Ostružinovo-jablečná marmeláda
Rozpis na 6 skleniček (á 200 ml):
- 650 g ostružin
- 750 g nakyslých jablek
- 1 želírovací prostředek 2:1
- 500 g krystalového cukru
- 1 lžička kyseliny citronové
Pracovní postup:
- Ostružiny očistíme a rozmixujeme. Jablka oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na drobné kostičky.
- Ostružinové pyré i jablka vložíme do kastrolu se silným dnem. Důkladně vmícháme želírovací prostředek smíchaný se 3 lžícemi cukru.
- Směs přivedeme k varu a asi 5 minut ji povaříme. Přidáme zbylý cukr. Marmeládu vaříme dalších 5 minut. Průběžně sbíráme pěnu. Pak ji dochutíme kyselinou citronovou.
- Marmeládu rozlijeme do čistých skleniček a uzavřeme víčky. Skleničky postavíme asi na 5 minut na víčko. Pak je otočíme a necháme vychladnout.