I když Bretaň patří k Francii relativně krátkou dobu (teprve čtyři a půl století), v labužnictví si se zbytkem země v ničem nezadá. Když se řekne palačinka, možná si představíte placku s marmeládou, ovocem a šlehačkou. Nebo eventuálně s náplní mletého masa. Ale fantazie Bretonců je mnohem bohatší.
Většina jídelních lístků začíná suchou palačinkou, následuje s máslem a pak se objevují další a další varianty. Například "Crepe complete", kompletní palačinka vám nabízí šunku, sýr a vejce. Vajíčko většinou dostanete upravené na způsob volského oka, pokud máte raději rozmíchané, není to žádný problém. Tuto kompletní variantu je možno rozšířit o žampiony, cibuli, rajčata a celou řadu dalších ingrediencí.
Na stůl nedostanete srolovanou nebo ležérně přeloženou palačinku, ale přinesou vám úhledně poskládanou placku ve tvaru dopisní obálky.
Pokud jste ochutnali slanou specialitu, zabalenou v chutném těstíčku, čeká na vás sladká varianta, nazývaná "galette". Ve slovníku sice najdeme pro český výraz slovo koláč, ale v tomto případě opět nejde o nic jiného než o palačinku, tentokráte ovšem se šlehačkou, ovocem anebo čokoládou.
Jestliže na to váš žaludek ještě bude stačit, můžete završit ochutnávku flambovanou palačinkou. Oblíbené jsou zejména s ovocem či kompotem. A než se stačíte nadechnout, zapálí vám číšník lahůdku politou vynikající pálenkou a můžete experimentovat.
Nezbývá než si popřát dobrou chuť. A po francouzsku si nakonec objednat kávu.
Půvab bretonské "kreperie" v domech kamenných. |