem sto kilometrů směrem na západ. Oblast pro pěstování vinné révy, ze které může být portské vínu vyráběno, je vymezena 335 patníky a nikde jinde se toto víno vyrábět nesmí.

Území se vyznačuje velmi teplým a suchým létem a deštivou zimou. Takové klimatické podmínky dodávají hroznům jedinečnou kvalitu.
 
Výroba
V dnešní době se vyrábějí různé druhy portského vína. Všechny druhy zrají v dubových sudech, které byly předtím používány ke kvašení vína červeného.

Jednotlivé druhy portského vína se liší podle doby zrání v sudech a dle momentu, kdy je přidaná pálenka a tím je ukončen proces kvašení. Víno může být buď "blended" (míchané z různých ročníků), nebo pouze z jedné sklizně.

Dubové sudy se po použití prodávají do Skotska, kde v nich zraje whisky, která díky ním dostane onu zlatavou barvu.

Druhy portských vín

PORTO
Do Porta vede 300 km dlouhá dálnice z hlavního města Lisabonu. Vzhledem k ceně dálničních poplatků se vyplatí jet autobusem (12€) nebo pohodlnější je cesta vlakem (15€).

Část, kde se nacházejí vinné sklípky, se jmenuje Vila Nova de Gaia. Z centra města je vzdálená 15minut chůze. Sklípky jsou veřejnosti otevřeny po celý rok a to od 10:00 do 18:00.

Vstupné je zdarma, v některých se za ochutnávku platí poplatek 3€ nebo si musíte koupit láhev, která stojí přibližně stejně jako v obchodě.

Nejkvalitnější portské víno je tzv. Vintage. Obsahuje hrozny pouze z jediné sklizně a to v nejlepších letech úrody - kvalita daného roku musí to být schválena Institutem Portského Vína. Zpravidla se tak děje 2x –3x za desetiletí, kdy je možno tento druh vína vyrábět.

Vintage zraje ve velkých sudech po dobu dvou let. Poté se víno bez filtrace stočí do láhve a zazátkuje pevným korkovým špuntem. Tento špunt najdeme u většiny vín a nedá se otevřít pouhou rukou.

Vintage je víno určeno pro skladování, neboť v láhvi stále zraje a získává na kvalitě. Doporučuje se počkat minimálně 20 let před jeho konzumací, stále však přibývá na kvalitě i po padesátiletém zráním v láhvi.

Pravidla pro uchování jsou stejná jako pro ostatní vína. Ve víně v průběhu let zrání vzniká sedlina, která ovšem není závadou na jeho kvalitě.

Před otevřením se víno postaví, aby se sedlina usadila na dně láhve. Před podáváním je nutné víno opatrně dekantovat, tedy přelít do vhodné karafy. Počká se zhruba 30 minut a poté se může víno vypít. Na jeho vypití máme několik desítek minut, poté víno začíná kysnout. Obecně platí, že čím déle víno v láhvi stárne, tím máme méně času na jeho konzumaci.

LBV – Late Bottled Vintage
Procedura před vypitím vína Vintage a také krátká doba, za jakou víno musí být vypito, je pro restaurace a vinárny neúnosná. Proto se začal vyrábět LBV – Late Bottled Vintage.

Víno také pochází z jediné sklizně, ale v sudech zraje 4 – 6 let a poté se do láhve dává již po filtraci. Pro portská vína se už běžně používá zátka, kterou lze otevřít rukou bez pomocných nástrojů. Víno se po otevření ihned konzumuje a může být otevřené i několik týdnů. Tím, že víno v láhvi již nezraje, není toto víno určeno pro skladování a mělo by se vypít do dvou let od stočení  do láhve. Na etiketě jsou vždy dva letopočty – většími písmy je rok sběru a menšími rok stočení. 

Ruby & Tawny
Dva druhy portských vín, která najdeme nejčastěji na pultech obchodu jsou Ruby a Tawny. Rozdíl mezi nimi je v době zrání v sudu, což má za následek odlišnou chuť.

Vína Tawny zrají v sudech 6 let, zatímco Ruby pouze 4 roky a tím si zachovávají ovocnější chuť; vína Tawny zase mají vůni dubového dřeva, oříšků a koření. Každý rok se do sudu přidá víno z nové úrody a tím se dosahuje vyvážené chuti a kvality. Stáří vína se určuje průměrným rokem sklizní, které jsou v sudu zastoupeny.

Vína Ruby, stejně jako Tawny, se po filtrování stáčejí do lahví a jsou ihned připravena ke konzumaci. I zde platí pravidlo, že by se měla vypít do dvou let od stáčení.

NEJLEPŠÍ ROČNÍKY
Pro oblast portského vína je považován rok 1994 za rok století a proto vína Vintage z tohoto roku svou cenou převyšují i své o několik desítek let své starší ročníky.

Dalším výborným rokem byl rok 2000 – některé společnosti (například Calém a Vasconcelos) předpokládají, že tento rok dosáhne kvality roku 1994. Pro sběratele vín mohu tyto dva ročníky vřele doporučit.

Čím déle víno v sudu zraje, tím více ztrácí svoji tmavočervenou barvu a dostává onu specifickou žlutohnědou barvu, kterou Portugalci označují za barvu "cibulových slupek".

Víno může být v sudu 10, 20, 30 nebo i 40 let. Potom nese název Old Tawny a vždy příslušné stáří. Cifra znamená průměrné stáří vína, z jehož sklizně bylo výsledné víno vyrobeno. Malým písmem ještě na láhvi najdeme i rok stočení vína do láhve a ten by opět neměl být více než dva roky od konzumace.

Dále se můžeme setkat s tzv. Colheitou. To je víno svými vlastnostmi velmi podobné vínu LBV. Liší se pouze dobou zrání v sudu – tu zjistíme, odečteme-li od roku stočení do láhve rok sklizně (ten bývá napsán velkými číslicemi). Ani toto víno není určeno pro skladování.

Porto branco
Bílá portská vína, Porto branco, jsou většinou označována anglickým "White Port". Bílé portské lze vyrábět jak z bílých, tak z červených hroznů, rozhodující tu je včasné přidání pálenky během kvasného procesu a stočení do láhve. White Port je zpravidla sušší než červené, to znamená, že se více hodí jako aperitiv, zatímco červéné se podává po jídle jako desert. Výborně se hodí k sýru (např. Queijo da Serra) nebo k čokoládě a mandlím. 

Průvodkyně ve vinném sklípku v Portu zajímavě vysvětlí i způsob čištění obrovských sudů zevnitř.

Vila Nova de Gaia je předměstí Porta, kde se nacházejí sklípky se slavným portským vínem

Vila Nova de Gaia je předměstí Porta, kde se nacházejí sklípky se slavným portským vínem

Takové množství portského by stačilo do konce života i velkému vyznávači této odrůdy

Značka Taylor's nabízí širokou škálu kvalitního portského - zde výběr z toho nejlepšího

Portské víno RUBY se vyznačuje svou plnou ovocnou chutí a tmavou barvou

Autoři:
  • Nejčtenější

Strhující fotografie počasí. Podívejte se na nejlepší letošní snímky

Výběr z finálových fotografií soutěže Weather Photographer of the Year 2020 vyzařuje sílu jedinečného okamžiku, jaké...

Bez testů a letadlem za tři hodiny. Pokud chcete podzim u moře, volte Džerbu

Dlouhé písčité pláže, průzračně čisté moře, vyhlášené gurmánské speciality a spousta zábavy a jedinečných zážitků. To...

Tajemství přehrad: Nejstarší zděnou hráz u nás v Mariánkách zasypali

Seriál Sedmé Tajemství přehrad nás zavede do západních Čech, do Mariánských Lázní. Jen málokdo ví, že v lesích nad městem...

Do skal s rezervovanou vstupenkou. Obec Adršpach míří k regulaci turistů

Adršpach chce zavést rezervační systém pro vstup do oblíbeného skalního města. Doufá, že si tím pomůže od ucpaných...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Je Praha opravdu stověžatá? Otestujte, jak dobře znáte její věže

Chcete mít Prahu jako na dlani? Pak musíte vystoupat na věž. A že jich v hlavním městě je, vybírat tu pravou můžete...

Nebezpečná místa Česka: brněnský Cejl. Místo, kde vidíte policii jen projíždět

Premium Reportéři MF DNES mapují místa, která podle statistik nejsou výjimečně nebezpečná. Ve skutečnosti jde o no-go zóny,...

Němci kritizují Česko a vzkazují: Podívejte se na naše opatření. Fungují

Premium Koronavirová propast mezi Českem a Německem se nadále prohlubuje. Z premianta třídy se stal problémový žák, popisují...

Když ne jeho, tak aspoň jeho dítě! Psycholog Šmolka nejen o zoufalých milenkách

Premium Ve třiceti už se neprovdáš. Věta, kterou kdysi běžně slýchaly dívky nad třicet let, považované už za staré panny. Dnes...

  • Další z rubriky

Čtenáři cestují: Poušť jako cíl. Maroko byl náš první výlet mimo Evropu

Někteří cestovatelé preferují samotu a opuštěnou přírodu, jiní si vychutnávají polehávání na pláži, další se hrnou za...

Kurážné vize a disharmonické čtvrtě. Moderní Berlín je sebevědomý světák

Premium Německá metropole se už dávno nedívá jen do své tragické minulosti, na mnoha místech si naopak připadáte jako ve...

OBRAZEM: Netradiční hotely světa. Vyspěte se na slámě nebo v přístavním jeřábu

Ustlali jsme si na seně. Nebylo to žádné nouzové přenocování, právě naopak: šlo o exkluzivní nabídku alpských farmářů....

Vteřiny věčnosti. Snímek Boys 1970 přibližuje tragédii expedice v Peru

Dvě horolezecké výpravy. Jedné bylo dáno, druhá skončila tragédií. V roce 1970 zahynula v Peru výprava československých...

Vyzkoušeli jsme eRoušku 2. Podívejte se, jak může pomoci i vám

Největší nadějí na zpomalení šíření covidu-19, která navíc nikomu nezkomplikuje život, je malá aplikace pro chytré...

Volali ji k večeři, ale nepřišla. Zemřela s ohořelým mobilem v ruce

Patrně neoriginální příslušenství si vybralo další z mnoha obětí. Stala se jí šestnáctiletá thajská školačka. Poté, co...

Benešová: Nečekala jsem, že synova svatba bude tak emocionálně náročná

Závěr prázdnin byl pro Lucii Benešovou ve znamení svatebních příprav. K oltáři dovedla svého nejstaršího syna Luciána,...

Jeho prsty byly najednou ve mně, obvinila fotografa ze zneužití Ratajkowski

Emily Ratajkowski (29) zveřejnila obsáhlou esej, ve které obvinila fotografa Jonathana Ledera ze sexuálního zneužití....

Nová data ukázala alarmující poměr pozitivních testů. Už je nad 20 %

Epidemie koronaviru se v Česku vymyká kontrole. Napovídá tomu ukazatel, který měří poměr pozitivních testů oproti všem...