Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Šetrné, zdravé, bez zabíjení. Brněnská firma vyvíjí maso ze zkumavky

  6:09
Brněnský startup Mewery se snaží vytvořit laboratorní maso. K růstu zvířecích buněk pod dohledem vědců pomáhají také mikrořasy. Do tří let má být převratná novinka na trhu.
Společnost Mewery využívá unikátní technologii, při níž nechá vzorek buněk...

Společnost Mewery využívá unikátní technologii, při níž nechá vzorek buněk zvířete růst v kultivátoru, který zajišťuje stejné biologické procesy, jaké se dějí v živém organismu. | foto: Mewery

V roce 2013 na tiskové konferenci v Londýně ochutnali přední znalci gastronomie burger za 300 tisíc dolarů (tehdy necelých 6 milionů korun). Cena byla tak vysoká, protože lidé poprvé v historii jedli maso, kvůli kterému nemuselo zemřít zvíře. Vzniklo v laboratoři.

Někteří tvrdili, že chutnalo stejně jako konvenční maso, jiní, že nebylo tolik šťavnaté. Od té doby vývoj výrazně pokročil. „Metoda, kterou tehdy tým Marka Posta použil, je už dávno překonaná. Dnes se pohybujeme na dvou- až třínásobku ceny konvenčního masa,“ říká Roman Lauš, zakladatel brněnského startupu Mewery. Ten jako první v Evropě vytváří vepřové maso nikoliv z prasete, ale z jeho buněk.

Na vývoji pracuje tým vědců z Mendelovy univerzity a Akademie věd ČR. „Stačí vzít malý vzorek buněk ze zvířete a nechat ho růst v kultivátoru, což je prostor, který zajišťuje stejné biologické procesy, jaké se dějí v organismu zvířete. Poskytuje buňkám teplo a základní živiny potřebné k tomu, aby se proměnily ve sval, tedy vodu, bílkoviny, cukry a minerály. Výsledkem je maso ze zvířete bez patogenů a bez zabíjení,“ přibližuje Lauš.

Odkud se berou prvotní buňky, prozradit nechce. „Omlouvám se, to vzhledem k patentové přihlášce pro proces kultivace nemůžu říct. Při získávání buněk ale nezpůsobíme žádnou bolest, žádné zvíře nezabijeme a nebudeme mít žádná vlastní zvířata, ze kterých bychom museli buňky čerpat,“ sděluje Lauš.

Vzorky vypadají slibně

O tom, že má brněnský startup dobře našlápnuto, svědčí fakt, že už také zaujal investory, od kterých podle informací časopisu Forbes získal letos desítky milionů korun.

Jako první českou firmu jej nedávno podpořila i americká společnost Big Idea Ventures, což je globálně nejaktivnější investiční fond v oblasti potravinářských technologií. Vybrala ji mezi patnáct úspěšných projektů v konkurenci tří set světových firem, které s fondem chtěly spolupracovat.

Prodávat kultivované maso, jak svůj produkt v Mewery nazývají, plánují do dvou až tří let. Zákazníkům nabídnou mleté maso, masové kuličky, párky a v budoucnu také steak. „Díky naší světově unikátní technologii, kdy ke kultivaci využíváme mikrořasy, jsme už vytvořili první vzorky. Vypadají moc slibně, svalovina se vytvořila. Zatím ale vypadají jako malé hromádky masa,“ líčí zakladatel firmy.

Složení proti konvenčnímu masu však bude přece jen jiné. „Jsme si vědomi negativních dopadů masa na lidské zdraví, takže to naše chceme díky mikrořase obohatit o prospěšné látky jako vitaminy, antioxidanty, minerální látky a podobně,“ popisuje Lauš. Navíc nehrozí, že by maso infikovaly bakterie, protože výroba probíhá ve sterilním prostředí.

Největší překážkou pro nově vznikající odvětví je cena produktu a legislativa. Jedinou zemí, kde je prodej kultivovaného masa schválen, je Singapur, kde si lidé od roku 2020 mohou koupit kuřecí nugetky za 23 dolarů (asi 565 korun). „Do konce desetiletí se díky technologickému vývoji ceny srazí a my budeme plně konkurovat tradiční výrobě masa,“ věří Lauš.

Zásadní budou energie

Budou tuto novinku lidé kupovat? „Věřím, že si kultivované maso časem najde své zákazníky velice přirozeně. Samozřejmě jim bude potřeba nejdříve ukázat, že tato výroba masa je budoucností vzhledem k horšícím se klimatickým podmínkám a že způsob kultivace je sterilní a bezpečnější než maso z jatek,“ nastiňuje Lauš.

Každoročně se odhadem porazí 80 miliard zvířat. Průmyslový velkochov přispívá ke klimatické změně víc než celý dopravní sektor a je prokázáno, že pravidelná konzumace masa přispívá ke zdravotním problémům. „Produkcí kultivovaného masa vzniká o 92 procent méně skleníkových plynů, šetří až 95 procent území vymezeného pro chov a pěstování krmných plodin a v neposlední řadě vykazuje o 78 procent nižší spotřebu vody,“ vypočítává inovátor.

Někteří vědci jsou přesto vůči laboratornímu masu skeptičtí. Upozorňují, že i když je zatím tato produkce šetrnější, stále se neví, jaký dopad bude mít, pokud dojde k sériové výrobě. Jedna studie Oxfordské univerzity z roku 2019 varovala, že energie používaná k výrobě kultivovaného masa může uvolňovat více skleníkových plynů než tradiční zemědělství. Všechno záleží na tom, jak čistá energie se bude v budoucnu vyrábět.

„Nejzásadnějším faktorem je samozřejmě energetická náročnost kultivačních továren. Počítá se však s tím, že energie obecně se budou také vyvíjet a v naší celospolečenské cestě k uhlíkové neutralitě bude muset být výroba energie dříve nebo později soběstačná a udržitelná,“ předpovídá Lauš.

Marek Hadrbolec z brněnské ekologické organizace Nesehnutí laboratorně vytvořené maso vítá, ale jen za určitých podmínek. „Pokud se doopravdy prokáže, že toto maso bude šetrnější k přírodě a také zdravější – i díky tomu, že se do něj například nebudou přidávat antibiotika a jiné látky, tak s tím problém nemáme,“ konstatuje. Dle jeho názoru by bylo zajímavé využít takové maso třeba ve školních jídelnách, kde je velká spotřeba.

  • Nejčtenější

Muž na rozlučce se svobodou shodil turistu z hradeb, dostal 10,5 roku vězení

11. dubna 2024  10:02,  aktualizováno  11:38

Krajský soud v Brně dnes potrestal Slováka Daniela Madarásze 10,5 lety vězení za to, že loni v září...

Chataři se bouří, obec chce devětkrát vyšší nájem. Argumentuje drahou údržbou

9. dubna 2024  5:49

Od dětství jezdí Zora Jarolímová na chatu do Jedovnic na Blanensku, kterou zde její děda vybudoval...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pikantní obrat a pomoc od rivala. Vsetín zvažuje možnost hrát baráž ve Zlíně

10. dubna 2024  18:51

Zimní stadion Luďka Čajky ve žlutozeleném hávu? Štípněte se, to vážně není sen. Hokejový Vsetín...

Policisté našli mrtvé manžele, ležela u nich zbraň a dopis na rozloučenou

9. dubna 2024  10:31,  aktualizováno  10:43

Policisté našli v pondělí pozdě odpoledne v Ořechově na Brněnsku starší manželský pár bez známek...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hasiči odstřelili trhavinou vysoký strom, výjimečný postup uzavřel silnici

12. dubna 2024  16:32

Místo běžného řezání pilou odstřel pomocí trhaviny. Výjimečný postup při likvidaci velkého...

Černý kašel dopadl na jižní Moravu, kapacita léčebny je trojnásobně vyšší

16. dubna 2024  10:05

Strašák posledních měsíců tvrdě dopadl na jižní Moravu, děti končí s černým kašlem i ve špitále....

Zákopová válka o hokej ve Znojmě. Druhá liga? ICEHL? Nový klub?

16. dubna 2024  7:27

Poslední hokejový zápas v letošní sezoně sehráli Orli Znojmo na začátku března. Bezmála sedm týdnů...

Oprav zámku už bylo dost, je na čase myslet víc na místní, zní v Krumlově

16. dubna 2024  6:24

Už osm let patří zámek v Moravském Krumlově na Znojemsku městu. Vydražilo jej za pouhých 14 milionů...

Volejbalové Šelmy ovládly první finále extraligy, série míří do Liberce

15. dubna 2024  20:34

Šelmy Brno ovládly první finále extraligy nad volejbalistkami Liberce 3:1 po setech 25:17, 25:19,...

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...