Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Šetrné, zdravé, bez zabíjení. Brněnská firma vyvíjí maso ze zkumavky

  6:09
Brněnský startup Mewery se snaží vytvořit laboratorní maso. K růstu zvířecích buněk pod dohledem vědců pomáhají také mikrořasy. Do tří let má být převratná novinka na trhu.
Společnost Mewery využívá unikátní technologii, při níž nechá vzorek buněk...

Společnost Mewery využívá unikátní technologii, při níž nechá vzorek buněk zvířete růst v kultivátoru, který zajišťuje stejné biologické procesy, jaké se dějí v živém organismu. | foto: Mewery

V roce 2013 na tiskové konferenci v Londýně ochutnali přední znalci gastronomie burger za 300 tisíc dolarů (tehdy necelých 6 milionů korun). Cena byla tak vysoká, protože lidé poprvé v historii jedli maso, kvůli kterému nemuselo zemřít zvíře. Vzniklo v laboratoři.

Někteří tvrdili, že chutnalo stejně jako konvenční maso, jiní, že nebylo tolik šťavnaté. Od té doby vývoj výrazně pokročil. „Metoda, kterou tehdy tým Marka Posta použil, je už dávno překonaná. Dnes se pohybujeme na dvou- až třínásobku ceny konvenčního masa,“ říká Roman Lauš, zakladatel brněnského startupu Mewery. Ten jako první v Evropě vytváří vepřové maso nikoliv z prasete, ale z jeho buněk.

Na vývoji pracuje tým vědců z Mendelovy univerzity a Akademie věd ČR. „Stačí vzít malý vzorek buněk ze zvířete a nechat ho růst v kultivátoru, což je prostor, který zajišťuje stejné biologické procesy, jaké se dějí v organismu zvířete. Poskytuje buňkám teplo a základní živiny potřebné k tomu, aby se proměnily ve sval, tedy vodu, bílkoviny, cukry a minerály. Výsledkem je maso ze zvířete bez patogenů a bez zabíjení,“ přibližuje Lauš.

Odkud se berou prvotní buňky, prozradit nechce. „Omlouvám se, to vzhledem k patentové přihlášce pro proces kultivace nemůžu říct. Při získávání buněk ale nezpůsobíme žádnou bolest, žádné zvíře nezabijeme a nebudeme mít žádná vlastní zvířata, ze kterých bychom museli buňky čerpat,“ sděluje Lauš.

Vzorky vypadají slibně

O tom, že má brněnský startup dobře našlápnuto, svědčí fakt, že už také zaujal investory, od kterých podle informací časopisu Forbes získal letos desítky milionů korun.

Jako první českou firmu jej nedávno podpořila i americká společnost Big Idea Ventures, což je globálně nejaktivnější investiční fond v oblasti potravinářských technologií. Vybrala ji mezi patnáct úspěšných projektů v konkurenci tří set světových firem, které s fondem chtěly spolupracovat.

Prodávat kultivované maso, jak svůj produkt v Mewery nazývají, plánují do dvou až tří let. Zákazníkům nabídnou mleté maso, masové kuličky, párky a v budoucnu také steak. „Díky naší světově unikátní technologii, kdy ke kultivaci využíváme mikrořasy, jsme už vytvořili první vzorky. Vypadají moc slibně, svalovina se vytvořila. Zatím ale vypadají jako malé hromádky masa,“ líčí zakladatel firmy.

Složení proti konvenčnímu masu však bude přece jen jiné. „Jsme si vědomi negativních dopadů masa na lidské zdraví, takže to naše chceme díky mikrořase obohatit o prospěšné látky jako vitaminy, antioxidanty, minerální látky a podobně,“ popisuje Lauš. Navíc nehrozí, že by maso infikovaly bakterie, protože výroba probíhá ve sterilním prostředí.

Největší překážkou pro nově vznikající odvětví je cena produktu a legislativa. Jedinou zemí, kde je prodej kultivovaného masa schválen, je Singapur, kde si lidé od roku 2020 mohou koupit kuřecí nugetky za 23 dolarů (asi 565 korun). „Do konce desetiletí se díky technologickému vývoji ceny srazí a my budeme plně konkurovat tradiční výrobě masa,“ věří Lauš.

Zásadní budou energie

Budou tuto novinku lidé kupovat? „Věřím, že si kultivované maso časem najde své zákazníky velice přirozeně. Samozřejmě jim bude potřeba nejdříve ukázat, že tato výroba masa je budoucností vzhledem k horšícím se klimatickým podmínkám a že způsob kultivace je sterilní a bezpečnější než maso z jatek,“ nastiňuje Lauš.

Každoročně se odhadem porazí 80 miliard zvířat. Průmyslový velkochov přispívá ke klimatické změně víc než celý dopravní sektor a je prokázáno, že pravidelná konzumace masa přispívá ke zdravotním problémům. „Produkcí kultivovaného masa vzniká o 92 procent méně skleníkových plynů, šetří až 95 procent území vymezeného pro chov a pěstování krmných plodin a v neposlední řadě vykazuje o 78 procent nižší spotřebu vody,“ vypočítává inovátor.

Někteří vědci jsou přesto vůči laboratornímu masu skeptičtí. Upozorňují, že i když je zatím tato produkce šetrnější, stále se neví, jaký dopad bude mít, pokud dojde k sériové výrobě. Jedna studie Oxfordské univerzity z roku 2019 varovala, že energie používaná k výrobě kultivovaného masa může uvolňovat více skleníkových plynů než tradiční zemědělství. Všechno záleží na tom, jak čistá energie se bude v budoucnu vyrábět.

„Nejzásadnějším faktorem je samozřejmě energetická náročnost kultivačních továren. Počítá se však s tím, že energie obecně se budou také vyvíjet a v naší celospolečenské cestě k uhlíkové neutralitě bude muset být výroba energie dříve nebo později soběstačná a udržitelná,“ předpovídá Lauš.

Marek Hadrbolec z brněnské ekologické organizace Nesehnutí laboratorně vytvořené maso vítá, ale jen za určitých podmínek. „Pokud se doopravdy prokáže, že toto maso bude šetrnější k přírodě a také zdravější – i díky tomu, že se do něj například nebudou přidávat antibiotika a jiné látky, tak s tím problém nemáme,“ konstatuje. Dle jeho názoru by bylo zajímavé využít takové maso třeba ve školních jídelnách, kde je velká spotřeba.

  • Nejčtenější

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plánovaný podzemní tunel na D43 v Brně má být zkrácený, starostové protestují

19. dubna 2024  6:05

Chystaná podzemní trasa dlouho slibované silnice je v dokumentech zkrácená i přes původní sliby....

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Jasany kosí houba. A blíží se brouk rychlejší než ruská armáda, varují odborníci

26. dubna 2024  6:08

Jedna z pěších tras u vranovského zámku na Znojemsku, takzvaný Felicitin okruh, je až do odvolání...

Problém Drnovic si uvědomujeme. Americký šéf o budoucnosti Vyškova

26. dubna 2024

Premium Ještě před půl rokem o americké společnosti Blue Crow Sports Group nevěděli ani fanoušci...

Muž zaplatil nové parkovací oprávnění, i tak mu přišly pokuty. Zasáhl ombudsman

25. dubna 2024  17:17

Brněnský senior dostal od města automaticky vygenerovaný mail s upozorněním, že mu končí platnost...

Kometa si vybrala náhradu za Furcha, čeká na Stezkův návrat ze zámoří

25. dubna 2024  14:53

Náhradu za končícího Dominika Furcha, který má údajně namířeno do Mladé Boleslavi, si vedení...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...