Čerstvé housky provoní celý byt. Vyhrajte za pekařský recept kuchařku

  1:03aktualizováno  1:03
V desátém díle seriálu České televize se Dita P. pustí do pečení chleba a housek. Pokud také rádi pečete, pošlete nám svůj recept i s fotkou a vyhrajte kuchařku.

Dita P. tráví víkend na chalupě se sestrami. Dámy se oddávají podzimu, pouštějí  si se synovcem draka a opékají špekáčky. A protože se špekáček neobejde bez dobrého chleba, rozhodne se Dita upéct svůj první kváskový chléb.

Začne ale houskami, protože kynou kratší dobu. Recept najdete níže a ve videu zase uvidíte, jak se housky pletou. Protože si Dita nemůže odpustit neudělat něco sladkého, nachystá banánový chlebíček s oříšky a čokoládou. 

Fotogalerie

Recept si dovezla z Ameriky, kde se chlebíček jí ke snídani i svačině, podobně třeba jako naše bábovka. Výhodou receptu je také to, že se do něj dají použít starší banány. Nakonec zákusek Dita osladí karamelem a ozdobí ořechy a čokoládou.

Dojde i na chleba, jehož pečení by podle Dity mělo být stejně přirozené jako třeba dýchání. Tak tomu ale bývalo v minulosti, dnes už většina chodí do pekárny. Tam se vydá i Dita, ale jenom pro kvásek. Její chleba nakonec kyne osm hodin a podle slov sestry Mariky je úžasný.

A protože na úžasný domácí chléb nenamažte jen tak ledacos, rozhodne se Dita utlouct si také máslo. Zároveň si tím splní svůj dětský sen o tom, že až bude velká, stane se z ní selka. 

Pošlete recept na pečení a vyhrajte kuchařku

Pečete si vlastní chleba, housky nebo rohlíky? Dáváte přednost bábovce, koláčům a koláčkům? Ať už je to cokoliv, pošlete nám svůj recept a vyhrajte knihu Deník Dity P. Recept s fotkou (ta je podmínkou) NAHRAJTE ZDE do středy 19. listopadu do 12 hodin. Vylosovaný výherce dostane kuchařku a nejzajímavější recepty zveřejníme.

V předchozím kole byla vylosována Zuzana Hánová s receptem na krůtí roládu. zaujala nás i krkovice na pivu, italská sekaná se španátem nebo hovězí dušené se zeleninou. Všechny soutěžní recepty najdete zde.

Domácí housky podle Dity P.

Na 12 housek, příprava: 10–15 minut, kynutí: 1 hodina 20 minut, pečení: 30 minut

Housky s máslem a domácí zavařeninou
  • 500 g hladké mouky
  • půl kostky (20 g) čerstvého droždí
  • 1 lžička cukru
  • 200 ml mléka + 2–3 lžíce navíc
  • 3 vrchovaté lžíce bílého jogurtu  
  • 3 lžíce sádla, změklého
  • 1 lžička soli
  • 1 bílek
  • hrubá sůl nebo mák na posypání

Deník Dity P.

Kuchařskou show uvidíte v pátek v 18:25 na ČT1.

1. Zadělám těsto: mouku proseju do mísy, uprostřed udělám důlek, do něj nadrobím droždí, posypu ho cukrem a zaliju trochou vlažného mléka. Až vzejde kvásek, přidám do mísy jogurt, sádlo, sůl i zbylé mléko a vypracuju pružné těsto. Nechám ho minimálně hodinu kynout, aby těsto zdvojnásobilo objem.
2. Vykynuté těsto vyklopím na lehce pomoučenou pracovní plochu, znovu ho rukama lehce prohnětu, odtrhuju z něj kousky, válím válečky a upletu housky jako cop. Housek z té dávky bývá dvanáct.
3. Housky přendám na plech vyložený pečicím papírem a nechám je ještě 20 minut kynout. Předehřeju troubu na 180 °C. Nakynuté housky potřu bílkem ušlehaným s trochou mléka, posypu hrubou solí a peču ve vyhřáté troubě dozlatova. Trvá to asi 30 minut. Do trouby postavím misku s vodou.
4. Vychladlé housky plním podle chuti, třeba máslem a marmeládou nebo bazalkovým pestem, mozzarellou, sušenými rajčaty...

Autor: pro iDNES.cz

Vánoce

Advent se pomalu blíží a spolu s ním nákupy vánočních dárků i pečení vánočního cukroví. Za vánoční atmosférou můžete vyrazit na vánoční trhy ve vašem okolí i do zahraničí.

  • Nejčtenější
Premium

Patříte mezi ty šťastné? Sedm znaků, že máte opravdu kvalitní vztah

Být šťastná po boku toho druhého, nic neřešit, nehádat se. Ideální, co říkáte? Harmonické soužití, kdy si partneři...

Když má máma křeče, není co jíst, říkají děti. Budou mít nový domov

Když se maminka klepe v křeči, bojím se, že umře, přiznal osmiletý Honzík. Jeho sestra Ivanka dodává, že jejím...

Jsme promiskuitní, nebo jen hledáme lásku? Kolik partnerů je už moc

Když je vám přes třicet a jste nezadaná, pravděpodobně už se ve vaší posteli vystřídalo větší než malé množství mužů....

Kdepak brýle. Hnědé oči, velká prsa a husté ochlupení značí inteligenci

Kdysi se věřilo, že ten, kdo má vysoké čelo a brýle na nose, je chytrý. Dnes vědci přisuzují tuto roli jiným „důkazům...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Co jsme nosili v 90. letech? Fotosoutěž o nejlepší snímky má své vítěze

Třicet let uplynulo a mnohé z toho, co se tehdy nosilo, by dnes stačilo jen trochu oprášit a byli bychom opět trendy:...

Premium

Test kebabů: Hovězí maso, které nedávno ještě kdákalo, i nadměrné množství soli

Orientální kebab by mohl být zdravější alternativou smažených hamburgerů a hranolků. Jenže to by musel být připravován...

Premium

Tajemství zdraví je ukryto v mezilidských vztazích, tvrdí psycholog Ptáček

Jakým způsobem žijeme a přistupujeme ke svému okolí, máme vlastně z velké části předurčené. Ovlivnit nás může nejen...

Premium

Nikdo dodnes neví, kolik těch holek zůstalo zakopaných. Starosta Dubí vzpomíná

„Devadesátky“ a přelom tisíciletí byly v Dubí na Teplicku divoká léta. Řádili tu pasáci prostitutek a mafiáni. Město se...

  • Další z rubriky

RECEPT DNE: Rýžová kaše se skořicí a karamelovými jablky

Začněte den vydatnou snídaní. Uvařte si rýžovou kaši podle našeho receptu se skořicí a karamelovými jablky.

RECEPT DNE: Pečená husí stehna se švestkovým zelím

Nechce se vám na svatého Martina péct celá husa? Vyzkoušejte náš recept na husí stehna se švestkovým zelím.

RECEPT DNE: Pomazánka z červené řepy s lučinou a zakysanou smetanou

Milujete červenou řepu? Pak rozhodně vyzkoušejte tuto lahodnou vegetariánskou pomazánku.

RECEPT DNE: Rychlý jogurtový pohár s ovocem a karamelem

Ke snídani i ke svačině si můžete vyrobit domácí jogurtový pohár. Vyzkoušejte náš recept, na kterém si určitě...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz