Ochutnali jsme hamburger z umělého masa. Ani masožrout se neušklíbne

  7:37aktualizováno  7:37
Las Vegas (Od zpravodaje Technet.cz) - Před stánkem „Impossible burger“ na lasvegaském výstavišti byla k vidění nevídaná věc. Vegetariáni i „masožrouti“ jedli to samé a oba tábory vypadaly, že jim chutná. Umělé maso má snížit objem produkce masa, která patří k významným průmyslovým zátěžím planety.

… i po kousnutí. | foto: Václav Nývlt, Technet.cz

Maličký hamburger, takzvaný „slider“, který servírují u stánku Impossible Burger na lasvegaském výstavišti, vypadá úplně normálně. Kdyby vám jej někdo bez komentáře podal, podle vzhledu by vás určitě nenapadlo, že karbanátku uprostřed se maso ani nedotklo.

CES 2019

A nejspíše byste si toho nevšimli ani po prvním či druhém soustu. Placička má velmi přesvědčivou strukturu i šťavnatost, to že to není mleté maso na jazyku nepoznáte. Vzhledem k dalším ingrediencím a ochucené omáčce jsem rozdíl oproti masovému karbanátku prakticky nezaznamenal, stejně tak jako všichni ochutnávající, kterých jsem se na jejich dojmy zeptal.

Nejsme si jistí, zda je hladový technický novinář pátý den běhající po konferenci úplně vhodným ochutnavačem, ale podle mne to byl fakt dobrý burgřík.

Kuchaře jsem trochu záludně poprosil o samotný karbanátek. Dojem ze struktury mletého byl stále dokonalý, ale v chuti už jsem zvláštní příchuť, kterou bych označil jako sojovou, cítil. Nebyla nijak špatná, ale pokud je referencí mleté hovězí, pak šlo o chuťovou odchylku.

Sečteno a podtrženo, umělé mleté maso nechutná úplně jako opravdové maso, ale pokud jej máte v burgeru, nebo bude součástí jiného kořeněného pokrmu, rozdíl nejspíše nepoznáte.

Chemie umělého masa

Umělé maso je vytvořeno ze sojového a bramborového proteinu, s příměsí kokosového a slunečnicového oleje. Tím, co má této směsi zajistit masovou chuť, je rostlinný hemoglobin, jehož molekula je velmi podobná té v mase živočišném - a ta je významně odpovědná za chuť masa.

Fotogalerie

Sojový hemoglobin (leghemoglobin) původně získávali přímo ze sojových rostlin, ale to se ukázalo jako velmi neefektivní. Nyní jej proto vyrábějí pomocí fermentace geneticky upravených kvasinek.

Umělé maso nyní dodávají do některých restaurací, ve Vegas například do White Castle, nebo hotelu Wynn. Ještě letos by se mělo dostat na pulty amerických obchodů, takže ho bude možné využít i pro domácí vaření. Z hlediska možností úprav se prý neliší od masa.

Společnost Impossible Foods doufá, že umělé maso osloví nejen vegetariány, ale i lidi, kteří se masu nevyhýbají. Průmysl spojený s chovem dobytka a zpracováním masa je totiž významným producentem skleníkových plynů a nahrazení části spotřeby živočišného masa by tak mohlo mít příznivý vliv i na životní prostředí.  

 

Nejčtenější

Čeští vývojáři vylepšili vláček pro koleje z IKEA. Uhání až 90 cm/s

Intelino tým

Vypadá jako obyčejný vláček, ale můžete ho ovládat přes aplikaci v mobilu nebo jen pokládáním barevných terčíků na...

Televizor jako roleta: nové LG se po vypnutí sroluje do podstavce

LG Signature OLED TV R je prvním televizorem, který se po vypnutí sroluje do...

Ve vypnutém stavu je to televizní stolek s vestavěným soundbarem, po zapnutí se z něj vyroluje 65" OLED obrazovka. Nový...

U Sony mi nacpali mikrofony do uší a já pochopil nadšení slavného rapera

360 Reality Audio

Hudební hvězda Pharrell Williams přišel na tiskovou konferenci Sony na veletrhu CES podpořit nový projekt 360 Reality...

SpaceX začíná zkoušky „superrakety“. Bude se lesknout jako zrcadlo

Stavba pokusné rakety konceptu Starship na raketodromu SpaceX v jižním Texasu.

Fanouškům kosmonautiky přichystal šéf společnosti SpaceX Elon Musk na přelomu roku nečekaný dárek: nové plány na stavbu...

Už brzy bude mít den „25 hodin“. Trendy, které vás potěší, ale i vyděsí

Přímé přenosy jsou extrémně oblíbené od té chvíle, kdy Facebook funkci Live....

V Česku jsou to zatím jen slova, která plní titulky technologických i zpravodajských webů. Letos se však řada z nich...

Další z rubriky

Homeopatie není vědecká, shodli se v Rozstřelu protivníci. Proč jí lidé věří?

Farmaceut Tomáš Cikrt (vlevo) a homeopat Jan Matyáš v diskusním pořadu iDNES.cz...

Účinnost homeopatie není podložena klinickými studiemi, říká EASAC. Přesto jde stále o velmi oblíbenou alternativní...

Známe tvář mrtvé dívky z obleženého Tábora. Kdy zemřela, napověděla mince

Zrekonstruovaná podoba dívky (18 až 19 let) nalezené ve společném hrobě v...

Téměř 400 let ležela v zapomenutém společném hrobě, než její pozůstatky při stavbě rodinného bazénu náhodou objevili. V...

Žijeme v době kuřecí. Podle vědců bude drůbež znakem současnosti

Ilustrační snímek

Průmyslové chovy brojlerů jsou podle skupiny vědců možná tím nejlepším biologickým dokladem vlivu člověka na Zemi....

Najdete na iDNES.cz