Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Šetrné, zdravé, bez zabíjení. Brněnská firma vyvíjí maso ze zkumavky

  6:09
Brněnský startup Mewery se snaží vytvořit laboratorní maso. K růstu zvířecích buněk pod dohledem vědců pomáhají také mikrořasy. Do tří let má být převratná novinka na trhu.
Společnost Mewery využívá unikátní technologii, při níž nechá vzorek buněk...

Společnost Mewery využívá unikátní technologii, při níž nechá vzorek buněk zvířete růst v kultivátoru, který zajišťuje stejné biologické procesy, jaké se dějí v živém organismu. | foto: Mewery

V roce 2013 na tiskové konferenci v Londýně ochutnali přední znalci gastronomie burger za 300 tisíc dolarů (tehdy necelých 6 milionů korun). Cena byla tak vysoká, protože lidé poprvé v historii jedli maso, kvůli kterému nemuselo zemřít zvíře. Vzniklo v laboratoři.

Někteří tvrdili, že chutnalo stejně jako konvenční maso, jiní, že nebylo tolik šťavnaté. Od té doby vývoj výrazně pokročil. „Metoda, kterou tehdy tým Marka Posta použil, je už dávno překonaná. Dnes se pohybujeme na dvou- až třínásobku ceny konvenčního masa,“ říká Roman Lauš, zakladatel brněnského startupu Mewery. Ten jako první v Evropě vytváří vepřové maso nikoliv z prasete, ale z jeho buněk.

Na vývoji pracuje tým vědců z Mendelovy univerzity a Akademie věd ČR. „Stačí vzít malý vzorek buněk ze zvířete a nechat ho růst v kultivátoru, což je prostor, který zajišťuje stejné biologické procesy, jaké se dějí v organismu zvířete. Poskytuje buňkám teplo a základní živiny potřebné k tomu, aby se proměnily ve sval, tedy vodu, bílkoviny, cukry a minerály. Výsledkem je maso ze zvířete bez patogenů a bez zabíjení,“ přibližuje Lauš.

Odkud se berou prvotní buňky, prozradit nechce. „Omlouvám se, to vzhledem k patentové přihlášce pro proces kultivace nemůžu říct. Při získávání buněk ale nezpůsobíme žádnou bolest, žádné zvíře nezabijeme a nebudeme mít žádná vlastní zvířata, ze kterých bychom museli buňky čerpat,“ sděluje Lauš.

Vzorky vypadají slibně

O tom, že má brněnský startup dobře našlápnuto, svědčí fakt, že už také zaujal investory, od kterých podle informací časopisu Forbes získal letos desítky milionů korun.

Jako první českou firmu jej nedávno podpořila i americká společnost Big Idea Ventures, což je globálně nejaktivnější investiční fond v oblasti potravinářských technologií. Vybrala ji mezi patnáct úspěšných projektů v konkurenci tří set světových firem, které s fondem chtěly spolupracovat.

Prodávat kultivované maso, jak svůj produkt v Mewery nazývají, plánují do dvou až tří let. Zákazníkům nabídnou mleté maso, masové kuličky, párky a v budoucnu také steak. „Díky naší světově unikátní technologii, kdy ke kultivaci využíváme mikrořasy, jsme už vytvořili první vzorky. Vypadají moc slibně, svalovina se vytvořila. Zatím ale vypadají jako malé hromádky masa,“ líčí zakladatel firmy.

Složení proti konvenčnímu masu však bude přece jen jiné. „Jsme si vědomi negativních dopadů masa na lidské zdraví, takže to naše chceme díky mikrořase obohatit o prospěšné látky jako vitaminy, antioxidanty, minerální látky a podobně,“ popisuje Lauš. Navíc nehrozí, že by maso infikovaly bakterie, protože výroba probíhá ve sterilním prostředí.

Největší překážkou pro nově vznikající odvětví je cena produktu a legislativa. Jedinou zemí, kde je prodej kultivovaného masa schválen, je Singapur, kde si lidé od roku 2020 mohou koupit kuřecí nugetky za 23 dolarů (asi 565 korun). „Do konce desetiletí se díky technologickému vývoji ceny srazí a my budeme plně konkurovat tradiční výrobě masa,“ věří Lauš.

Zásadní budou energie

Budou tuto novinku lidé kupovat? „Věřím, že si kultivované maso časem najde své zákazníky velice přirozeně. Samozřejmě jim bude potřeba nejdříve ukázat, že tato výroba masa je budoucností vzhledem k horšícím se klimatickým podmínkám a že způsob kultivace je sterilní a bezpečnější než maso z jatek,“ nastiňuje Lauš.

Každoročně se odhadem porazí 80 miliard zvířat. Průmyslový velkochov přispívá ke klimatické změně víc než celý dopravní sektor a je prokázáno, že pravidelná konzumace masa přispívá ke zdravotním problémům. „Produkcí kultivovaného masa vzniká o 92 procent méně skleníkových plynů, šetří až 95 procent území vymezeného pro chov a pěstování krmných plodin a v neposlední řadě vykazuje o 78 procent nižší spotřebu vody,“ vypočítává inovátor.

Někteří vědci jsou přesto vůči laboratornímu masu skeptičtí. Upozorňují, že i když je zatím tato produkce šetrnější, stále se neví, jaký dopad bude mít, pokud dojde k sériové výrobě. Jedna studie Oxfordské univerzity z roku 2019 varovala, že energie používaná k výrobě kultivovaného masa může uvolňovat více skleníkových plynů než tradiční zemědělství. Všechno záleží na tom, jak čistá energie se bude v budoucnu vyrábět.

„Nejzásadnějším faktorem je samozřejmě energetická náročnost kultivačních továren. Počítá se však s tím, že energie obecně se budou také vyvíjet a v naší celospolečenské cestě k uhlíkové neutralitě bude muset být výroba energie dříve nebo později soběstačná a udržitelná,“ předpovídá Lauš.

Marek Hadrbolec z brněnské ekologické organizace Nesehnutí laboratorně vytvořené maso vítá, ale jen za určitých podmínek. „Pokud se doopravdy prokáže, že toto maso bude šetrnější k přírodě a také zdravější – i díky tomu, že se do něj například nebudou přidávat antibiotika a jiné látky, tak s tím problém nemáme,“ konstatuje. Dle jeho názoru by bylo zajímavé využít takové maso třeba ve školních jídelnách, kde je velká spotřeba.

  • Nejčtenější

U Brna otevřeli povodňový park. Zadrží vodu, lidem nabídne i koupání a bruslení

Čtyřtisícové Židlochovice na Brněnsku se mohou chlubit speciálně upravenou částí u řeky Svratky. Na ploše přesahující třináct hektarů vybudovaly nádrže zadržující vodu včetně slepého ramena zmíněné...

23. července 2024

Cizoložství skončilo lynčem. Dav žen hnal nebožačku na provaze, nevěrník utekl

Premium

Odhalená nevěra, rozběsněný dav i zbabělý starosta v žaláři figurují v dalším dílu seriálu Stoleté mordy. Kauza z Lukovan, stará dlouhých 172 let, si připomenutí zaslouží, i když smrtí neskončila....

21. července 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Romech dřímá potenciál, jejich problémy nikdo nechápe, říká šéfka muzea

Premium

Otevírat v Česku témata týkající se Romů není snadné. Své o tom ví Jana Horváthová, ředitelka Muzea romské kultury, v jehož čele stojí 21 let. V květnu obdržela cenu Jihomoravského kraje za přispění...

26. července 2024

Jih Brna mění tvář, dostane modernější střih. Starousedlíci ale vzdorují

Investoři chystají na území Brna-jih velké projekty. Přinesou stovky bytů a ještě vyšší počty pracovních míst, zároveň však do oblasti přivedou další množství automobilů. Lidé z dotčených oblastí z...

22. července 2024  5:25

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Až 35 stupňů. Sobota bude k nevydržení. Vedro může způsobit potíže v dopravě

Česko v sobotu zasáhnou tropické teploty. V části jižní Moravy vystoupí až na 35 stupňů Celsia, kvůli čemuž podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) hrozí i problémy v železniční dopravě....

26. července 2024  10:29,  aktualizováno  12:05

Basketbalisty Brna posílil pivot Kejval, dosud působil ve Švýcarsku

Basketbalisty Brna posílil pivot Adam Kejval. Dvaadvacetiletý syn předsedy Českého olympijského výběru Jiřího Kejvala dosud působil ve švýcarském klubu Vevey Riviera, v NBL bude debutovat. Brněnský...

27. července 2024  14:23

Brněnský pivní fenomén vidíme každý večer v ulicích, vyzdvihuje znalec

Vystudovaný historik a geograf, rodilý Brňan Filip Vrána už patnáct let fotí bývalé pivovary. Napsal přes deset nejen odborných knih o všem, co s pivem souvisí, a zároveň učí historii pivovarnictví...

27. července 2024  13:12

Masarykův okruh po 18 letech opustí ředitelka Ulmanová, sní o návratu MotoGP

Přesně rok poté, co na brněnském Masarykově okruhu skončil tehdejší majitel Karel Abraham starší a společnost Automotodrom Brno prodal podnikateli Karlu Hubáčkovi, odchází i Abrahamova dlouholetá...

26. července 2024  16:26

Na příští schůzi zastupitelstva starostku Znojma odvolají, svolala ji co nejpozději

Ve Znojmě mají konečně jasno o termínu mimořádného zastupitelstva, na kterém se chystá opozice odvolat dosavadní vedení města. Sejde se v pondělí 5. srpna. Jde zároveň o nejzazší možný termín, který...

26. července 2024  15:43

Tajný trik na intimní hygienu v létě
Tajný trik na intimní hygienu v létě

Na trhu s intimní kosmetikou již existuje tolik produktů, ze kterých si můžeme vybrat: gely, emulze, pěny... My vám však pomůžeme s výběrem. Naše 3...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....