Jak nejchutněji připravit rybu? Vyhrajte za rybí recept kuchařku

  1:45
Dita P. se v dalším díle vydá s otcem a bratrem na ryby. Uloveného candáta pošíruje a servíruje s máslovou pěnou. Jak nejraději chystáte rybu vy? Vyhrajte za svůj recept kuchařku, která byla předlohou seriálu České televize.

Ještě než se všichni společně vydají k Berounce, tak Dita připraví svačinku. Teplá dýňová polévka se bude ve vlhkém ránu u vody hodit. Dita ji připraví v "dětské" nekořeněné variantě pro malého synovce Ondru, kterou ozvláštní alespoň přidáním zázvoru. Pro otce a bratra dochutí polévku pálivým chilli a kokosovým mlékem, které jí dodají asijský ráz.

Aby k polévce nepřikusovali suchý chleba, udělá Dita pomazánku, jak jinak než rybí. Oproti té klasické rybí pomazánce má ale překvapivou chuť, protože na ni Dita použije uzenou makrelu a dijonskou hořčici.

Ditiným příbuzným se podaří ulovit candáta a Dita je pověřena jeho přípravou, což je v rodině velká čest. Aby vynikla jemná chuť masa, vaří ho pomalu na devadesát stupňů v zeleninovém vývaru. Nakonec candáta přelije jemnou máslovou pěnou s jarní cibulkou. Na závěr si Dita připraví bylinkové máslo, kterým potře očištěné duhové pstruhy. Ty pak pomalu peče s citronem.

Pošlete svůj rybí recept a vyhrajte kuchařku

Dáváte přednost smažené rybě, nebo ji raději podáváte s omáčkou? Pošlete nám své recepty na kapra, candáta, pstruha, okouna, štiku, makrelu nebo cokoliv jiného, co plave. Recept s fotkou (ta je podmínkou) NAHRAJTE ZDE do středy 27. listopadu do 12 hodin. Vylosovaný výherce dostane kuchařku Deník Dity P. a nejzajímavější recepty zveřejníme.

V předchozím kole byla vylosována Alexandra Kohoutová s receptem na žitný kváskový chléb s mákem. Zaujaly nás i dýňové muffiny, rohlíky ze špaldové mouky nebo zdravé sladké housky,. Všechny soutěžní recepty najdete zde.

Candát s máslovou pěnou podle Dity P.

Pro 4 osoby
příprava 10 minut, vaření 40 minut

Pošírovaný candát s máslovou pěnou
  • 4 filety z candáta (150 g)
  • mořská sůl
  • 1 mrkev, očištěná a rozpůlená
  • 1 petržel, očištěná a rozpůlená
  • půlka celeru, oloupaná a na čtvrtky
  • 1 snítka tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • 10 kuliček pepře
  • 1 lžíce bílého vinného octa

Deník Dity P.

Kuchařskou show uvidíte v pátek v 18:25 na ČT1.

Máslovo-šalotková pěna:

  • 1 lžíce červeného vinného octa
  • 50 ml muškátového vína
  • 250 g másla
  • 4 šalotky nebo svazek jarní cibulky, nakrájené najemno
  • lžíce vody

kolečka citronu k podávání

1. Candáta omyju, osuším a osolím. Do velkého hrnce dám vařit mrkev, petržel, celer, tymián, bobkový list, pepř a lžíci vinného octa. Osolím. Vařím na mírném ohni 20 minut.
2. Do menšího kastrůlku naliju 1 lžíci červeného vinného octa, víno a přidám šalotku. Na mírném ohni vařím, až se tekutina téměř odpaří. Sundám z plotny a dám stranou.
3. Po 20 minutách vyndám z hrnce zeleninu a vložím do jemně vroucí vody candáta a nechám ho vařit 15 minut. Mezitím dodělám máslovou pěnu.
4. Máslo rozdělím na deset kostiček. Podušenou šalotku vrátím na plotnu na mírný plamen, přidám lžíci vody a vhodím první kostku másla. Míchám, počkám, až se rozpustí, ale dám pozor, aby nezačalo vřít. Postupně po jedné přidávám i další kostičky másla.
5. Candáta vyndám z vývaru drátěnou naběračkou na ohřátou mísu. Servíruju ho na horkém talíři, přelitého máslovo-šalotkovou pěnou, jako příloha je nejlepší bramborová kaše.

Tip: Tento výborný recept používám i na jiné ryby. Výborný je na štiku, která je spíš suchá než tučná. Vyzkoušela jsem ho i na bílé mořské ryby, a neměl chybu.

Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...