Nakládaná zelenina chow-chow
Rozpis na 2 porce (po 700 ml):
- 250 g malých okurek
- 1 malý květák
- 250 g zelených nezralých rajčat
- 300 g mrkve
- 4 červené papriky
- 250 g zelených fazolových lusků
- 300 g perlových cibulek
- 1 řapíkatý celer
- 100 g soli
Nakládací směs:
- 50 g hladké celozrnné mouky
- 35 g mletých hořčičných semínek
- 1 lžíce celerových semínek
- 1 lžíce mleté kurkumy
- 1 lžíce soli
- 600 ml jablečného octa
- 150 g třtinového cukru
Pracovní postup:
- Okurky dobře omyjeme, květák rozebereme na malé růžičky, rajčata nakrájíme na kostičky, mrkev a papriky na nudličky. Fazolové lusky překrájíme, cibulky očistíme a řapíkatý celer nakrájíme na plátky.
- Všechnu zeleninu vložíme do skleněné, nebo keramické mísy, zasypeme solí a zalijeme vodou tak, aby byla všechna zelenina potopená. Dobře promícháme, zatížíme a necháme přes noc odležet.
- Druhý den zeleninu scedíme a 2 minuty blanšírujeme ve vroucí vodě. Slijeme a necháme odkapat. V misce smícháme mouku, mleté hořčičné semínko, koření a sůl, zalijeme 250 ml octa a vymícháme hladkou pastu.
- Ve velkém hrnci přivedeme k varu zbytek octa s cukrem. Za stálého míchání přidáme připravenou hořčičnou pastu a zeleninu. Přivedeme k varu a odstavíme. Směsí naplníme horké sklenice a zavíčkujeme. Již po dvou týdnech je možné zeleninu konzumovat, ale čím déle necháme odležet, tím je směs chow-chow lepší. Trvanlivost je maximálně rok.
Ostružinovo-jablečná marmeláda
Rozpis na 6 skleniček (á 200 ml):
- 650 g ostružin
- 750 g nakyslých jablek
- 1 želírovací prostředek 2:1
- 500 g krystalového cukru
- 1 lžička kyseliny citronové
Pracovní postup:
- Ostružiny očistíme a rozmixujeme. Jablka oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na drobné kostičky.
- Ostružinové pyré i jablka vložíme do kastrolu se silným dnem. Důkladně vmícháme želírovací prostředek smíchaný se 3 lžícemi cukru.
- Směs přivedeme k varu a asi 5 minut ji povaříme. Přidáme zbylý cukr. Marmeládu vaříme dalších 5 minut. Průběžně sbíráme pěnu. Pak ji dochutíme kyselinou citronovou.
- Marmeládu rozlijeme do čistých skleniček a uzavřeme víčky. Skleničky postavíme asi na 5 minut na víčko. Pak je otočíme a necháme vychladnout.
Jablečný rosol s mrkví a rumem
Ingredience:
- asi 1 200 g šťavnatých jablek
- 2 mrkve
- 1 sáček želírovacího přípravku 3:1
- 350 g cukru
- šťáva z jednoho citrónu
- 2 lžíce rumu
Pracovní postup:
- Jablka omyjeme, oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na čtvrtky. Rozemeleme je a prolisujeme (nebo použijeme odšťavňovač). Šťávu přecedíme přes plátno. Potřebujeme asi 750 ml.
- Očištěné mrkve nakrájíme na velmi tenké proužky. Jablečnou šťávu nalijeme do hrnce. Želírovací směs promícháme se dvěma lžícemi cukru a přidáme k jablečné šťávě. Vše přivedeme k varu.
- Do vroucí šťávy přidáme zbylý cukr, nakrájenou mrkev a citrónovou šťávu. Směs vaříme asi 5 minut. Sbíráme pěnu. Potom ji dochutíme rumem a odstavíme.
- Horkou směs okamžitě rozlijeme do menších sklenic. Skleničky uzavřeme a na 15 minut otočíme dnem vzhůru. Pak je obrátíme zpět a rosol necháme vychladnout.
Cuketová hořčice
Rozpis na 4 sklenice (á 200 ml):
- 1000 g cukety
- 5 stroužků česneku
- 1 feferonka
- 70 g cukru
- asi 20 g soli
- špetka mletého bílého pepře
- 100 ml olivového oleje
- 50 ml octa
- 200 g plnotučné hořčice
Pracovní postup:
- Cuketu oloupeme, nakrájíme nadrobno a vsypeme do hrnce. Přidáme oloupaný, na kousky pokrájený česnek a nasekanou feferonku.
- Do hrnce přisypeme cukr, sůl a bílý pepř a vlijeme olej, ocet a hořčici. Vše na mírném ohni povaříme asi hodinu.
- Horkou směs rozdělíme do skleniček a uzavřeme. Při 90 °C ji sterilujeme 15 minut.