Nakládaná zelenina, ovocný rosol i cuketová hořčice. Zavařte si letní úrodu

K létu patří hojnost ovoce a zeleniny. Ať už jste si zralé plody vypěstovali na zahrádce, nebo jste si je donesli z trhu, zavařte si přebytky na později. A zdaleka nemusíte zůstat jen u klasických marmelád a džemů.
Část 1/4
Nakládaná zelenina chow-chow

Nakládaná zelenina chow-chow

Rozpis na 2 porce (po 700 ml):

  • 250 g malých okurek
  • 1 malý květák
  • 250 g zelených nezralých rajčat
  • 300 g mrkve
  • 4 červené papriky
  • 250 g zelených fazolových lusků
  • 300 g perlových cibulek
  • 1 řapíkatý celer
  • 100 g soli

Nakládací směs:

  • 50 g hladké celozrnné mouky
  • 35 g mletých hořčičných semínek
  • 1 lžíce celerových semínek
  • 1 lžíce mleté kurkumy
  • 1 lžíce soli
  • 600 ml jablečného octa
  • 150 g třtinového cukru

Pracovní postup:

  1. Okurky dobře omyjeme, květák rozebereme na malé růžičky, rajčata nakrájíme na kostičky, mrkev a papriky na nudličky. Fazolové lusky překrájíme, cibulky očistíme a řapíkatý celer nakrájíme na plátky.
  2. Všechnu zeleninu vložíme do skleněné, nebo keramické mísy, zasypeme solí a zalijeme vodou tak, aby byla všechna zelenina potopená. Dobře promícháme, zatížíme a necháme přes noc odležet.
  3. Druhý den zeleninu scedíme a 2 minuty blanšírujeme ve vroucí vodě. Slijeme a necháme odkapat. V misce smícháme mouku, mleté hořčičné semínko, koření a sůl, zalijeme 250 ml octa a vymícháme hladkou pastu.
  4. Ve velkém hrnci přivedeme k varu zbytek octa s cukrem. Za stálého míchání přidáme připravenou hořčičnou pastu a zeleninu. Přivedeme k varu a odstavíme. Směsí naplníme horké sklenice a zavíčkujeme. Již po dvou týdnech je možné zeleninu konzumovat, ale čím déle necháme odležet, tím je směs chow-chow lepší. Trvanlivost je maximálně rok.
Autor:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...