Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zkuste slavná hovězí líčka na víně připravit na grilu. Dostanou lepší chuť

Hovězí líčka jsou jídlem, se kterým se při jeho přípravě budete mazlit. Jejich příprava sice není žádná rychlovka, ale výsledek stojí za to. Po úpravě na grilu totiž zůstanou nejen neskutečně šťavnatá, ale i krásně zauzená.

Svůj gril rozpálil David Kubricht alias pipMaster na rozsáhlé zahrádce Svatojánského Dvora na pražském Střížkově, jemuž dominuje velká venkovní kuchyně s mnoha grily a udírnou.

Kamenný krb najdete i v interiéru restaurace, kde můžete ochutnat jejich domácí klobásy, uzená kachní prsa s domácím zelím, grilovaná žebra nebo místní specialitu – masová prkénka. Ve Svatojánském Dvoře kromě restaurace najdete i stylové ubytování v zámeckém stylu.

Příprava na grilu je mírně odlišná od běžné úpravy v kuchyni. Princip je sice podobný, ale gril mu dodá ještě další chutě.

Líčka nechejte nejdřív zaudit

Hovězí, telecí nebo vepřová líčka jsou z tváře skotu, jedná se o část žvýkacích svalů, které obsahují velké množství kolagenu a maso je tak jemné, že i samotní řezníci si ho často berou domů. „Pokud je váš řezník nemá, tak je má nejspíš pod pultem a nebojte se mu o ně říct,“ radí hned v úvodu David Kubricht.

Přečtěte si, jak vyučoval Zdeněk Pohlreich „svá“ líčka na kuchařském kurzu:

Na proslavená Pohlreichova líčka už nemusíte do Imperialu. Máme recept

Z masa odstraňte velké šlachy, ty menší tam nechte, protože do jídla uvolní kolagen. Očištěná líčka nakrájejte na menší kousky a okořeňte ze všech stran směsí ze soli, pepře, granulované cibule a česneku.

Gril roztopte na 150 °C, přidejte dva kousky ovocného dřeva na zauzení a líčka v nich nepřímou metodou nechte hodinu a půl zaudit.

Suroviny na líčka:

Grilovací akademie

Nepříliš známá místa po celém Česku, skvělí kuchaři, dodavatelé zajímavých výrobků i surovin. Grilovací akademie je inspirativním a edukativním průvodcem světa grilování.

Průvodcem akademií je odborník na grilování pipMaster David Kubricht. pipMaster každý týden ve svém YouTube pořadu lidem radí, jak udělat něco dobrého na grilu, nejen krkovičku nebo steak.

  • 1 kg hovězích líček
  • 2 cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 1 celer
  • 3 mrkve
  • 1 petržel
  • 0,7 l červeného vína
  • směs koření SPoG od pipMaster – sůl, pepř, granulovaná cibule a česnek
  • 3 bobkové listy
  • 6 kuliček jalovce
  • 6 kuliček nového koření
  • barbecue omáčka – Sweet N Smokey od Croix Valley
  • hovězí vývar
  • 1 máslo
  • 1 kg brambor
  • 4 lžíce citrónového olivového oleje Monini
  • kůra z citronu
  • sůl a pepř

Zeleninu budete grilovat napřímo

Než se maso zaudí, připravte si zeleninu. Cibuli, česnek, celer, mrkev a kus kořenové petržele pokrájejte nadrobno.

Po zauzení líček gril přestavte na přímou metodu grilování. Vyndejte z něj deflektor, který tlumil a oddělil přímý žár od masa, protože v další fázi bude potřeba zeleninu zarestovat v litinovém hrnci.

Stále držte teplotu 150 °C. „Samozřejmě můžete tam tlumič nechat a výsledek by byl stejný, jen by se nám jídlo dělalo déle,“ vysvětluje pipMaster.

Litinový hrnec nechte na roštu grilu dostatečně nahřát. V pánvi rozpusťte půl kostky másla a orestujte na něm pokrájenou zeleninu.

K ní přidejte kvalitní rajčatový protlak, pipMaster použil rajčatový koncentrát od Mutti, a trochu dobré barbecue omáčky. Mistr grilu tentokrát sáhl po medové omáčce Sweet N Smokey od Croix Valley, aby podpořila celkovou nakouřenou chuť pokrmu. Vše zarestujte a promíchejte s opečenou zeleninou.

Líčka průběžně podlívejte vínem a vývarem, dokud úplně nezměknou

Do základu následně přidejte zauzená líčka a k nim tři bobkové listy, šest kuliček nového koření, šest kuliček jalovce a přilijte 3–4 deci dobrého červeného vína, pipMaster vybral Modrého Portugala.

Lehce promíchejte, přiklopte pokličkou a nechte v grilu další dvě až tři hodiny dusit, dokud maso úplně nezměkne. „Průběžně podlévejte zbytkem vína a hovězím vývarem, aby základ s líčky byl stále ponořen do tekutiny,“ upozorňuje pipMaster.

Zkuste netradiční citronovou kaši z brambor

Nejvyšší čas připravit přílohu. K líčkům na červeném víně se nejlépe hodí bramborová kaše – pipMaster zvolil trochu netradiční úpravu s citronem, která zvýrazní celkovou chuť líček a jak je známo, citron obecně napomáhá trávení.

VIDEO: Jak na roštěnky, líčka a spol. Pohlreich radí triky na dušení

Do uvařených brambor nalijte trochu mléka a brambory rozšťouchejte. Přidejte pár plátků másla, čtyři lžíce citronového oleje Monini, přistrouhejte trochu kůry z čerstvého citronu a kaši vyšlehejte ručním mixérem.

„Myslím, že to čekání stálo za to. Líčka se úplně rozpadají, jsou nádherně zauzená a šťavnatá. Úplně jako dort,“ hodnotí po ochutnání spokojený pipMaster.

Autor:

Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících

Hovězí steak pečený přímo v uhlících

VIDEO V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni....

Tuňáka nechejte zrát v lednici, pak jen zprudka zatáhněte, aby zůstal syrový

Tuňák s caponatou, bazalkovou laktonézou a zázvorovým glazé

Když středomořskou kuchyni lehce spojíte s asijskou, získáte ještě atraktivnější chuťový zážitek....

Ryby jako oříšek. Soutěžící na grilu bojovali s filetováním i opékáním

Vítězné grilovačka: Hamachi s teriyaki omáčkou

VIDEO Čtvrtý díl soutěže Česko na grilu byl ve znamení grilování ryb. Což byl úkol, který rozhodil...

Česko na grilu: o první sestupující dvojici rozhodl nedopečený štrúdl

Hušky s fíky. Původně nepochopená nápln si nakonec vysloužila potlesk.

VIDEO Porotci pořadu, který můžete sledovat každou sobotu na Primě se mýlili, když neodhadli chutě...

Polévka z grilu? I to je možné, ale v Česku na grilu se stala katem

Vítězná polévka z pečené zeleniny

VIDEO Soutěž Česko na grilu na Primě postoupila do třetího kola a má o jednu soutěžící dvojici méně. V...

Zkuste grilovaný čínský bůček Char Siu a už nikdy ho nebudete chtít jinak

Čínský bůček Char Siu

VIDEO Bůček můžete připravit na sto způsobů. Rozhodně byste si však neměli ujít variantu, která se...

Nevšední camembert v mletém mase je důkazem, že sýr na gril rozhodně patří

Po rozkrojení. Polníček do salátu vmíchejte až těsně před podáváním.

VIDEO Kromě masa se na grilech velice často připravují i sýry. V dnešním dílu grilovací akademie vám její...

  • Nejčtenější

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

OBRAZEM: Bílý dům jako psinec. Nejslavnější prezidentští psi ve zkratce

4. května 2024

Do současné doby se na postu prezidenta Spojených států amerických vystřídalo už 48 lidí. Je...

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...