Alkohol (ethanol) je čirá bezbarvá kapalina charakteristické chuti a zápachu, s bodem varu okolo 77°C a bodem tuhnutí –130°C.
Vzniká kvašením cukru a působením kvasinek za současného vzniku oxidu uhličitého. Lze ho vyrobit z jakékoliv formy cukru a škrobu.
Alkohol v těle
Ke vstřebávání alkoholu v těle dochází z 20 procent již v žaludku, zbytek absorbuje tenké střevo. Malá část se také naváže na tuky v potravě a nezměněná projde trávicím traktem.
Vstřebávání alkoholu je závislé na:
• hmotnosti člověka
• psychickém stavu - únava absorpci zpomaluje
• koncentraci požitého alkoholu - čím koncentrovanější nápoj, tím rychlejší absorpce
• obsahu potravy v trávicím traktu - nalačno se lépe vstřebává
Alkohol je pro tělo jedovatá látka, jeho odstraňování (neboli detoxikace) je tedy velmi důležitý proces, probíhající několika způsoby.
Nepatrnou část alkoholu vyloučíme v nezměněné podobě plícemi, ledvinami a kůží. Rozhodující objem vypitého alkoholu ale podléhá látkové přeměně, která probíhá především v játrech.
V procesu oxidace se z alkoholu stává acetaldehyd. Jedna z oxidačních fází se odehrává v žaludku. Působí tu důležitá látka zvaná alkoholdehydrogenáza. Té mají ženy o poznání méně než muži, proto alkohol většinou snáší hůř.
Proč jsme opilí
Alkohol narušuje buňky centrální nervové soustavy a šedé kůry mozkové. Ty zajišťují správnou reaktivitu člověka a rovněž plní funkci jakéhosi "dispečera" - přijímají podněty z vnějšího prostředí, vyhodnocují je a koordinují lidskou činnost.
Alkohol tyto procesy narušuje. Ze začátku tlumí činnost mozkové kůry, což způsobuje problémy s koordinací. Dále odstraňuje zábrany, sebekritiku, respekt a snižuje rozumové schopnosti (nejprve akutně, později chronicky).